25 Φεβ 2016

Πώς να αλλάξουμε τις «ταμπέλες» μας

Δέσποινα Δασενάκη - Life coach
Ο Γιωργάκης είναι άτακτος. Η Μαρία ντροπαλή. Η Κατερίνα τεμπέλα...
Παιδιά που μεγαλώνουν με ταμπέλες. Επίθετα και προσδιορισμοί από άλλους που με τα χρόνια πιστεύουν ότι είναι η αλήθεια τους. Η ετικέτα γίνεται ταυτότητα και αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Εμφάνιση, χαρακτήρας, συνήθειες, δουλειά, ταλέντα, αδυναμίες... όλα μπορεί να χρωματιστούν έντονα κάποια στιγμή στη ζωή μας από κολακευτικά ή στενάχωρα επίθετα που μας περιγράφουν μονοσήμαντα. Προσπαθούν να μας χωρέσουν σε μια λέξη και μάλιστα πολλές φορές αυθαίρετα.

Και όμως, ακόμα κι εμείς σπεύδουμε να κρυφτούμε πίσω από ταμπέλες αναζητώντας ίσως μια αίσθηση ταυτότητας, την ασφάλεια μιας ομάδας, άλλοθι όταν δεν προχωράμε ή απλώς την προσοχή των άλλων.

Πώς περιγράφουμε τον εαυτό μας; Πόσες φορές δεν είπαμε «είμαι ξεχασιάρης», «υποχόνδριος», «τελειομανής», «ανυπόμονος». Ποια είναι τα 5-10 επίθετα που μας συνοδεύουν συνήθως; Είναι θετικά ή αρνητικά; Πώς προέκυψαν άραγε και πόσο αληθινά είναι; Είμαστε κάθε στιγμή έτσι όπως μας περιγράφουν;

Αξίζει να δούμε πόσο μας εμποδίζει κάθε ταμπέλα που μας κόλλησαν ή διαλέξαμε. Μήπως αναβοσβήνει ενοχλητικά κάθε φορά που ονειρευόμαστε ή βάζουμε στόχους; «Είμαι αφηρημένη για να παρακολουθήσω το μάθημα», «αγχωτικός για να ευχαριστηθώ στις διακοπές», «εσωστρεφής για να γίνω δημοφιλής», «αδέξιος για πολύπλοκες δουλειές».

Πάντα θα υπάρξουν αποτυχίες, λάθη, αρνητικές συμπεριφορές στη ζωή μας, γιατί όμως να τις βάζουμε στη μαρκίζα; Ας αφήσουμε καλύτερα σε αυτήν μόνο τις ταμπέλες που μας βοηθούν. «Είμαι συνεπής», «καταφερτζής», «έμπειρος», «ευχάριστος».

Κι αν είναι να διαλέξουμε νέες, ας επιλέξουμε όσες μας εμπνέουν με ποιότητες που επιδιώκουμε. Το «είμαι ψύχραιμος» μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τον συνηθισμένο πανικό μας. Το «είμαι αξιόπιστος» να περιορίσει την αναβλητικότητά μας.

Μην ξεχνάμε ότι έχουμε πάντα τη δυνατότητα να διαφωνήσουμε με τις ταμπέλες μας αν διαπιστώσουμε ότι μας περιορίζουν. Η πιο άμεση αποκαθήλωσή τους είναι οι ίδιες μας οι πράξεις. Αλλάζοντας τις ταμπέλες, αλλάζουμε και τον δρόμο μας.
Δέσποινα Δασενάκη
Πηγή: ygeia.tanea.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...