27 Φεβ 2016

Από 1η Μαρτίου η εξόφληση δεδουλευμένων παιδικών σταθμών

Δύο πληρωμές σε περίπου έναν μήνα προγραμματίζεται να καταβληθούν στις.......
δομές παιδικής φροντίδας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Επειτα από καθυστέρηση περίπου 2 μηνών, η καταβολή της α’ δόσης θα ξεκινήσει την Τρίτη, 1η Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή της β’ δόσης.

Υπολογίζεται την ερχόμενη Τετάρτη, μετά την καταβολή των χρωστούμενων χρημάτων, το ΕΠΑΝΑΔ (ένα από τα ταμεία χρηματοδότησης) να ενημερώσει με επιστολή του τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος (ΕΕΤΑΑ) και τις δομές για την ανάγκη άμεσης αποστολής αιτημάτων κατανομών και πιστώσεων, μετά τις 15 Μαρτίου, οπότε ολοκληρώνεται το β’ τρίμηνο του προγράμματος.

Επομένως οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ θα μπορούν να στέλνουν τους φακέλους στην ΕΕΤΑΑ από τις 16 Μαρτίου.

Οι φάκελοι θα εξεταστούν και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τα τέλη Μάρτη, έως το πρώτο πενθήμερο του Απρίλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομίας.

Στο πρόγραμμα είναι ενταγμένοι περίπου 2.500 φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές παιδικής φροντίδας βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, η οποία υπολογίζεται από 2 έως και 10 μήνες.

«Παρ’ όλη την αίσια κατάληξη που δείχνει να παίρνει το θέμα, με βάση την ανακοίνωση του συναρμόδιου υπουργείου, είναι πολύ σημαντικό αφενός να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοια κατάσταση, αφετέρου οι ΟΤΑ να βρουν λύσεις ώστε να μη μένει το προσωπικό απλήρωτο σε αντίστοιχες περιπτώσεις καθυστέρησης στη ροή χρηματοδότησης», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Παπαχατζής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ.

«Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε ήδη, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση πόρων για την επόμενη χρονιά», συμπληρώνει, τη στιγμή που έχει γίνει γνωστό από το παρελθόν ότι οι πόροι για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δομές θα βαίνουν σταδιακά μειούμενοι.

Με αφορμή τις φετινές καθυστερήσεις, οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν την πρότασή τους για σταθερή χρηματοδότηση των δομών και την ανάγκη να προβλεφθούν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Στο προσωπικό υπάρχουν άνθρωποι που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες για πάνω από 10 χρόνια, χωρίς να έχουν αποκτήσει μόνιμες εργασιακές σχέσεις.
Παρά τη φετινή κατάσταση, οι εργαζόμενοι -υπενθυμίζεται- έδειξαν κατανόηση και, μη θέλοντας να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δομών, «έβαλαν πλάτη» ακόμη μια φορά και δεν προέβησαν στη χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (επισχέσεις εργασίας κ.λπ.).
Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...