26 Σεπ 2013

Τηλεφωνική γραμμή 10190 για καταγγελίες πολιτών για τη διαφθορά

Στόχος η κινητοποίηση των πολιτών...
Με το σύνθημα «Ώρα να ξυπνήσουμε» και στόχο την κινητοποίηση πολιτών και ελεγκτικού μηχανισμού η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας» δημιουργεί μια ανεξάρτητη γραμμή υποδοχής καταγγελιών του πολίτη για τη διαφθορά, με αριθμό κλήσης 10190...

«Ο Γ. εργαζόταν σε υπηρεσία μεγάλης Περιφέρειας της χώρας, όπου αντιλήφθηκε την απόδοση παράνομων αγροτικών συντάξεων συνολικού ποσού 500.000 ευρώ. Έπειτα από καταγγελία του υπήρξε παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ζητήθηκε η ανάκληση των συντάξεων. Ωστόσο έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει προχωρήσει η υπόθεση».

Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα μόνο από αυτά που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας».

«Οι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να αντισταθούν στη διαφθορά και είναι διατεθειμένοι να αντιδράσουν. Στόχος μας είναι η κινητοποίησή τους μέσα από την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων, αλλά και η παροχή δικλείδων προστασίας των ατόμων που μπορούν να προβούν σε αποκαλύψεις για τη διαφθορά», παρατήρησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας», Κώστας Μπακούρης.

Η γραμμή με τίτλο «Διαφάνεια τώρα!» είναι μια υπηρεσία υποδοχής καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις διαφθοράς. Λειτουργεί με την υποστήριξη της ομάδας νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας και τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία με σκοπό να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς και να λάβουν περαιτέρω βοήθεια και καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καταγγελία τους.

Σε περίπτωση που η καταγγελία έχει γίνει χωρίς αποτέλεσμα, τότε η «Διεθνής Διαφάνεια» κάνει γραπτή παρέμβαση στη δημόσια υπηρεσία που θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα πιέζοντας για την κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Εξάλλου, όπως εξήγησε ο νομικός σύμβουλος της Οργάνωσης, Βασίλης Σωτηρόπουλος, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση τη δημιουργία αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για την προστασία των ατόμων που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers).

Επίσης, η ομάδα νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας μέσα από την επεξεργασία των καταγγελιών εντοπίζει τα ευάλωτα σημεία, όπου ευδοκιμούν φαινόμενα διαφθοράς, διατυπώνει και προωθεί προτάσεις για τη βελτίωση θεσμών σε εθνικό επίπεδο.

Η υπηρεσία παροχής ενημέρωσης και υποστήριξης σε θύματα διαφθοράς ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ. Σήμερα λειτουργούν 90 αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, στις οποίες έχουν απευθυνθεί περισσότεροι από 140.000 πολίτες.

Η υπηρεσία υλοποιείται στην Ελλάδα με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης του Εγκλήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τηλεφωνική γραμμή 10190 λειτουργεί Δευτέρα και Παρασκευή 3-7 μμ και Τετάρτη 10 πμ- 2 μμ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...