26 Σεπ 2013

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ποιώ Σημαίνει Ζω»

Παρουσιάζει ο Παναγιώτης Κάρδαρης.
Τι κάνει το νου να ταξιδεύει στο όνειρο, τι τον κάνει να σμίγει με την καρδιά και να γράφει στο μαυροπίνακα του χρόνου στίχους για ακρογιάλια, για κύματα, για έρωτες ξένους που πλανώνται σα ζωντανοί νεκροί σε ξένους τόπους, για χαμένες πατρίδες, για ταξίδια, θάνατο και αγάπη;...

Ποιος μπορεί ν’ απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα εκτός ίσως απ’ τον ίδιο τον ποιητή που μας μιλά μέσα απ’ τους στίχους που έχει σμιλεύσει στο βράχο της ψυχής του; Ο Ρίτσος στο περίφημο ποίημά του «η Σονάτα του Σεληνόφωτος» γράφει: «Μοναχός πορεύεται κανείς στον έρωτα, μοναχός στη δόξα και το θάνατο». 

 Ο ποιητής, λοιπόν, βιώνει τη ζωή με το μοναδικό δικό του τρόπο κι επειδή γνωρίζει καλά ότι, όσοι άνθρωποι και αν είναι γύρω του, είναι μόνος του στο δικό του προσωπικό ταξίδι προς την άγνωστη και ίσως άπιαστη Ιθάκη, γράφει ποίηση. Τα ποιήματά του είναι τα πανιά της ελπίδας του, η παρηγοριά κι η πυξίδα του στους ωκεανούς της ζωής, γι’ αυτό για τον Κυριάκο - Αλέξανδρο Σαμπάγ «Ποιώ Σημαίνει Ζω»

Η ζωή από μόνη της είναι μια ποίηση. Δεν είναι τυχαίο που κόσμος μας ονομάζεται δημιουργία, αφού ποίηση σημαίνει αυτό ακριβώς το πράγμα: δημιουργία. Ο λόγος του ποιητή φτιάχνει το δικό του κόσμο, τον καμωμένο απ’ τις λέξεις, τις στροφές και τους στίχους. 
Γι’ αυτόν το λόγο ο Κ.Α.Σ. αντλεί, όπως ο ίδιος λέει, την έμπνευσή του «απ’ την αγνή γη που αναδύεται απ’ τα χρώματα μιας θεϊκής παλέτας».

Ο Κυριάκος Αλέξανδρος Σαμπάγ είναι γόνος ελληνικής και συριακής οικογένειας. Στη γη της Συρίας, όπου βασιλεύει ο εφιάλτης του εμφυλίου, έχασε τα ίχνη συγγενών και φίλων του, ενώ η εφηβεία που μόλις έδυσε, άφησε μέσα του τα ανεξίτηλα σημάδια του έρωτα, της αγάπης, της ελπίδας και του ονείρου, ενός ονείρου που ποτέ δεν έχασε, ενός ονείρου που κυνηγάει ακόμα. 

Η γραφή του είναι πραγματικά ξεχωριστή, γιατί δε γράφει για να διαβαστεί, γράφει για την ίδια τη χαρά της γραφής. Είναι φοιτητής της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών κι έχει ιδιαίτερη σχέση με τη γλώσσα, την ψυχολογία και τη φιλοσοφία. 

Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις www.alloste.gr κι έχει ήδη αιχμαλωτίσει τις καρδιές πολλών αναγνωστών.
NewsRoom Mykonos Ticker 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...