31 Μαρ 2014

Πώς θα σώσεις τον μισθό σου από την κατάσχεση

Ακούσατε ότι αυξήθηκε το ακατάσχετο του μισθού στα 1500 ευρώ και αισθανθήκατε καλύτερα; Σας καταλαβαίνουμε αλλά μην επαναπαυθείτε ειδικά αν χρωστάτε αρκετά στην εφορία. Τα αγαθά......
(στη συγκεκριμένη περίπτωση η προστασία του μισθού) κόποις κτώνται που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπείτε σε μια γραφειοκρατική διαδικασία για να προστατευτείτε.

Παραθέτουμε καταρχήν τη νομοθετική ρύθμιση όπως ψηφίστηκε προχθές βράδυ στη Βουλή: «Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού λογαριασμού, με υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης. Εφόσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζονται ο τρόπος υποβολής και πιστοποίησης του χρόνου της παραλαβής και τα στοιχεία της υποβαλλόμενης δήλωσης, ο τρόπος ενημέρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων από τη Φορολογική Διοίκηση για την υποβαλλόμενη δήλωση και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. Κάθε άλλη διάταξη, που ρυθμίζει αντίθετα προς τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, δεν εφαρμόζεται στις κατασχέσεις που επιβάλλονται στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου».

Η διάταξη είναι σαφής. Για την προστασία του μισθού σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του κ. Θεοχάρη όταν αυτές θα είναι έτοιμες. Κάποια στιγμή –ελπίζουμε σύντομα- η γ.γ δημοσίων εσόδων θα ανακοινώσει ότι έθεσε σε εφαρμογή την ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα καλούνται εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι να δηλώσουν τον έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό που θα θέλουν να προστατεύσουν από την κατάσχεση.

Το γεγονός ότι ο λογαριασμός θα είναι ένας, αυτομάτως δημιουργεί πολλά εμπόδια. Φανταστείτε ότι έχετε δύο εργοδότες οι οποίοι σας πληρώνουν 600 ευρώ ο καθένας τον μήνα αλλά σε διαφορετικούς λογαριασμούς. Τον έναν μισθό θα μπορείτε να σώσετε καθώς η εφαρμογή δεν θα σας αφήνει να δηλώσετε δύο διαφορετικές τράπεζες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, θα περιμένουν τη σχετική απόφαση του γ.γ Εσόδων.
Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...