23 Φεβ 2016

Νόμος του κράτους υποχρεώνει τους κληρικούς να κάνουν θρησκευτική κηδεία σε όσους οδηγηθούν στην αποτέφρωση

- Ακόμα κι αν εναντιωθούν οι συγγενείς οι αρμόδιοι θα πρέπει να εκτελέσουν την επιθυμία του θανόντος
- Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί μέσω συμβολαιογράφου να επιλέξει.......
τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού
- Εάν η επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες της δημόσιας υγείας μπορεί να ταφεί όπου εκείνος έχει επιλέξει
- Η Ιερά Σύνοδος έχει στείλει επιστολή στον Π. Κουρουμπλή από τις 14 Γενάρη αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση

Παρά το γεγονός πως η Εκκλησία της Ελλάδος απαγορεύει την καύση νεκρών, έρχεται ο νόμος που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων για να προβλέψει πως η αποτέφρωση πλέον επιτρέπεται ρητά και κατηγορηματικά και με τον νόμο.

Ο νόμος ψηφίστηκε το προηγούμενο Σάββατο και προβλέπει μεταξύ άλλων πως η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του καθενός.

Προβλέπει επίσης πως κάθε φυσικό πρόσωπο εάντ ο επιθυμεί μπορεί ελεύθερα να δηλώσει ενώπιον συμβολαιογράφου τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωση του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωση τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.

Ο νόμος επίσης αναφέρει πως εάν η επιθυμία του θανόντος σε αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά έθιμα, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει στις 14 Ιανουαρίου 2016, επιστολή επί του θέματος στον αρμόδιο Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, χωρίς να έχει λάβει προς το παρόν καμία απάντηση.

Μετά και τη δημοσιοποίηση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την «απάντηση» από πλευράς εκκλησίας, καθώς το θέμα της καύσης των νεκρών, είχε εξαρχής δείξει ότι μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Μάλιστα, ως προς το θέμα της καύσης των νεκρών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είχε προσφάτως υπογραμμίσει μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δε μπορεί ο καθένας, όποτε θέλει να έρχεται να προσθέτει αυτά που επιθυμεί. Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Αλλά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για αυτό που κάνει. Εάν ένας άνθρωπος ζητήσει γραπτώς να αποτεφρωθεί, είναι δική του η επιλογή, αλλά ειναι δική του και η ευθύνη. Δε μπορεί, όμως, αυτός ο άνθρωπος να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος. Να θέλει να ψαλεί και νεκρώσιμος ακολουθία».
Πηγή: newsit.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...