29 Σεπ 2015

Η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα στην κόντρα με το Βερολίνο για το "κούρεμα" του χρέους συνέχεια του "good job Alexis" του Μ.Ομπάμα;

Αν και η συνάντηση που τελικώς είχε ο Μπάρακ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών από πλευράς.........
διάρκειας, φέρεται ωστόσο πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έμεινε ικανοποιημένος από τη δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου πώς οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πηγή που βρέθηκε κοντά στους δύο ηγέτες στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τους ξένους ηγέτες που μετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο τετ α τετ Ομπάμα-Τσίπρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στις προσπάθειες που κάνει έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη. 
Η ίδια πηγή περιέγραψε ως εγκάρδιο το κλίμα στη συνάντηση των δύο, με τον Μπάρακ Ομπάμα να γνωρίζει τη σύζυγο του Μισέλ στον Αλέξη Τσίπρα και στη σύζυγο του και να μιλούν σε προσωπικό επίπεδο για 2-3 λεπτά για την Ελλάδα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εξιστορεί ότι κάποιοι φίλοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας για τις διακοπές τους.
Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήσαν οι κ.κ. Ομπάμπα και Τσίπρας μέσα σε λίγες ώρες. Στη πρώτη ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε συγχαρηστήριαο στον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του λέγοντας "good jobs Alexis".
Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζων Κέρι, και εκεί αναμένεται να δοθεί μία συνέχεια στο θέμα του χρέους, καθώς επίσης και σε άλλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, η κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, το προσφυγικό και ίσως το Σκοπιανό.
Όπως έχει σημειώσει από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου το θέμα του χρέους αποτελεί στόχευση του Αλέξη Τσίπρα να αναδειχθεί στη Συνέλευση του ΟΗΕ, κι αυτό εξυπηρετεί την επιδίωξη να αναπτυχθούν οι συμμαχίες εκείνες ούτως ώστε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μία ελάφρυνση του προκειμένου να μπει η χώρα στην ανάπτυξη, κάτι που η κυβέρνηση κρίνει ότι μπορεί να γίνει το 2016.
Σημειώνεται πώς, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, από αλληλογραφία της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας είχε άμεση και τακτική επικοινωνία με τους Αμερικανούς, ιδίως τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού και τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, προκειμένου η Ελλάδα να μην τα «σπάσει» με το Βερολίνο και να ακολουθήσει μία πολιτική, η οποία θα είχε ως στόχο να «ωριμάσει» η κατάσταση, να γίνουν συμμαχίες με χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, έτσι ώστε μετά τη συμφωνία να μπορέσει να εξεταστεί το ζήτημα αυτό και να βρεθεί λύση.
Σε αυτή τη φάση βρίσκεται μάλλον η κατάσταση σήμερα, με το σκάνδαλο της VW να μην είναι καθ’ όλου τυχαίο, αφού οι Αμερικανοί έχουν στριμώξει πάρα πολύ τους Γερμανούς που βλέπουν την κορυφαία βιομηχανία τους στο χώρο του αυτοκινήτου να δέχεται μεγάλες πιέσεις και να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Και όπως λένε, ίσως ακολουθήσουν και άλλα σκάνδαλα που θα βγουν στη φόρα σε βάρος της Γερμανίας.
Προφανώς υπάρχει μία σύγκρουση ΗΠΑ και Γερμανία για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην παγκόσμια οικονομία και σίγουρα σε αυτή με κάποιον τρόπο έχει εμπλακεί και η Ελλάδα με χαρακτηριστική περίπτωση το θέμα του χρέους. Είναι αυτό που λένε όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.
Το μείζον θέμα είναι πάντως πώς μπορεί αυτή η προφορική αλλά σαφής και επαναλαμβανόμενη στήριξη του Μπάρακ Ομπάμα θα μετουσιωθεί σε όφελος για την οικονομία της Ελλάδας. Γιατί αν περιμένουμε μία ελάφρυνση του χρέους με όρους… Βερολίνου με προϋπόθεση να υλοποιηθούν μέτρα διάλυσης και ολοκληρωτικής ισοπέδωσης της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων, τότε θα πρόκειται για μία τρύπα στο νερό… 
Κι εκεί ο κ. Τσίπρας θα την έχει, κατά το κοινώς λεγόμενο πατήσει για δεύτερη φορά, παρασύροντας μία ολόκληρη χώρα.
Πηγή: pronews.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...