27 Ιουν 2013

Πόρισμα προανακριτικής: Με δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα ο Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο

Με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επιλέγει την αποστολή υπομνήματος και όχι τη φυσική παρουσία του στην Βουλή -προκειμένου να απολογηθεί- η προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της που διήρκεσαν αρκετούς μήνες και προκάλεσαν σφοδρές αντιπαραθέσεις....

Το δεδομένο αυτό όμως αμφισβητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιθυμούν να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες της προανακριτικής πριν διευρυνθεί το κατηγορητήριο προκειμένου να εξετασθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Θα εξαντλήσουμε, είπαν σύμφωνα με το iefimerida.gr, κάθε κοινοβουλευτική δυνατότητα γι' αυτό. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό δυνατό προανήγγειλαν την κατάθεση αιτήματος για σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής ειδικά για τον κ. Βενιζέλο.

Πάντως αν συνυπολογιστεί το ότι σήμερα το πρωί οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απέρριψαν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ (στηρίχθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης) για επανάκληση του κ. Βενιζέλου προκειμένου να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, γίνεται σαφής και η τύχη του σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπομπή για δύο κακουργήματα
Οι βουλευτές θα διαβάσουν τα όσα θα αναφέρει στο υπόμνημά του ο πρώην υπουργός και τις επόμενες μέρες θα ολοκληρώσουν τη σύνταξη του πορίσματος που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ως την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Στις 9 Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, σε ειδική συνεδρίαση, και οι βουλευτές θα αποφασίσουν με μυστική ψηφοφορία τα αδικήματα με τα οποία θα σταλεί ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα κρίνει τελικά αν θα παραπεμφθεί ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο.

Με βάση τις έως σήμερα πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της απιστίας και της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Μάλιστα, για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου η πλειοψηφία της επιτροπής εξετάζει το ενδεχόμενο της επιτρεπτώς μεταβαλλόμενης κατηγορίας ώστε το αδίκημα της νόθευσης με βάση το άρθρο 242 του ποινικού κώδικα να γίνει πλαστογραφία με βάση το 216 του ποινικού κώδικα.

Επιπροσθέτως, για τα δυο κακουργήματα θα υπάρξει και η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1680/50 περί καταχραστών του δημοσίου που προβλέπει ποινή μέχρι και ισόβια δεσμά.

Τα τρία σημεία που καίνε
Τρία είναι τα κομβικά σημεία στα οποία θα βασιστεί το πόρισμα και οι κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού:

- Το έγγραφο Πλασκοβίτη στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και η απάντηση που εστάλη και καλούσε τον πρώην υπουργό να χρησιμοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ για φορολογικούς σκοπούς.

- Η απώλεια του περίφημου αρχικού CD με τη λίστα Λαγκάρντ για το οποίο παρά τις έρευνες της προανακριτικής ποτέ δεν μάθαμε πως χάθηκε και ποιος ή ποιοι ευθύνονται.

- Το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου και η φοροδιαφυγή ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ που διαπίστωσε.

Η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής εκτιμούν ότι με αυτά τα τρία σημεία θα μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν τα δυο κακουργήματα έστω και αν δεν υπήρχε η εξέταση κανενός μάρτυρα.

Πόσα πορίσματα θα κατατεθούν
Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι αν το πόρισμα θα είναι ομόφωνο ή -για ακόμη μια φορά- θα έχουμε το σύμπτωμα των πολλαπλών πορισμάτων. Με βάση το κλίμα έντασης που επικράτησε στην επιτροπή αλλά και τις εξελίξεις με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση η πιθανότητα κοινού πορίσματος είναι απίθανη.

Ετσι το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρχει κοινό πόρισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που ενδεχομένως να υπογράφει και η ΔΗΜΑΡ. Από κει και πέρα θα έχουμε τις πορισματικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, που θα ενσωματωθούν με διακριτό τρόπο στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Ετσι, τεχνικά θα υπάρχει ένα πόρισμα αλλά πρακτικά, τουλάχιστον πέντε.

Το Δικαστικό Συμβούλιο
Στις 9 Ιουλίου ημέρα που θα συζητηθεί το πόρισμα στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει και η κλήρωση των δικαστών που θα αποτελέσουν το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα εξετάσει στην συνέχεια την υπόθεση νομικά και θα αποφανθεί αν υπάρχει ή όχι παραγραφή των αδικημάτων.

Τα μέλη της προανακριτικής εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση δεν θα βγει νωρίτερα από τις αρχές του 2014.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...