26 Φεβ 2016

Νέο Ασφαλιστικό: Σχέδιο για έκτακτη εισφορά σε συντάξεις

Ποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς αλλά και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές........
Αν και οι μειώσεις συντάξεων διαψεύδονται κατηγορηματικά και κατ' εξακολούθηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι με τους θεσμούς συζητείται η επιβολή έκτακτης εισφοράς για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, οριστική είναι πλέον η περικοπή και στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και η επιβολή (νέας) έκτακτης εισφοράς για τους σημερινούς συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αυτές τις ημέρες ξαναγράφεται, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις και αλλαγές μετά τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οπως δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά το Ασφαλιστικό, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει.

Σε αυτές τις «παραμετρικές» αλλαγές, το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε -ως ενδεχόμενα- μεταξύ άλλων περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και μείωση του ανώτατου πλαφόν για κύρια σύνταξη (σήμερα 2.700 ευρώ) και για πολλαπλές συντάξεις (σήμερα 3.000 ευρώ).

Το σενάριο για τις περικοπές που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει:
-Μειώσεις υφιστάμενων κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ ή άνω των 1.000 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς με κλίμακα για συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

-Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από 2.772 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.200 ευρώ.

-Εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή της εθνικής σύνταξης.

-Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή από το 15ο έτος έως το 19ο και θα λαμβάνεται ολόκληρη μόνο με τη συμπλήρωση του 20ου έτους ασφάλισης.

-Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθούν στο 7%.

-Μειώσεις στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους.

-Μειώσεις ως και 15% στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

-Σειρά εκπτώσεων έως και 50% στην ασφαλιστική εισφορά του 20% του εισοδήματος των αγροτών, των επιστημόνων και πιθανόν και των νέων επαγγελματιών για μια περίοδο που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τα 5 χρόνια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...