24 Φεβ 2016

Ηλιακή ενέργεια για φτωχά νοικοκυριά

Οι πρώτες εγκαταστάσεις δωρεάν φωτοβολταϊκών από την Greenpeace ξεκίνησαν στη Ρόδο
Πρωτοβουλία Greenpeace
Χάρη στις δωρεές χιλιάδων ανθρώπων θα απολαμβάνουν πλέον δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα......
από τον ήλιο. Είναι επτά οικογένειες της Ρόδου με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, στα σπίτια των οποίων η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace τοποθετεί φωτοβολταϊκά συστήματα αγορασμένα μέσω εκστρατείας crowdfunding.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις δωρεάν φωτοβολταϊκών από την Greenpeace ξεκίνησαν στη Ρόδο σε οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες, με τη βοήθεια 16 μαθητών. Χρηματοδοτήθηκαν μέσω crowd-funding, που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι
Με τη βοήθεια μαθητών του νησιού έχει ήδη προχωρήσει η εγκατάσταση σε δύο οικίες, στις περιοχές Παραδείσι και Ψίνθος. Eνα μικρό πείραμα για το πώς μπορεί η ηλιακή ενέργεια να αλλάξει την Ελλάδα συντελείται στα Δωδεκάνησα.

Η Ρόδος καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη ηλιοφάνειας με 3.291 ώρες ηλιόλουστου ουρανού τον χρόνο και, όπως επισημαίνει η Greenpeace, αν τα χρήματα που δαπανώνται για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο νησί με καύσιμο μαζούτ επενδύονταν σε μικρά φωτοβολταϊκά, περισσότερο από το 1/3 των οικογενειών της Ρόδου θα είχε δωρεάν ρεύμα για πάντα.

«Εγκαθιστούμε συστήματα ισχύος 2-3 KW για αυτοπαραγωγή και πιστεύουμε ότι με αυτά θα μπορέσουν να καλυφθούν τουλάχιστον το 70% των ενεργειακών αναγκών κάθε νοικοκυριού», λέει στο «Εθνος» ο Δημήτρης Ιμπραήμ, διευθυντής εκστρατειών της Greenpeace.

Απάντηση στην κρίση
«Τα χρήματα για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών προέρχονται από τη διεθνή εκστρατεία crowdfunding Solarize Greece, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2015, την περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία η χώρα βίωσε τις πιο δύσκολες επιπτώσεις των capital controls. Εκτός άλλων περισσότεροι από 1.000 ξένοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να υποστηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, ώστε να στραφεί στην ηλιακή οικονομία ως όχημα εξόδου από την κρίση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη Ρόδο, οι ΑΠΕ γίνονται σύμμαχος κατά της κρίσης και στην Αθήνα: Πρόσφατα η Greenpeace τοποθέτησε φωτοβολταϊκά ισχύος 25ΚW στη «Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου ο Αγιος Αλέξανδρος», ένα ίδρυμα για ορφανά που έτσι διασφάλισε δωρεάν θέρμανση μέσω της ηλιακής ενέργειας.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέχρι και 3 δισ. ευρώ από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε φτωχά νοικοκυριά. «Περίπου 300.000 οικογένειες στην Ελλάδα μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτή η ιδέα να γίνει πραγματικότητα», αναφέρει η Αννα Μαρία Ρέννερ από τη Ρόδο, συνεργάτις της Greenpeace σε θέματα Κλιματικών Αλλαγών. «Καλούμε την κυβέρνηση να θέσει τον φιλόδοξο και ρεαλιστικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα εκατομμύριο κτίρια ως το 2025, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε αυτά τα 300.000 νοικοκυριά».

Το «Εθνος» συνομίλησε με δύο από τις οικογένειες της Ρόδου που θα έχουν πλέον πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια από τον ήλιο...

Οικογένεια Μαστή:
Με 370€ τον μήνα είναι πολύ δύσκολα. Εχουμε πάρει ανάσα!
«Παλιά εμείς δουλεύαμε και οι δύο σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο του νησιού. Είχαμε καλό εισόδημα και ζούσαμε τα παιδιά μας. Μέσα στην κρίση, όμως, πριν από τρία χρόνια, ο σύζυγός μου έμεινε άνεργος. Είναι 58 χρόνων και θεωρείται μεγάλος, δεν τον παίρνουν πια στα ξενοδοχεία για συντηρητή. Μετά από λίγο καιρό έχασα κι εγώ τη δουλειά μου. Επειδή έχω κάποιο πρόβλημα υγείας, πέρασα από επιτροπή και θεωρήθηκα ότι δεν μπορώ να δουλεύω αποθηκάριος στα ξενοδοχεία.

