25 Φεβ 2016

Το παζάρι με δανειστές για επιδοτήσεις - ενοίκια

«Ούτε συμφωνία ούτε διαφωνία» επί του παρόντος για τις αλλαγές στους φόρους. Κρίσιμη εβδομάδα για την επάνοδο των επικεφαλής των Θεσμών. Τι παζαρεύει η κυβέρνηση για φορολογικές κλίμακες και αγρότες. Η πρόταση για την έκτακτη εισφορά........
Κλειστά εξακολουθούν να κρατούν τα χαρτιά τους οι δανειστές αναφορικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό, χωρίς να απορρίπτουν, αλλά και χωρίς να δίνουν το πράσινο φως για τις κυοφορούμενες αλλαγές.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση πάντως, δίνουν ένα κλίμα εποικοδομητικών συζητήσεων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Το φορολογικό από κοινού με το ασφαλιστικό αποτελούν δύο κρίσιμα κομμάτια του παζλ κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, η συμφωνία επί του οποίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την επάνοδο των επικεφαλής των δανειστών, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πάνε καλά έως το Σαββατοκύριακο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται συνεδρίαση του EuroWorking Group την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επάνοδο των επικεφαλής.

Χθες, οι αλλαγές στο φορολογικό βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης με το ειδικό τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών και όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων «εξετάζουν τις προτάσεις μας με ενδιαφέρον». Προς το παρόν όμως, συμπληρώνει η ίδια πηγή «δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε διαφωνία».

Στην ατζέντα των θεμάτων που εξετάζονται, πέραν των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών –συνταξιούχων – ελευθέρων επαγγελματιών, έχει προστεθεί και η παράμετρος των αγροτών, μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει κάτι καλύτερο.

Προσπάθεια να σωθούν επιδοτήσεις
Όπως είναι γνωστό, οι δανειστές εξαρχής δεν είδαν με καλό μάτι την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις το οποίο καθιέρωσε πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών, επί Νάντιας Βαλαβάνη. Πιέζουν για την εξάλειψή του, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως καταβάλλεται προσπάθεια να περισωθεί κάτι.

Συγκεκριμένα, γίνεται παζάρι να διατηρηθούν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων βιολογικές καλλιέργειες, εξισωτικές αποζημιώσεις και νέους αγρότες.

Παράλληλα, επιχειρείται να μην εφαρμοστεί η πρόβλεψη–πέλεκυς για τους αγρότες η οποία αποτυπώνεται στο Μνημόνιο για αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια στο 26%. Σε «αντάλλαγμα» η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει φορολόγηση των αγροτικών κερδών (έσοδα μείον έξοδα) με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών , έχοντας όμως το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ το οποίο ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ. Στο σενάριο αυτό βέβαια, καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ το οποίο ισχύει σήμερα μόνο για τις επιδοτήσεις .

Τα ενοίκια
Ευρύτερα στο φορολογικό, η μόνη ξεκάθαρη παράμετρος, επί του παρόντος, θεωρείται η αύξηση του συντελεστή φόρου για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των ισχυόντων συντελεστών από το 11% στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 140 εκατ. ευρώ. Για την περαιτέρω αύξηση των εσόδων, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης για καθιέρωση και νέου συντελεστή 40%-45% για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ, στα «ρετιρέ».

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι τα πρόσθετα έσοδα προσεγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ, κλείνοντας σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού. Ερωτηματικό όμως παραμένει επί ποίων εισοδημάτων από ενοίκια θα επιβληθούν οι αυξημένοι συντελεστές. Αν διαβάσει κανείς το Μνημόνιο και τον προϋπολογισμό του 2016, είναι ξεκάθαρο ότι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια του 2015. Στο υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία δεν θέλει ούτε καν να ακούει για ενδεχόμενο αναδρομικής αύξησης των φόρων για τα περυσινά εισοδήματα. Στο τέλος της διαπραγμάτευσης θα φανεί αν θα έχει περάσει του...Μνημονίου ή της κυβέρνησης η θέση.

Οι κλίμακες
Επί των νέων κλιμάκων φορολόγησης του εισοδήματος μισθωτών – ελευθέρων επαγγελματιών και συνταξιούχων οι συζητήσεις γίνονται πάνω στις ελληνικές προτάσεις για δύο διαφορετικές μεν αλλά πανομοιότυπες κλίμακες.

Στην ισχύουσα κλίμακα των μισθωτών, προτείνεται νέο κλιμάκιο με συντελεστή 50% για εισοδήματα από 60.000 έως και 100.000 ευρώ αλλά και ανώτατος συντελεστής 60% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Συζητείται παράλληλα ο συντελεστής 42% να επιβάλλεται από τα 30.000-35.000 έως τα 60.000 ευρώ και όχι από τα 42.000 ευρώ όπως είναι σήμερα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι διατηρούν το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ (οι δανειστές θέλουν να μειωθεί) ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να μην έχουν αφορολόγητο.

Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια όμως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ωφελούνται από το συντελεστή 22% με σαφώς χαμηλότερη φορολόγηση σε σχέση με τον συντελεστή 26% που ισχύει σήμερα για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος. Μέχρι τα 30.000-35.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με 22% αντί για 26% αν κλειδώσουν οι κυβερνητικές προτάσεις.

Και η έκτακτη εισφορά
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται και οι αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει συντελεστές :
· 0,7% για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ
· 3% για τα επόμενα 10.000 ευρώ εισοδήματος (κλιμάκιο 20.001 έως 30.000 ευρώ)
· 5% για το τμήμα του εισοδήματος 30.001 έως 50.000 ευρώ
· 6% για τα επόμενα 50.000 ευρώ (από 50.001 έως 100.000 ευρώ)
· 8% για τα επόμενα 400.000 ευρώ (από 100.001 έως και 500.000 ευρώ) και
· 10% για το υπερβάλλον των 500.000 ευρώ

Οι αλλαγές, οι οποίες έχει προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές, οδηγούν σε ελαφρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα έως 35.000 ευρώ. Από το όριο αυτό και πάνω αρχίζουν οι επιβαρύνσεις οι οποίες όμως μετουσιώνεται και πάλι σε ελαφρύνσεις για τα πολύ βαριά πορτοφόλια. Στα 500.000 ευρώ και πάνω, με τις προτεινόμενες αλλαγές ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να αυξάνεται σε 10% από 8% (επί του συνολικού ποσού) σήμερα, αλλά η καθιέρωση κλιμακίων διαφοροποιεί αισθητά, με ελαφρύνσεις, το αποτέλεσμα.
Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...