29 Φεβ 2016

Tι βλέπουν ΤτΕ και Alpha Bank για τον τουρισμό το 2016

Θετικές προοπτικές μέν για το 2016 αλλά και τρία μεγάλα ερωτηματικά......
- προσφυγικό, τρομοκρατία και φορολογία- που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία του τουρισμού εφέτος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Alpha Bank στην τελευταία της ανάλυση για τον κλάδο, η οποία παράλληλα στέκεται ιδιαίτερα στο χαρακτήρα της Ελλάδας ως «ασφαλούς προορισμού».

Την ίδια στιγμή οι τουριστικοί φορείς, μέσω του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν αποφασιστικά τους τουριστικούς προορισμούς που έχουν πληγεί από τις αυξημένες προσφυγικές ροές.
Ο ίδιος ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης έδωσε, μέσω χθεσινού σχολίου του στο twitter μία εικόνα για την πορεία των κρατήσεων στην Κώ, από τους πλέον σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, επισημαίνοντας ότι «οι προσφυγικές ροές προς την Κω έχουν περιορισθεί. 

Ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων είναι μειωμένος σε ποσοστό 9%, ενώ η πτώση στις κρατήσεις είναι στο 20%, κάτι που παλεύουμε να καλυφθεί. Το παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς μας διαφοροποιεί από κάποιους πανικόβλητους εταίρους και δίνει ισχυρά ερείσματα στην χώρα».

Από την πλευρά της, η ΤτΕ, επισημαίνει ότι οι προοπτικές του εγχώριου τουριστικού κλάδου για το 2016 είναι θετικές, καθώς αναµένεται η δηµιουργία ενός εκατοµµυρίου, νέων επιπρόσθετων αεροπορικών θέσεων µε προορισµό την Ελλάδα και η προσέλευση επιπλέον τουριστών, κυρίως από τη Ρωσία, ενώ οι µεγάλοι γερµανικοί τουριστικοί πράκτορες αναµένεται να διαθέσουν περισσότερα ξενοδοχεία στους ενδιαφερόµενους σε σχέση µε το 2015. 
«Από την άλλη πλευρά, ενδέχεται η ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών να υποστεί πιέσεις λόγω της εξέλιξης των προσφυγικών ροών και του διεθνούς προβληµατισµού για πιθανές νέες τροµοκρατικές επιθέσεις, καθώς και λόγω των αυξηµένων συντελεστών του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαµονής και εστίασης».

Αντίστοιχη είναι η άποψη και των αναλυτών της Alpha Bank που τονίζει το γεγονός ότι η «η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής προορισμός. Η χώρα μας ωφελείται από την αστάθεια σε ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου και την χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι βασικών νομισμάτων. Ωστόσο, η ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών ενδέχεται να υποστεί πιέσεις από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στη διαμονή και εστίαση.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι και συνεχιζόμενη προσφυγική ροή που εντείνεται κατά τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το 2016 οι παγκόσμιες διεθνείς αφίξεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4% και στην Ευρώπη κατά 3,5%- 4%. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Tουρισμού ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας (+7,1%) το 2015, υπερέβη αισθητά την παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη που ανήλθε σε 4,4%, καθώς και τις διεθνείς αφίξεις την Ευρώπη που αυξήθηκαν κατά 5%. 
Σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council η συνολική συμβολή του τουριστικού κλάδου ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 17,3% το 2014 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 17,6% το 2015 και σε 19,8% το 2025».
Στεφανία Σούκη
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...