27 Μαρ 2014

Μηνιαίες οι εισφορές του ΟΑΕΕ αλλαγές στην απαλλαγή από την ασφάλιση

Μηνιαίες πλέον θα είναι οι εισφορές του ΟΑΕΕ για τους ασφαλισμένους ελευθέρους επαγγελματίες αντί για δίμηνες αφού στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην βουλή περιλαμβάνεται διάταξη που θέλει την αλλαγή της συχνότητας πληρωμής των εισφορών.....
Συγκεκριμένα με την ψήφιση του άρθρου του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνεται η εν λόγω διάταξη οι εισφορές του ΟΑΕΕ καταβάλλονται από τους υπόχρεους ασφαλισμένους μηνιαίως και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο ανάγονται, διαφορετικά από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα καθίστανται καθυστερούμενες και υπόκεινται σε επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ που εκδίδεται εντός διμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καθορίζονται ο χρόνος έναρξης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. 
Αλλαγές επέρχονται όμως και στις προϋποθέσεις απαλλαγής από την ασφάλιση το ΟΑΕΕ. 
Έτσι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει απαλλαγή κάποιος από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
«Σε περίπτωση που προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στον ΟΑΕΕ, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, χωρίς δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. υπολείπεται των εικοσιπέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα.»
Πρόσωπα που εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ή του ΟΑΕΕ με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2084/1992, όπως αυτές ίσχυσαν μέχρι τη συμπλήρωσή τους από τις διατάξεις του παρόντος, επανεξετάζονται με τις διατάξεις του νόμου αυτού μετά τη λήξη της χορηγηθείσας εξαίρεσής τους. 
Εκκρεμείς αιτήσεις – ενστάσεις ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών οργάνων που κρίνονται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...