27 Φεβ 2016

Νέα χαράτσια κρύβει το «φρένο» στο Taxis

Γιατί η τρόικα καθυστερεί την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Μια απίστευτη κυβερνητική «γκάφα», που άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να ισχύσουν.......
αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015 οι αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ, είναι η μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες καθυστερεί η έναρξη της περιόδου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Επίσης οι δανειστές έχουν διατυπώσει ενστάσεις στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των φόρων και για την απαλλαγή των περιστασιακά απασχολουμένων από την υπέρμετρη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.

Πρόβλεψη - φωτιά
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έκανε το τραγικό λάθος να συμπεριλάβει στο φετινό Προϋπολογισμό πρόβλεψη για είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων και των λοιπών εισοδημάτων από ακίνητα. Αυτή η «γκάφα» είναι και η αιτία για την οποία η τρόικα ζητά να ισχύσει για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα που εισπράχθηκαν εντός του 2015 η δέσμευση που έχει αναληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μισθωμάτων από το 11% στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα ποσά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των ενοικίων να προκύψει κυρίως από την επιβολή νέου συντελεστή αυξημένου από το 33% στο 40-45% σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.

Δόσεις και τεκμήρια
Οι ρυθμίσεις του υπουργείου για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των φόρων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων έχουν σκοντάψει στις αντιρρήσεις των δανειστών.
1. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι φόροι από την εκκαθάριση πρέπει να εξοφληθεί σε 3 μηνιαίες δόσεις. Το υπουργείο σχεδιάζει αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να ανέλθουν σε 8, εφόσον η εκκαθάριση γίνει εντός του Απριλίου ή στις 9 αν η εκκαθάριση γίνει εντός του Μαρτίου. Οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσο δεν διαταράσσεται η εισπραξιμότητα και θεωρούν καίριας σημασίας να τηρηθεί ο προγραμματισμός της επιστροφής φόρου, ώστε να μην διογκωθούν οι οφειλές του Δημοσίου.
2. Η άλλη διάταξη αφορά την προστασία των φορολογούμενων με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Όσοι απέκτησαν το 2015 εισοδήματα έως 6.000 ευρώ τα οποία δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών. Με βάση τη διάταξη χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος ούτε προκαταβολή 75% επί του κύριου φόρου εισοδήματος. Οι δανειστές περνούν από κόσκινο τη διάταξη και υπάρχει πιθανότητα να μην την εγκρίνουν.
Γιώργος Παλαιτσάκης
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...