28 Μαρ 2014

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση

Έρχονται ελεύθερες απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία
Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή υπάρχουν ρυθμίσεις, που αφορούν θέματα εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στην Παράγραφο Ζ με τίτλο Διατάξεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρονται τα ακόλουθα:.......
Τα άρθρα 30 και 33 του νόμου 682/1977 "περί Ιδιωτικών Σχολείων Γενικής Εκπαιδεύσεως και Σχολικών Οικοτροφείων» καθώς και η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του ν.1351/1983 «Εισαγωγή Σπουδαστών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις" καταργούνται.

Ποιο όμως είναι το περιεχόμενο των άρθρων αυτών; Το άρθρο 30 του 682/1977 καθορίζει τις σχέσεις εργασίας και τη διάρκεια της σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι με την πάροδο της τετραετίας η σύμβαση μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου οπότε δύναται να λυθεί μόνο υπό προϋποθέσεις. 
 
Επίσης αναφέρεται ότι η σύμβαση ορισμένου χρόνου λήγει στις 31 Αυγούστου και μετά την πάροδο της διετίας και εφόσον η σύμβαση δεν καταγγελθεί ανανεώνεται αυτοδικαίως για τέσσερα ακόμη έτη

Το άρθρο 33, που καταργείται, καθορίζει τα σχετικά με τη λύση της σχέσης εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

1. Η σχέσΗ εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτου ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται δια του θανάτου, της εκπτώσεως, της αποδοχής παραιτήσεως και της απολύσεως, μετά πράξιν του οικείου Επιθεωρητού.

2. Ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός εκπίπτει αυτοδικαίως της υπηρεσίας, εάν κατεδικάσθη δι' αμετακλήτου αποφάσεως εις ποινής συνεπαγομένην έκπτωσιν δια τους δημοσίους υπαλλήλους.

3. Παραίτησις ιδιωτικού εκπαιδευτικού κατά την διάρκειαν του διδακτικού έτους επιτρέπεται μόνον τη συναινέσει του ιδιοκτήτου ή δι' αποχρώντα λόγον εκτιμώμενον υπό του οικείου Επιθεωρητού. Η παραίτησις υποβάλλεται προς τον Επιθεωρητήν δια του ιδιωτικού σχολείου, η δε αποδοχή αυτής κοινοποιείται αμέσως προς τον ιδιοκτήτην, όστις υποχρεούται εντός 5 ημερών να υποβάλη πρότασιν περί διορισμού αντικαταστάτου.

Ο παραιτηθείς δεν δύναται να αποχωρήση του σχολείου, προ της αναλήψεως των καθηκόντων του αντικαταστάτου, εκτός εάν παρήλθε μην από της υποβολής της παραιτήσεώς του και δεν του εγένετο κοινοποίησις της αποδοχής της.

Οι διοριζόμενοι εις την δημοσίαν εκπαίδευσιν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, λογίζονται αυτοδικαίως παραιτούμενοι εκ του ιδιωτικού σχολείου εις το οποίον υπηρετούν, άμα τη αναλήψει υπηρεσίας εις την δημοσίαν εκπαίδευσιν.

4. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί απολύονται εκ του ιδιωτικού σχολείου εις το οποίον υπηρετούν λόγω:α) σωματικής ή πνευματικής ανικανότητος, διαπιστούμενης υπό της οικείας κατά τόπον πρωτοβαθμίου υγειονομικής επιτροπής του Δημοσίου και μετ' ένστασιν του ενδιαφερομένου υπό της δευτεροβαθμίου υγειονομικής επιτροπής του Δημοσίου, ούσης υποχρεωτικής δια τον οικείον ασφαλιστικόν φορέα.

β) συμπληρώσεως του 70ού έτους της ηλικίας των ή χρόνου υπηρεσίας θεμελιούντας δικαίωμα πορος λήψιν πλήρους συντάξεως εκ φορέως ασφαλίσεως των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

γ) επιβολής της πειθαρχικής ποινής της απολύσεως υπό του οικείου πειθαρχικού συμβουλίου.

