24 Φεβ 2016

Τα βιβλία της παιδικής μας αθωότητας σε ψηφιακή μορφή

Υλικό σπάνιας αξίας
Ενας μέρος της εθνικής μας εκπαιδευτικής κληρονομιάς, η οποία περιέχει περίπου 6.000 βιβλία, που αφορούν το χρονικό διάστημα 1828-1980,.......
ψηφιοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και την προσφέρει σε όλους τους πολίτες για να την απολαύσουν «ξεφυλλίζοντας» ένα υλικό σπάνιας αξίας.

Τώρα ο καθένας απο εμάς μπορεί εάν θέλει ν' αναζητήσει τα σχολικά βιβλία που μελέτησε στα παιδικά και νεανικά του χρόνια και τα οποία δεν θα μπορούσε να βρεί πουθενά αλλού και να ξαναφέρει στη μνήμη του τα σχολικά του χρόνια.

Η δουλειά, που έχει γίνει, είναι τεράστια καθώς η Ψηφιακή Ιστορική Συλλογή Σχολικών Εγχειριδίων αριθμεί πάνω από 1.000.000 σελίδες υψηλής ανάλυσης, καθώς και 15.000 σελίδες αρχείων κειμένου.

Το παλιότερο βιβλίο που διαθέτει η συλλογή εκδόθηκε το 1828, “φιλοπονηθέν παρά του σοφολογιοτάτου Διδασκάλου Κυρίου Γρηγορίου Σαράφη Κυδωνιέως”, όπως αναφέρεται στη δεύτερη σελίδα του.

Πρόκειται για Σχολικό εγχειρίδιο Γλώσσας που περιλαμβάνει τους γραμματικούς κανόνες της νέας ελληνικής. Εκδόθηκε και επιμελήθηκε με δαπάνη και συνδρομή του Παναγιώτη Δημητρίου Ντετέ από το Αργυρόκαστρο.

Οπως αναφέρει η διοίκηση του ΙΕΠ, η ψηφιοποίηση του υλικού είναι πολύτιμη όχι μόνο για την εκπαιδευτική ή την ακαδημαϊκή κοινότητα (καθώς τα ψηφιοποιημένα κείμενα αποτελούν κρίσιμα αναλυτικά «εργαλεία», βιβλιογραφικού τύπου πηγές και κείμενα αναφοράς) αλλά και εν γένει για κάθε Έλληνα πολίτη (ο οποίος έχει πλέον τη δυνατότητα να «επιστρέψει» σε βιβλία που αναφέρονται στη σχολική του ζωή και συνδέονται με καθοριστικό τρόπο με την πνευματική συγκρότηση και ανάπτυξή του).
Με την εν λόγω ψηφιοποίηση ένας τεράστιος όγκος υλικού καθίσταται προσβάσιμος και διασώζεται για τις επόμενες γενιές (αναγνωστών, ερευνητών, εκπαιδευτικών κ.ο.κ.) με συνέπειες που σχετίζονται με την αποτίμηση της σχολικής ζωής στην Ελλάδα, τη λογοτεχνική παραγωγή του τόπου (καθώς σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες υπήρξαν συγγραφείς σχολικών εγχειριδίων) και την εν γένει πνευματική κίνηση των ιδεών.

Το έργο πιστοποιεί επίσης τη σημασία που έχει η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα σε Ιδρύματα, Φορείς και λοιπά θεσμικά όργανα αλλά και την ανάγκη εντοπισμού, επεξεργασίας και διάσωσης αρχειακού υλικού που σχετίζεται με την πολιτισμική πορεία της χώρας.

Ονειρο ζωής των ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά για το έργο αυτό είναι οπως χαρακτηριστικά τόνισαν στο ΕΘΝΟΣ, «το ελληνικό κράτος να μαζέψει όλα τα βιβλία του» και στο πλαίσιο αυτό καλούν πολίτες και φορείς να προσφέρουν τα βιβλία τους στο Ινστιτούτο για ψηφιοποίηση ώστε κάποτε το έργο να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει μια υπέροχη διαθήκη για τις επόμενες γενεές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «μπουν» στη διεύθυνση:
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...