25 Φεβ 2016

Κλειδώνει ψαλίδι επικουρικών και πλαφόν στις κύριες

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και προσδοκίες.....
επανόδου των θεσμών την επόμενη εβδομάδα. Περικοπές στα ρετιρέ με μείωση του πλαφόν στις κύριες συντάξεις και περικοπές στις επικουρικές ως 25%. 

Ψαλίδι σε επικουρικές συντάξεις και «κούρεμα» του ανώτατου πλαφόν κύριων συντάξεων φαίνεται να κλειδώνει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την επάνοδο των επικεφαλής των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά στο ασφαλιστικό, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει» εκτίμησε σήμερα κυβερνητικό στέλεχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποιες παραμετρικές αλλαγές θα ήταν ικανές να οδηγήσουν σε συμφωνία, η ίδια πηγή ανέφερε ως ενδεχόμενα, μεταξύ άλλων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν συντάξεων το οποίο διαμορφώνεται σήμερα σε 2.700 ευρώ για κύρια σύνταξη και σε 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο για το ασφαλιστικό το όριο των 3.000 ευρώ θα μειωνόταν σε 2.700 ευρώ και το όριο των 2.700 ευρώ στα 2.300 ευρώ. Στο παζάρι με τους δανειστές, δεν αποκλείεται τελικά προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, οι περικοπές στα ρετιρέ των συντάξεων να είναι ακόμα μεγαλύτερες, ενώ στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων, δεν αποκλείεται το ψαλίδι να φτάσει έως και το 25%.

Αναμένονται από βδομάδα
Οι τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των δανειστών είναι καθημερινές τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα επί ελληνικού εδάφους αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Σήμερα, είναι η ημέρα του ασφαλιστικού σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ χθες στο επίκεντρο βρέθηκε το φορολογικό.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, επικρατεί η εκτίμηση ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα επανέλθουν από την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να έρθουν από τη Δευτέρα, η απάντηση στελέχους των δανειστών σε ερώτηση από υπουργό της κυβέρνησης είναι ενδεικτική: «It’s a little tight» . Είναι λίγο «σφιχτό» το χρονοδιάγραμμα της Δευτέρας, αλλά η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ρεαλιστική από κυβερνητικές πηγές.
Έλενα Λάσκαρη
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...