25 Φεβ 2016

Σε ποιες ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ απελευθερώνονται οι προσλήψεις

«Ξεπάγωμα» των προσλήψεων σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...... έφερε ο νόμος για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, αν και γενικά οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού των κατηγοριών Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και των ΝΠΙΔ αυτών αναστέλλονται έως 31/12/2016.

Εξαίρεση, όπως προαναφέρθηκε, αποτελούν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, με την κυβέρνηση να έχει εκφράσει προθέσεις για μερική απελευθέρωση των προσλήψεων και σε υπόλοιπα ΝΠΙΔ του δημοσίου.

Αναφορικά με τους ΟΤΑ, η διάταξη που αντικαθιστά το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 3 της παρ. ΣΤ΄ υποπαράγραφος ΣΤ1 του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), όπως ισχύει, αναφέρει:

«3. Οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και των Ν.Π.Ι.Δ. αυτών αναστέλλονται έως 31.12.2016. Από την ανωτέρω αναστολή εξαιρούνται οι διορισμοί προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, για τους οποίους δεν απαιτείται απόφαση κατανομής της παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010, όπως ισχύει. Προτεραιότητα δίνεται σε όσους έχουν πετύχει σε διαγωνισμό στον οικείο δήμο. Από τις ρυθμίσεις της ανωτέρω παραγράφου εξαιρούνται ρητά οι διορισμοί προσώπων των ανωτέρω κατηγοριών που είναι επιτυχόντες της γενικής και ειδικής προκήρυξης του ν.2643/1998.»

Επομένως, οι προσλήψεις «ξεπαγώνουν» σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου καταβάλλονται τροφεία, τα ωδεία κ.λπ. που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προσλήψεις με «πλαφόν»

Την απελευθέρωση προσλήψεων σε ανταποδοτικούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα, είχε ανακοινώσει ως πρόθεση ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Πρόκειται ουσιαστικά για μερική απελευθέρωση των προσλήψεων σε αντίστοιχες υπηρεσίες. 
 
Ως παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν πρώην ΔΕΚΟ, ο ΕΟΦ κ.α., ενώ, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξετάζεται να απελευθερωθούν οι προσλήψεις στην καθαριότητα, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε δημοτικά ωδεία κ.α. Πάντα σε υπηρεσία με ίδια έσοδα. 

Κάθε ένας οργανισμός, βάσει του σχεδιασμού, θα επανακτά την ανεξαρτησία να προβαίνει σε προσλήψεις, με συγκεκριμένο περιορισμό: ο συνολικός προϋπολογισμός των προσλήψεων που θα προγραμματίζει δεν θα ξεπερνά ένα ποσοστό-πλαφόν επί των κερδών του (π.χ. ένα 10%), που θα έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο. 
 
Στόχος είναι η ποσοτική όσο και η ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού συγκεκριμένων οργανισμών.

Όποιες προσλήψεις δρομολογηθούν, θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα, ώστε να καλύψουν κρίσιμα κενά. Προφανώς και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί προσωπικό με αυξημένα προσόντα και επιστημονική εξειδίκευση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...