27 Ιουν 2013

Τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος και ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν

Πώς μπορούν να διακόψουν αναδρομικά τις εργασίες τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις
Αυξημένα κατά 30% έως και 100% θα είναι τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος, για τη χρήση του 2012, περίπου 900.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες......

Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα εντός του 2012 θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος μαζί με τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς τα τρία αυτά "χαράτσια" θα συμπεριληφθούν και φέτος στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Αναδρομική μηδενική δήλωση
Όσοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είχαν καθόλου δραστηριότητα το 2012 μπορούν να γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος μόνο εφόσον έχουν ήδη υποβάλει ή εφόσον υποβάλουν εκπρόθεσμα δήλωση διακοπής εργασιών με ημερομηνία διακοπής μέχρι τις 31-12-2011 το αργότερο.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα διευκρινίζονται σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη:
1) Το τέλος επιτηδεύματος θα επιβληθεί φέτος σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2012. Για να απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος κάποιος φορολογούμενος που δεν άσκησε δραστηριότητα το 2012, θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση διακοπής εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Η δήλωση αυτή μπορεί να υποβληθεί ακόμη και τώρα, εκπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, για να είναι πλήρης η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος της χρήσης του 2012, η ημερομηνία διακοπής εργασιών πρέπει να είναι μέχρι τις 31-12-2011.

Αύξηση από φέτος 2) Από φέτος, το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται:
α) από 400 σε 800 ευρώ, για εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους ή σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

β) από 500 σε 1.000 ευρώ, για εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

γ) από 500 σε 650 ευρώ, για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

δ) από 300 σε 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Εξαιρέσεις
Η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος δεν ισχύει για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως 3 φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 019-020, που βρίσκονται στην παράγραφο 11 του Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της φορολογικής δήλωσης (του εντύπου Ε1).

3) Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους αποκλειστικά σε χωριά, όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη του σχεδίου «Καποδίστριας», με πληθυσμό ως 500 κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν είναι τουριστικοί τόποι.

4) Επίσης, φέτος, εξαιρούνται του τέλους επιτηδεύματος οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μετά την 1/1/2008 και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η/12/1950. Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία από αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς 027-028 που βρίσκονται στην παράγραφο 12 του Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Πηγή : money-money.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...