28 Ιουν 2013

Στις Βρυξέλλες με τον Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Πρώτη Δημοσίευση : 27/06/2013 1:50:00 μ.μ. Τελευταία Ενημέρωση : 28 /06 /2013 12:10:00 μ.μ.
Τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά συνοδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται 27 και 28 Ιουνίου 2013......
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, με πρωτεύον το ζήτημα της ανεργίας των νέων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αλλά και με την κοινωνική διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Δραστικές λύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας ζητεί ο Αντ. Σαμαράς

Το καίριο ζήτημα της ανεργίας στους νέους αναμένεται να συζητήσουν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της ρευστότητας, με την Κομισιόν και την ΕΤΕπ να επεξεγάζονται σχέδιο για τη χορήγηση δανείων 55 έως 100 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις του Νότου της Ευρωζώνης.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται 27 και 28 Ιουνίου 2013.

Δραστικές λύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία προκαλεί προβλήματα στην κοινωνική συνοχή ορισμένων χωρών, ζήτησε, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Σε χώρες όπως η Ελλάδα η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή. Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και δραστικά μέτρα με άμεση εφαρμογή».

Η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, με πρωτεύον το ζήτημα της ανεργίας των νέων και δημιουργίας θέσεων εργασίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Επίσης, θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού εξαμήνου αλλά και την κοινωνική διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στην έκθεση του 2012 για την ελληνική οικονομία, το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αναφέρει ότι από το 2010 και όσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση, στην Ευρώπη των 27, οι άνεργοι νέοι αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 1.073.000 άτομα τον χρόνο.

Αντίστοιχα, μειώνεται και η απασχόληση των νέων, ενώ η Γερμανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία, κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι άνεργοι νέοι μειώνονται και αυξάνεται ανάλογα η απασχόληση.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υποστηρίζει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη μείωση της απασχόλησης των νέων θα γίνονται αισθητές για δεκαετίες.

Μάλιστα, εκτιμά ότι παγκοσμίως ο αριθμός των ανέργων μπορεί να φθάσει στα 208.000.000 έως το 2015, ενώ περισσότεροι από 73.000.000 νέοι θα βρεθούν εκτός της αγοράς εργασίας κατά το 2013.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η παρατεταμένη ανεργία και οι διάφορες μορφές της εκ περιτροπής απασχόλησης οδηγούν σε αυξανόμενη απογοήτευση των νέων στις προηγμένες χώρες, και καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής «να συνεργαστούν με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχητικής κατάστασης».

Η ατζέντα της ΣυνόδουΌπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Bαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, «πρωταρχικός στόχος της Συνόδου είναι να συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση της ανεργίας, ειδικά των νέων».

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι, προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι να επιταχυνθεί η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και η σύσταση του Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους, να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πηγές που θα στηρίξουν την απασχόληση και να ενισχυθεί η κινητικότητα των νέων εντός της Ε.Ε., σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους, εντός του 2014 και 2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας 2014-2020. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25%.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους είναι να εξασφαλίσει είτε θέση απασχόλησης, είτε εκπαίδευση, είτε πρακτική άσκηση, σε όλους τους άνεργους νέους κάτω των 25 ετών και σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που ένας νέος δηλώσει άνεργος.

Παράλληλα, οι 27 ηγέτες θα εξετάσουν μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη των κρατών μελών σε θέματα απασχόλησης, όπως η «ευρωπαϊκή ένωση για την εκμάθηση», το «μεγάλο συνασπισμό» για την απασχόληση στο ψηφιακό τομέα, καθώς και τη διεύρυνση του κοινοτικού προγράμματος «ΕURES» για εξεύρεση πρώτης εργασίας.

Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν λύσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι και του προέδρου της ΕΤΕπ, κ. Βέρνερ Χόιερ.

Συγκεκριμένα, οι «27» θα εξετάσουν τη δημιουργία ενός νέου Επενδυτικού Προγράμματος Δράσης, με μέτρα για τη στήριξη των ΜμΕ, αλλά και την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που υιοθέτησαν πέρυσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, προκειμένου να ενισχυθεί η δανειοδοτική ικανότητα στην πραγματική οικονομία., ενώ συγκεκριμένες προτάσεις αναμένεται να καταθέσει και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι.

Όπως αναφέρει ο κ. Ρομπάι στην επιστολή του προς τους ηγέτες της Ε.Ε., στόχος της συζήτησης αυτής είναι «η βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών».

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που ξεκινάει στις 21:30 (ώρα Ελλάδας), η συζήτηση των ηγετών θα επικεντρωθεί στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και στις ειδικές συστάσεις ανά κράτος-μέλος που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση της οικονομίας τους. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) με θέμα την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία της τραπεζικής ενοποίησης.

Το τέλος της Συνόδου είναι αφιερωμένο σε θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε.. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, να συζητήσουν την προσχώρηση της Λετονίας στην ευρωζώνη, καθώς και την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου.

Σχέδιο Ε.Ε. και ΕΤΕπ για δάνεια σε επιχειρήσεις του Νότου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Κομισιόν επεξεργάζονται σχέδιο για τη χορήγηση δανείων 55 έως 100 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις του Νότου της Ευρωζώνης, θέμα που αναμένεται να εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Ευρώπη προσπαθεί απεγνωσμένα να ενισχύσει τις οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σλοβενία, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος τους, που προκάλεσε την κρίση στην ευρωζώνη πριν από τρία χρόνια.

Η απόσταση που χωρίζει τον πλούσιο Βορρά από τον φτωχό Νότο απειλεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά των 17 χωρών της ευρωζώνης.

Με την εξασφάλιση περισσότερων και φθηνότερων δανείων, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις και αύξηση της παραγωγής, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Ειδικότερα, επεξεργάζονται έναν συνδυασμό δανειακών εγγυήσεων και τιτλοποίησης με την χρήση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία ύψους 10 δισ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η κοινή έκθεσή τους περιλαμβάνει τρεις επιλογές:

Στην πρώτη εκδοχή τα τρία τέταρτα του ποσού θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανειακών εγγυήσεων, με την εγγύσης να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80% του συνολικού ποσού, ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε..

Η δεύτερη επιλογή αφορά εγγυήσεις τόσο νέων όσο και υφιστάμενων χαρτοφυλακίων δανείων, τα οποία τιτλοποιούνται. Μόνο όμως εθνικά χαρτοφυλάκια δανείων θα έχουν την εγγύηση των διαρθρωτικών ταμείων.

Η δεύτερη αυτή επιλογή θα είναι πιο δύσκολη γαιτί οι τράπεζες θα προσπαθούν να πωλούν κακά δάνεια και καλά σε ένα πακέτο.

Στην τρίτη επιλογή, οι εγγυήσεις δεν θα περιορίζονται από τις εθνικές ποσοστώσεις των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά θα προέρχονται από ολόκληρη την Ε.Ε..

Με αυτή την τελευταία επιλογή, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ περίπου, ανέφερε η έκθεση.
Κέρδος online
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...