25 Φεβ 2016

Πού θα βρείτε το φθηνότερο ρεύμα

Τον πόλεμο των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στους οκτώ προμηθευτές ρεύματος αναδεικνύουν.........
οι αναλυτικές χρεώσεις τους για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους εμπόρους της χαμηλής τάσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Τα στοιχεία αφορούν στην έρευνα της ΡΑΕ που έκανε για τον μήνα Φεβρουάριο και αποκαλύπτουν πως οι επτά ανεξάρτητες εταιρείες λιανικής έχουν διαμορφώσει τιμολόγια φθηνότερα από την όγδοη επιχείρηση, που δεν είναι άλλη από τη ΔΕΗ.

Οι καταναλωτές μέσα από τους πίνακες μπορούν να διαπιστώσουν ότι αλλάζοντας προμηθευτή μπορούν να έχουν εξοικονόμηση μέχρι και 6,22% στο τετράμηνο σε σχέση με τη δημόσια επιχείρηση.

Το «Εθνος» επεξεργάστηκε παραδείγματα, όπως φαίνονται και στον δημοσιευμένο πίνακα, για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και σύμφωνα με αυτά οι υπόλοιποι επτά «παίκτες» έχουν χαμηλότερες χρεώσεις από 0,64% έως και 6,22% για μια οικογένεια με κατανάλωση ρεύματος 1.200 kwh το τετράμηνο (900 με χρέωση ημέρας και 300 kwh με χρήση νυχτερινού). Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 kwh το τετράμηνο (1.200 kwh με χρέωση ημέρας και 400 με χρέωση νύχτας) οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ έχουν μειωμένα τιμολόγια από 0,65% έως και 5,39%.

Εναλλακτικές
Αλλά και στην περίπτωση μιας μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης που ηλεκτροδοτείται από τη χαμηλή τάση και καταναλώνει 3.500 kwh το τετράμηνο, οι εταιρίες Elpedison, ΗΡΩΝ, GREEN, VOLTERRA, Protergia, NRG και Watt & Volt δίνουν φθηνότερα τιμολόγια από 1,61% έως 5,35%. Μάλιστα σε αυτήν την κατηγορία η πλειονότητα των εναλλακτικών προμηθευτών ρεύματος δίνει μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης τιμών.
Ο ανταγωνισμός των τιμών που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει χάσει περί τους 60.000 καταναλωτές (σε μετρητές) και το συνολικό της μερίδιο στην προμήθεια να έχει «ψαλιδιστεί» κατά 5,61%. Διατηρεί βέβαια τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά με 94,39%. 

Αν δει, όμως, κανείς τα επιμέρους στοιχεία, δηλαδή στη χαμηλή και τη μέση τάση, όπως και δημόσια έχει κάνει γνωστό η διοίκηση της ΔΕΗ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν αποσπάσει από αυτές τις δύο κατηγορίες το 20% των πελατών της. Αποτέλεσμα της διαμόρφωσης των χαμηλότερων τιμολογίων από τις ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής και πώλησης ρεύματος αλλά και εκείνες που απλώς εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια (χωρίς να διαθέτουν μονάδες) είναι η ΔΕΗ να μην έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών της κιλοβατώρας.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με όσα συμβουλεύει η ΡΑΕ, πριν επιλέξουν εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα δύο βήματα:
1. Θα πρέπει βάσει των τελευταίων τριών εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που καλύπτει την περίοδο ενός χρόνου, να υπολογίσουν αθροιστικά:
• πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουν ετησίως (σε kWh), και
• πόσα χρήματα ξοδεύουν γι' αυτήν την κατανάλωση (εξαιρώντας «χρεώσεις προς τρίτους» όπως ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κ.λπ. και άλλα τέλη).
Ο υπολογισμός του «ενεργειακού προφίλ» τους με βάση το έτος είναι απαραίτητος προκειμένου να συνυπολογίσουν όλες τις εποχικές τους συνήθειες στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Να ζητούν γραπτή προσφορά από τον υποψήφιο προμηθευτή. Για να καταλήξουν στην πιο συμφέρουσα -οικονομικά- προσφορά δεν πρέπει να αρκεστούν σε αναφορές σε γενικά ποσοστά εκπτώσεων ή και σε τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες ανά μονάδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή kWh). Ο ορθότερος τρόπος σύγκρισης είναι ο υπολογισμός της νέας οικονομικής προσφοράς βάσει της δικής τους ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης, δηλαδή του ετήσιου «ενεργειακού προφίλ». Στη συνέχεια οι καταναλωτές δίνουν αυτά τα στοιχεία στην εταιρεία και ζητούν:
• να τους δώσει εγγράφως μια οικονομική προσφορά με τις ισχύουσες τιμές της για ένα 12μηνο, βάσει των στοιχείων του ετήσιου «ενεργειακού προφίλ» τους, και
• να τους εκτιμήσει το κόστος για ένα 12μηνο με τις ισχύουσες τιμές του τωρινού προμηθευτή τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...