28 Φεβ 2016

Κρυφό σχέδιο περικοπών στις συντάξεις

Σχέδιο περικοπών στις συντάξεις που θα περιλαμβάνει και τις κύριες, από.........
τα 1.200 ευρώ ή τα 1.500 ευρώ και πάνω, ετοιμάζεται να «διαπραγματευτεί» με τους δανειστές η κυβέρνηση. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τα μερίσματα των συνταξιούχων, τις επικουρικές άνω των 150 ευρώ, του Δημοσίου, και τις διπλές ή τριπλές κύριες συντάξεις που λαμβάνει ένας περιορισμένος αριθμός συνταξιούχων.

Οι πρώτες περικοπές δρομολογούνται ήδη στα μερίσματα που παίρνουν 265.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Το σχέδιο, που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, προβλέπει τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων σήμερα ποσών με νέο ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα υπολογίζεται μόνο πάνω στο βασικό μισθό και τα έτη υπηρεσίας. Οι μειώσεις που προκύπτουν φτάνουν και το 38%.

Ο τύπος επανυπολογισμού περιλαμβάνει το 20% του βασικού μισθού που είχε ο υπάλληλος όταν υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης, επί τα έτη υπηρεσίας του, διά τα 35 έτη. Το ποσό που προκύπτει θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,6022 και θα βγαίνει το νέο μέρισμα.
Οι μειώσεις με αυτόν τον τύπο φτάνουν και στο 38%. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται, καθώς, για να κλείσει η τρύπα του Μετοχικού Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων, απαιτούνται πάνω από 130 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι τους δύο τελευταίους μήνες για να πληρώσει τα μερίσματα δανείστηκε 11 εκατ. από το επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ) και άλλα 16 εκατ. (μόλις προχθές) από το Ταμείο Δημοτικών Υπαλλήλων.

Για να καλυφθούν αυτά τα ποσά και τα ανοίγματα το Ταμείο υπέβαλε πρόταση για παράλληλη αύξηση εισφορών από 4% σε 5% για όλους τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Το αν θα γίνει δεκτή ή όχι θα εξαρτηθεί και αυτό από το παζάρι των περικοπών με τους δανειστές. Το υπουργείο δεν έχει απορρίψει τίποτε. Χωρίς την αύξηση των εισφορών, οι μειώσεις στα μερίσματα θα είναι έως και 47%.
Κώστας Κατίκος
kkatikos@e-typos.com
Διαβάστε περισσότερα στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», (28/2/2016)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...