27 Σεπ 2015

H επιστροφή της τρόϊκας & τα μέτρα-φωτιά των 100 ημερών

Ολα τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε: φορολογία, τράπεζες, εργασιακά-συνταξιοδοτικό και άνοιγμα επαγγελμάτων-ιδιωτικοποιήσεις.......
Επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα και έναρξη του σκληρού κύκλου ελέγχου και αξιολόγησης των μέτρων και των δράσεων των παλαιών αλλά και του νέου μνημονίου ,φέρνει η νέα εβδομάδα.

Το πρώτο κλιμάκιο καταφθάνει θα ασχοληθεί κυρίως με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών καθώς αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου.

Η ελληνική πλευρά δίνει εικόνα ομαλής πορείας του προϋπολογισμού ενώ αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι «εντός τροχιάς» όσον αφορά την εφαρμογή του μνημονίου καθώς έχει υλοποιήσει το 61% των δράσεων του.

Η πλευρά των δανειστών όμως φέρεται να ανησυχεί ότι η εικόνα είναι πλασματική και ενδεχομένως να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις. Και η ελληνική πλευρά θέλει πάση θυσία να αποφύγει να βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια απαίτηση. 

Προαπαιτούμενα για δόσεις 3 δισ ευρώ
Αυτό το οποίο θα πρέπει να καθοριστεί εντός της εβδομάδας είναι η η λίστα με τα «απόλυτα» προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τις αρχές Νοεμβρίου για να εκταμιευτούν σε δύο φάσεις οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ έως τα μέσα Οκτωβρίου και 1 δισ. ευρώ έως τις αρχές Νοεμβρίου). Η τελική λίστα θα πρέπει να τεθεί και στο τραπέζι του Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου.

Ούτως ή άλλως τα άλλα κεφάλαια που πρέπει να κλείσουν μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα σκληρό πεδίο για την ελληνική κυβέρνηση.

ESM: Τελειώνετε με το συνταξιοδοτικό πριν την πρώτη αξιολόγηση
Το τελευταίο μήνυμα στην Αθήνα πριν καν την έλευση των τεχνικών κλιμακίων εστάλη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον ESM o οποίος αποτελεί το βασικό ταμείο απ όπου θα διατεθούν τα χρήματα.

Το μέλος του ΔΣ του Μηχανισμού, Ρολφ Στράουx προσδιόρισε την απόλυτη προτεραιότητα που θα πρέπει να έχει διευθετηθεί έως την πρώτη αξιολόγηση μέσα στον Οκτώβριο: την αλλαγή του συνταξιοδοτικού.

«Εντός του Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος. Μέχρι τότε οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί» είπε. ο Ροφλ Στράουχ.
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του 2015 «μέτρο μέτρο» 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
- Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015, να προετοιμάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για τα έτη 2016-19.

- Σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του εισοδήματος για τους αγρότες – τώρα στο 13% - με τα ποσοστά να καθορίζονται στο 20% το 2016 και 26% το 2017.

- Κατάργηση της επιδότησης του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.

- Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες με διεθνή διαγωνισμό και τα τέλη για ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
 
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
- Πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Εκτιμάται ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας - Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank θα απαιτήσουν έως και 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στα γνωστά «τεστ αντοχής» για να καθοριστεί επακριβώς το κεφαλαιακό έλλειμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι άμεσες για να προλάβουν τη νέα ρήτρα διάσωσης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου και η οποία βάζει στο... κάδρο και τους καταθέτες μέσω bail-in. 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
- Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 για το συνταξιοδοτικό σύστημα και αυτές να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016.

- Η κυβέρνηση πρέπει να παγιώσει τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία και τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης αλληλεγγύης στις χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) μέχρι τον Δεκέμβριο το 2019.

- Αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67. Η Αθήνα συμφώνησε τον Αύγουστο να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης για τους νέους συνταξιούχους στα 67 έτη και να μειωθούν οι πρόωρες συντάξεις.

- Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο μια διαδικασία διαβούλευσης με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των επιχειρήσεων να κάνουν τις ομαδικές απολύσεις, και τη ρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Έως το Δεκέμβριο του 2015, η Ελληνική αρχές πρέπει να υιοθετήσουν ένα συνολικό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. 

ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
- Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί ή να ξεκινήσει τη διαδικασία για να εγκρίνει δεκάδες, εν αναμονή, συστάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των συμβολαιογράφων.

- Μέχρι τον Οκτώβριο η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, εκτός αν ένα εναλλακτικό σχήμα μπορεί να φέρει ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό.
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...