27 Σεπ 2013

Δημόσια Διοίκηση: 150 λιγότερες υπογραφές κατά της γραφειοκρατίας

Αφορούν διαδικασίες για έκδοση διοικητικών πράξεων
Με θεσμικές παρεμβάσεις που να της δίνουν... μπόνους στο «ρετούς» του κράτους και στην άρση διοικητικών βαρών που λειτουργούν, σύμφωνα με τη ρητορική της, ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα επιχειρεί η κυβέρνηση να πλήξει τη γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, ενισχύει.......
με δράσεις τις εξαγγελίες της για βελτίωση της καθημερινότητας με τη διεκπεραίωση χωρίς καθυστερήσεις αιτημάτων πολιτών προς τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ευρύτερες υποθέσεις διοικητικής φύσεως.

Η απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση ατομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα διοικητικών πράξεων βρίσκεται στον πυρήνα προεδρικού διατάγματος που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτό προβλέπεται η κατάργηση συναρμοδιοτήτων αλλά και η αποσαφήνιση των εμπλεκομένων κατά περίπτωση υπουργείων για υπογραφή εγγράφων. Αποτέλεσμα; Όπως τονίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για περισσότερες από 27 διοικητικές πράξεις δεν θα απαιτείται πλέον η υπογραφή πολλών υπουργών.

Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός μείωσης των αναγκαίων υπογραφών προσεγγίζει τις 150, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των πράξεων αυτών και το διοικητικό κόστος. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις, ενώ διευκολύνεται, αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η επιτελική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις περιορισμού αρμοδιοτήτων υπουργών που προωθούνται με τις νέες ρυθμίσεις:

- Επίσπευση της διαδικασίας συγκρότησης των ειδικών επιτροπών που γνωμοδοτούν για την ιδιότητα ομογενών προερχόμενων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για τον σκοπό αυτό.

- Επίσπευση της διαδικασίας μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σχετικά με τη λειτουργία και συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων που κατασκευάζονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για τον σκοπό αυτό.

- Επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για τον σκοπό αυτό.

- Επίσπευση της διαδικασίας επιβολής ανώτατων τιμών στα πετρελαιοειδή προϊόντα για την αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία της χώρας λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης, κατά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και κατά τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Καταργείται η αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για τον σκοπό αυτό.

- Απλοποίηση της διαδικασίας καθορισμού ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου και αναπροσαρμογής του ποσού αυτού για τη χορήγηση άδειας σε σταθμούς περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών να υπογράφει τις ΚΥΑ που εκδίδονται για τον σκοπό αυτό.

«Ο εξορθολογισμός και η βελτίωση του Δημοσίου είναι ένα εγχείρημα εξαιρετικής σημασίας, που επιτυγχάνεται μέσα από μικρές και μεγάλες τομές στη δημόσια διοίκηση. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση για την απλούστευση των διαδικασιών στην έκδοση διοικητικών πράξεων είναι μία από αυτές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Το Δημόσιο αναζωογονείται και αναδιαρθρώνεται. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση».

Πηγή : tovima.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...