30 Μαρ 2014

Νότιο Αιγαίο: Αρχιπέλαγος Πολιτισμού, γράφει η Ελευθερία Φτακλάκη

«Η Ελλάδα δεν έχει βαριά βιομηχανία» είχε πει η Μελίνα Μερκούρη, «ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της. Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Αυτός είναι η κληρονομιά της, αυτός είναι η περιουσία της. Και αν......
τον χάσουμε, δεν είμαστε κανείς!»

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, σε τοπία Ελληνικά όπως τα νησιά μας, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, το να μιλούμε για τουρισμό, αποκλείοντας από το σημασιολογικό του περιεχόμενο την έννοια του πολιτιστικού τουρισμού, αποτελεί ελλιπή και λανθασμένη προσέγγιση και προώθηση του ελληνικού τουρισμού.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλάζει τα δεδομένα. Φέρνει σε πρώτο πλάνο τον πολιτισμό. Ανακήρυξε το 2014 ως Έτος Πολιτισμού, επιδιώκοντας να διασυνδέσει οργανικά τη διαχείριση και την ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος του τόπου μας με την τουριστική ανάπτυξη.

Στο σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων, τα νησιά μας αποτέλεσαν το δημιουργικό χωνευτήρι των πολιτισμών, τον δέκτη της πολυπολιτισμικότητας, αλλά και τον πομπό της διαπολιτισμικότητας. Η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή χώρα, συμβολίζει την αναγκαία εγγύτητα με τους λαούς της Ανατολής, τις γέφυρες που πρέπει να χτίζουμε με τη διαφορετικότητα, την διαρκή ανάγκη για εξωστρέφεια που χρειάζεται η Ενωμένη Ευρώπη, την πίστη στον ανοιχτό διάλογο των πολιτισμών και όχι στη σύγκρουσή τους.

Τόσο η αρχαία όσο και η σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από την ακτινοβολία του πολιτισμού τους αναδεικνύουν τις διαχρονικές και οικουμενικές αξίες της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας. Αξίες τις οποίες έχουμε όσο ποτέ ανάγκη ως ασπίδα απέναντι στα φαινόμενα φανατισμού, προκατάληψης, σκοταδισμού και αντιπαλότητας που γεννούν και αναπαράγουν τη βία και την τρομοκρατία στις σύγχρονες εκδοχές της.

Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί πως σε μια εποχή που η εντεινόμενη παγκοσμιοποίηση αμβλύνει τη δυναμική των τοπικών πολιτισμών, η ανάγκη για τη διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητάς μας είναι αδήριτη. Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε μια τετελεσμένη παράδοση που εξιδανικεύει το παρελθόν. 

Έχουμε, άλλωστε, την τύχη, η πολιτιστική παράδοσή μας να είναι ζώσα και με αυτήν την έννοια να μη φοβάται το άνοιγμα σε μεγαλύτερους ορίζοντες. Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ότι συνιστά και συγκροτεί αυτήν την παράδοση, την κουλτούρα και τις ιδιαίτερες εκφράσεις των τοπικών μας κοινωνιών.

Πάνω σε αυτές τις θεμελιακές αξίες οικοδομούμε τη στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για «Ποιότητα στο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν σε συνθήκες αειφορίας, χώρος σύγχρονης έρευνας και επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας», έτσι ώστε το Νότιο Αιγαίο να καταστεί η πιο ανταγωνιστική Περιφέρεια της Ελλάδας. 

Το όραμα της Περιφέρειας για μία χωρικά και κλαδικά ολοκληρωμένη, αειφόρο, δικτυωμένη και ανταγωνιστική Περιφέρεια με επικέντρωση της ειδίκευσής της στον Τουρισμό- Πολιτισμό θα εξασφαλίσει τόσο εδαφική , όσο κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση το 2014 ως έτος πολιτισμού και παράδοσης, έχει στόχο την ανάδειξη των νησιών μας όχι μόνο μέσα από το δίπτυχο «Θάλασσα και Ήλιος» αλλά και μέσα από τον πλούτο της παράδοσης μας, της κληρονομιάς μας, του συνολικού πολιτισμικού αποθέματος των νησιών μας. 

Έτσι, το έτος 2014 θα ενισχύσει και θα εμπλουτίσει την ταυτότητα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ως Αρχιπελάγους Πολιτισμού, δίνοντας ώθηση σε δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις και μορφές της, μέσω της στοχευμένης τουριστικής προβολής της. Είναι χρέος μας απέναντι στο παρελθόν, ευθύνη μας για το παρών, προοπτική κι ελπίδα για το μέλλον.
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...