δ) πράξεως τελεσθείσης υπό του ιδιωτικού εκπαιδευτικού εντός της προ του διορισμού του πενταετίας, συνιστώσης έλλειψιν, εις τον δημόσιον υπάλληλον προσηκόντων ηθικών προσόντων, εφ' όσον δεν παρήλθε διετία από του διορισμού, μετ' απόφασιν του υπηρεσιακού συμβουλίου.

ε) ανεπαρκείας περί την εκτέλεσιν των καθηκόντων των, διαπιστουμένην υπό του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου και στηριζομένην εις δΌ τουλάχιστον υπηρεσιακάς εκθέσεις συντασσομένας υπό του οικείου επιθεωρητού και απεχούσας αλλήλων εν τουλάχιστον διδακτικόν έτος.

5. Η απόλυσις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ένεκα πειθαρχικού παραπτώματος, ανεπαρκείας ή νόσου, επέρχεται από της κοινοποιήσεως της οικείας πράξεως εις τον ιδιωτικόν εκπαιδευτικόν. Η λύσις της σχέσεως εργασίας δια τους εκπαιδευτικούς της περιπτώσεως β' της παρ. 4 του παρόντος άρθρου, επέρχεται κατά την λήξιν του διδακτικού έτους.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 που επίσης καταργείται ρυθμίζει θέματα σχετικά με την απόλυση των εκπαιδευτικών και μεταξύ των άλλων ορίζει ότι «απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έγιναν χωρίς την προβλεπόμενη πράξη του οικείου Επιθεωρητή είναι άκυρες.

Μέχρι να ρυθμισθούν με νόμο τα θέματα της ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης κανείς ιδιωτικός εκπαιδευτικός με οποιαδήποτε σχέση εργασίας δεν απολύεται παρά μόνο με απόφαση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.

Κατ εξαίρεση των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου είναι επιτρεπτή και έγκυρη απόλυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων στις εξής περιπτώσεις:

1) Για κατάργηση σχολείων.
"2. Για κατάργηση τάξεων και τμημάτων τάξεων.  
Στην περίπτωση αυτή είναι επιτρεπτή η απόλυση αυτών που έχουν τη μικρότερη υπηρεσία στην εκπαίδευση με την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί σ` αυτούς η προβλεπόμενη αποζημίωση από το άρθρο 30 του ν. 682/1977. Από τις απολύσεις αυτές εξαιρούνται οι διδάσκοντες που είναι και ιδιοκτήτες των σχολείων".

Το εδάφιο 2 της περ .Δ, της παρ.1, του άρθρου 11 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 62 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α /167).

3) Για συμπλήρωση του 70ού έτους της ηλικίας".
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΟΙΕΛΕ καθώς όπως αναφέρει οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις σηματοδοτούν:
  • Άρση της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας.
  • Μαζικές και ελεύθερες απολύσεις χωρίς έλεγχο από τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ) με μόνο όριο το μηνιαίο ποσοστό που προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία για τις επιχειρήσεις. Οι απολύσεις πλέον θα μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οποτεδήποτε! Υπολογίζεται ότι, αν ισχύσει η εκτρωματική αυτή ρύθμιση, ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως το προσωπικό του μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.
  • Πλέον σε περίπτωση μηδενισμού των ωρών για κάποια ειδικότητα εκπαιδευτικού δεν θα απολύεται ο νεότερος στην εκπαίδευση, όπως προβλεπόταν, αλλά όποιος έχει στοχοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη (συνήθως ο ακριβότερος ή ο πιο «ενοχλητικός»)
  • Ελαχιστοποίηση του ποσού της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης,
Η ΟΙΕΛΕ χαρακτηρίζει τη ρύθμιση αντισυνταγματική και υποστηρίζει ότι έχει όπλα νομικά και πολιτικά για να την ανατρέψει. Μετά από αυτές τις εξελίξεις θα συνεδριάσουν εκτάκτως τα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛ για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του κλάδου.
Καλόγηρος Βασίλειος
Πηγή : news.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...