Στο σπίτι της οικογένειας Μαστή στη Ρόδο τοποθετήθηκε το πρώτο δωρεάν φωτοβολταϊκό. Η παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά είναι μια πρωτοβουλία που θα έπρεπε να είχε πάρει ήδη η ΔΕΗ, εΣτο σπίτι της οικογένειας Μαστή στη Ρόδο τοποθετήθηκε το πρώτο δωρεάν φωτοβολταϊκό. Η παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά είναι μια πρωτοβουλία που θα έπρεπε να είχε πάρει ήδη η ΔΕΗ, επισημαίνει η Greenpeace, και θα της επέφερε 3 δισ. ευρώ
Με την αναπηρική σύνταξη που μου έδωσαν προσπαθούμε να ζήσουμε εμείς και δύο μικρά παιδιά που έχουμε 9 και 16 ετών. Με 370 ευρώ είναι πολύ δύσκολα», λέει η κ. Φωτεινή Μαστή, το σπίτι της οποίας στην Ψίνθο αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σπίτια στα οποία έγινε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από την Greenpeace.
«Το ρεύμα και το νερό τα είχαμε με διακανονισμούς. Εδινα πότε 10 ευρώ, πότε 50, αναλόγως τι μπορούσα κι έτσι κατάφερα να μη μας το κόψουν. Αλλά τον τελευταίο καιρό δεν πλήρωνα τις δόσεις.

«Μας έσωσε η αγγελία»
Κάποια στιγμή διάβασα σε μια τοπική εφημερίδα -ψάχνοντας μήπως βρω κάποια δουλειά για τον άντρα μου- την αγγελία με την οποία ζητούσαν από όσους ενδιαφέρονταν να κάνουν αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά. Εστειλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι έχουμε ανάγκη και πριν από μερικές ημέρες ήρθαν τα παιδιά και το εγκατέστησαν. Τώρα περιμένουμε να έρθουν από τη ΔΕΗ για το συμβόλαιο και έχουμε, ήδη, πάρει ανάσα. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη βοήθεια. Πολύ μεγάλη.

Είναι κρίμα να μη βάλουν όλοι οι άνθρωποι εδώ στη Ρόδο φωτοβολταϊκά, είναι πολλοί εκείνοι που έχουν ανάγκη γιατί τα μεροκάματα έχουν πέσει και η ανεργία μεγαλώνει, αλλά και όσοι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα πρέπει να βάλουν. Το ίδιο και τα ξενοδοχεία στο νησί, για να εξοικονομήσουν ρεύμα και να απαλλαγούμε από τα μαζούτ. Στη Ρόδο, άλλωστε, το 80% των ημερών του χρόνου έχουμε ηλιοφάνεια. Είναι κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτη...».
Ο κ. Πέτρος και η κ. Φωτεινή Σκλαβούρη με τον γιο τους Παναγιώτη. «Αισθάνομαι τεράστια ανακούφιση με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσκολία και για να είμαι ειλικρινής δεν δίνω προτεραιότητα στον λογαριασμό της ΔΕΗ όταν δεν έχουμε χρήματα, δίνω στις ανάγκες των παιδιών μου», λέει η κ. Φωτεινή.
Οικογένεια Σκλαβούρη:
Πάντα προείχαν οι ανάγκες των παιδιών μου και όχι η ΔΕΗ
Στο χωριό Παραδείσι, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη χώρα της Ρόδου, βρίσκεται το ένα από τα δύο σπίτια στα οποία εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά από την Greenpeace. Μια οικογένεια με δύο παιδιά 16 και 23 ετών, το ένα εκ των οποίων αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες και μια μητέρα άνεργη κατοικούν σε αυτό.

«Το μάθαμε τυχαία, συγκεκριμένα ήρθε και μας βρήκε η Αννα Μαρία από την Greenpeace. Εχει κάποιους γνωστούς στο χωριό, ρώτησε για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, της μίλησαν για εμάς και έτσι ήρθε να ρωτήσει αν ενδιαφερόμαστε. Το σπίτι μας είναι εξοχικό, δηλαδή κοντά στη θάλασσα, με χωράφια γύρω γύρω και ελεύθερο τον ήλιο. Οπότε όταν το είδαν τα παιδιά, το ενέκριναν και είπαμε να ξεκινήσουμε», εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» η κ. Φωτεινή Σκλαβούρη.

«Αισθάνομαι τεράστια ανακούφιση. Γιατί υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσκολία και, για να είμαι ειλικρινής, δεν δίνω προτεραιότητα στον λογαριασμό της ΔΕΗ όταν δεν έχουμε χρήματα, δίνω στις ανάγκες των παιδιών μου. Το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ εμείς το έχουμε χρυσοπληρώσει. Γιατί όταν ήρθαμε εδώ πριν από 16-17 χρόνια δεν υπήρχαν κοντά στύλοι με αποτέλεσμα να πληρώσουμε 1.300.000 δραχμές για να μπουν κολόνες και να παίρνουμε ρεύμα...».

Για θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα ούτε λόγος. «Αυτά είναι πολυτέλειες. Τζάκι και όσο ζεστάνει. Εγώ δούλευα στις Πεταλούδες, στο αναψυκτήριο, όμως εκεί πρέπει να μαζέψεις μόρια ανεργίας για να εργαστείς. Οπότε αυτήν τη χρονιά δεν δούλεψα καθόλου και ελπίζω ότι θα δουλέψω την επόμενη. 
Με εξυπηρετούσε αυτό γιατί μπορούσα να παίρνω μαζί τον Παναγιώτη που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι. Σε άλλη δουλειά πού θα τον έχω;» λέει. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε με τα φωτοβολταϊκά να καλύψουμε όλες ή σχεδόν όλες μας τις ανάγκες σε ρεύμα, ακόμη κι αν χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιες οικιακές συσκευές με άλλες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Είναι μεγάλη υπόθεση να γλιτώνεις αυτά τα λεφτά σήμερα...».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...