27 Σεπ 2013

Τα παράδοξα του νέου φόρου ακινήτων: Μείωση για βίλες και διαμερίσματα, αύξηση για μεσαίες περιουσίες

Οι συνέπειες της αντικατάστασης του "χαρατσιού" και του ΦΑΠ με τον νέο φόρο - αναλυτικά παραδείγματα
Ασύμετρες είναι οι συνέπειες του σχεδίου για το φόρο στα ακίνητα που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα: Μειώνονται οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν μόνο διαμερίσματα, αλλά αυξάνονται για όσους έχουν πολλά ακίνητα με συνολική αξία ανάμεσα στις 200.000 ευρώ και τις 400.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται λιγότερος φόρος για όσους έχουν.......
μεγάλη ακίνητη περιουσία,γράφει το money-money.gr.

Πρόσθετο φόρο φέρνει το νέο σχέδιο για το φόρο στα ακίνητα σε όσους κατέχουν μικρής και μεσαίας αξίας μονοκατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, για όσους έχουν ανεγείρει αυθαίρετα κτίσματα, για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, αγρών, βοσκοτόπων και λοιπών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και για όσους διατηρούν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.

Στον αντίποδα, για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα αλλά και για μεγαλοϊδιοκτήτες με βίλλες ή άλλου είδους ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μεγάλης συνολικής αξίας οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα μειωθούν!

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι τεχνοκράτες σύμβουλοι της τρόικας συνδιαμόρφωσαν το τελικό σχέδιο για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, το οποίο προβλέπει τα εξής:

1) Καταργείται από την 1η-1-2014 το «χαράτσι» (το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα

2) Καταργείται από την 1η-1-2014 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

3) Επιβάλλεται από την 1η-1-2014 Ενιαίος Φόρος Ακινήτων σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται δηλαδή επιπλέον:

- όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί κι έχουν μείνει «κενά»,

-τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται

-οι αγροί, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα
Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις:

* Όσοι κατέχουν μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία όλων των κτισμάτων και εντός σχεδίου οικοπέδων που περιλαμβάνονται στην περιουσία τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.

* Χιλιάδες φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα μεσαίας συνολικής αντικειμενικής αξίας, δηλαδή άνω των 200.000 και μέχρι 400.000 ευρώ, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν πολύ μικρά ποσά ΦΑΠ.

* Όσοι κατέχουν μόνο αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων. Τα ακίνητα αυτά θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε φόρο.

* Όσοι κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, καθώς θα πληρώνουν φόρο όχι μόνο για τα κτίσματα αλλά και για τις εκτάσεις στις οποίες αυτά έχουν ανεγερθεί.

* Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και ταυτόχρονα εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ.

* Χιλιάδες ιδιοκτήτες κτισμάτων (διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και καταστημάτων) τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται σήμερα με το «χαράτσι». Τα ακίνητα αυτά, τα οποία είναι «κενά», θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο.

Ποιοι θα πληρώνουν λιγότερα
Από την άλλη πλευρά, για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μειωμένες κατά 7% έως και 16%.

Επιπλέον, σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας, οι οποίες σήμερα επιβαρύνονται με «χαράτσι» ύψους χιλιάδων ευρώ όσον αφορά στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ όσον αφορά στο σύνολο των ακινήτων από τα οποία απαρτίζονται, η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες θα φθάνουν μέχρι και το 62%.

Κι αυτό διότι ο Ενιαίος Φόρος θα επιβάλλεται αυτοτελώς με ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για κάθε ακίνητο, ενώ ο ΦΑΠ επιβαλλόταν με μία ενιαία κλίμακα συντελεστών επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών όλων των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων.

Παραδείγματα για διαμερίσματα και μονοκατοικίες

Υπολογισμός του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για διαμερίσματα και μονοκατοικίες και σύγκριση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν, με αυτές που προκαλούνται από το ισχύον σήμερα φορολογικό καθεστώς

Διαμέρισμα στο Περιστέρι
Η φορολογική επιβάρυνση ενός ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τετραγωνικών μέτρων, 3ου ορόφου και παλαιότητας 14 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Περιστερίου με τιμή ζώνης 800 ευρώ ανά τ.μ. και έχει πρόσοψη σε 1 δρόμο, θα ανέλθει σε 215,36 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 19,24 ευρώ ή κατά 8,2%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 234,60 ευρώ.

Ισόγειο στην Αθήνα
Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ισόγειου διαμερίσματος 50 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας 20 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αθηναίων, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.100 ευρώ ανά τ.μ., και έχει πρόσοψη σε 1 δρόμο, θα ανέλθει σε 187,42 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 35,70 ευρώ ή κατά 16%, καθώς, σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) 223,12 ευρώ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο
Η επιβάρυνση ενός φορολογούμενου για διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, 2ου ορόφου και παλαιότητας 15 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Παλαιού Φαλήρου με τιμή ζώνης 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και το οποίο έχει πρόσοψη σε 2 δρόμους, θα ανέλθει σε 485,38 ευρώ.

Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 75,62 ευρώ ή κατά 13,48%, καθώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, αυτή τη στιγμή, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) 561 ευρώ.

Μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη
Το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 80 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας 8 ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 400 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ ανά τ.μ. για την κατοικία και μοναδιαία αξία 250 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο, θα ανέλθει σε 444,96 ευρώ για την κατοικία και σε 336 ευρώ για το ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 780,96 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει μόνο το «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) μέσω της ΔΕΗ, το οποίο ανέρχεται σε 489,60 ευρώ. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο όχι μόνο για το κτίσμα αλλά και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου.

Η αύξηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης θα φθάσει τα 291,36 ευρώ ή ποσοστό 59,51%!

Μονοκατοικία στη Μύκονο

Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 250 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας 10 ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων σε περιοχή του Δήμου Μυκόνου, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.700 ευρώ ανά τ.μ. και η μοναδιαία αξία του οικοπέδου είναι 950 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 2.132,10 ευρώ για την κατοικία και σε 6.125 ευρώ για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας. Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη θα φθάσει τα 8.257,10 ευρώ.

Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 2.932,50 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Επιπλέον, πληρώνει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας συνολικού ύψους 19.165 ευρώ για το κτίσμα και το οικόπεδο! Συνολικά δηλαδή πληρώνει φόρους 22.097 ευρώ.

Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων η συνολική επιβάρυνση του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη θα μειωθεί από τα 22.097 στα 8.257,10 ευρώ, δηλαδή θα περιοριστεί κατά 13.839,90 ευρώ ή κατά 62,63%!

Διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη
Η φορολογική επιβάρυνση ενός ιδιοκτήτη διαμερίσματος 80 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου και παλαιότητας 4 ετών, με πρόσοψη σε 1 δρόμο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα ανέλθει σε 357 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 68 ευρώ ή κατά 16%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 425 ευρώ.

Διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή
Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος 80 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου και παλαιότητας 10 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Αγίας Παρασκευής Αττικής με τιμή ζώνης 1.400 ευρώ ανά τ.μ., και το οποίο έχει πρόσοψη σε 1 δρόμο, θα ανέλθει σε 347,21 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) 391 ευρώ.

Συνεπώς, με τον Ενιαίο Φόρο, η επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 43,79 ευρώ ή κατά 11,2%.

Διαμέρισμα στο Γαλάτσι

Φορολογούμενος που κατέχει διαμέρισμα 85 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου και παλαιότητας 16 ετών, το οποίο βρίσκεται στο Γαλάτσι, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ ανά τ.μ., και έχει πρόσοψη σε 1 δρόμο, θα πληρώσει 400,55 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς πληρώνει για το ίδιο ακίνητο, «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) 476,85 ευρώ. Συνεπώς, με τον Ενιαίο Φόρο, η επιβάρυνση του συγκεκριμένου ακινήτου θα μειωθεί κατά 76,30 ευρώ ή κατά 16%.

Διαμέρισμα στη Λάρισσα
Η φορολογική επιβάρυνση για ιδιοκτήτη διαμερίσματος 90 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου και παλαιότητας 7 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Λάρισας με τιμή ζώνης 1.950 ευρώ ανά τ.μ. και έχει πρόσοψη σε 1 δρόμο, θα φθάσει τα 495,72 ευρώ.

Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 55,08 ευρώ ή κατά 10%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 550,80 ευρώ.

Μονοκατοικία στη Λάρισσα
Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 75 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας 4 ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 300 τ.μ. σε περιοχή του Δήμου Πατρών με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ ανά τ.μ. για το κτίσμα και με μοναδιαία αξία 350 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο, θα κληθεί να πληρώσει 560,06 ευρώ για το κτίσμα και 315 ευρώ για το οικόπεδο. Η συνολική του επιβάρυνση θα ανέλθει σε 875,06 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), μέσω ΔΕΗ, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 637,50 ευρώ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 65 ευρώ, δηλαδή συνολικά 702,50 ευρώ.

Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, ο εν λόγω ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με αύξηση φόρου κατά 172,56 ευρώ ή κατά 24,56%.

Διαμέρισμα στα Χανιά
Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τετραγωνικών μέτρων, 4ου ορόφου και παλαιότητας 11 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Χανίων με τιμή ζώνης 2.250 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 420,45 ευρώ.

Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 48,75 ευρώ ή κατά 10,39%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 469,20 ευρώ.

Μονοκατοικία στη Ραφήνα
Η φορολογική επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 120 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας 17 ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 1.000 τ.μ. σε περιοχή του Δήμου Ραφήνας με τιμή ζώνης 2.500 ευρώ ανά τ.μ. για την κατοικία και με μοναδιαία τιμή 500 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο, θα φθάσει τα 978,01 ευρώ για την κατοικία και τα 1.540 ευρώ για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνολικά, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας θα υποχρεωθεί να πληρώσει φόρο 2.518,01 ευρώ για το κτίσμα και το οικόπεδο. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) 897,60 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Πληρώνει επίσης Φόρο Ακίνητης Περιουσίας συνολικού ύψους 1.263 ευρώ. Η συνολική του επιβάρυνση φθάνει τα 2.160,60 ευρώ.

Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, η συνολική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη αυτού θα αυξηθεί κατά 357,41 ευρώ ή κατά 16,54%, από 2.160,60 σε 2.518,01 ευρώ.

Διαμέρισμα στο Ελληνικό
Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών μέτρων, 5ου ορόφου και παλαιότητας 5 ετών, το οποίο έχει πρόσοψη σε 1 δρόμο και βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Ελληνικού, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.050 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 794,25 ευρώ.

Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 62,55 ευρώ ή κατά 7,3%, καθώς, σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) 856,80 ευρώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...