29 Φεβ 2016

Συλληπητήρια από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τον Συριανό λόγιο και μελετητή Ευάγγελο Ρούσσο

Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά θλίψη μας......
για το θάνατο ενός διακεκριμένου Συριανού, ενός ανθρώπου των Γραμμάτων και του Πνεύματος, ενός ακούραστου ερευνητή της Φιλοσοφικής Σκέψης, του Ευάγγελου Ρούσσου.

Ο Ευάγγελος Ρούσσος γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1931. Σε ηλικία 13 ετών συνέταξε, διηύθυνε και εξέδωσε την εφημερίδα του «Αετός» στα τυπογραφεία του Μιχαήλ Στεφάνου, του Γεωργίου Κυπραίου, της Ειρήνης Φρέρη και του Κωνσταντίνου Γερασιμίδη.
Από τις 21 Μαρτίου 1945 έως το Σεπτέμβριο του 1951 κυκλοφόρησαν 142 φύλλα. Η ύλη ήταν ποικίλη και συμπεριελάμβανε άρθρα με τοπικά και ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα, χρονογραφήματα, λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα, κοινωνικά και πολιτιστικά νέα.

Στη συνέχεια, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με κρατική υποτροφία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βόννη και έγραψε μια ειδική φιλοσοφική έρευνα με θέμα: Ο Ηράκλειτος στις Εννεάδες του Πλωτίνου. Το 1968 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Από το 1964 ως το 1970 εργάστηκε για το Ιστορικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών και, ως διδάκτωρ Φιλοσοφίας, εργάστηκε από το 1970 στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κυρίως για το Φιλοσοφικό Λεξικό των Προσωκρατικών. Από το 1971 διετέλεσε σύμβουλος της Εκδοτικής Αθηνών για την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και την Ελληνική Μυθολογία.

Από τη δεκαετία του 1980 ο Ευάγγελος Ρούσσος είχε τη γενική εποπτεία της ύλης του περιοδικού «Συριανά Γράμματα», που αποτέλεσε μια εκδοτική προσπάθεια στο πλαίσιο της μελέτης της κυκλαδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της προβολής της σύγχρονης κυκλαδικής δημιουργίας. Για μια δεκαετία οργάνωσε και διηύθυνε το περιοδικό.

Όλα αυτά τα έτη έγραψε πολυάριθμα άρθρα σε ποικίλα περιοδικά και ιδιαιτέρως για τους Προσωκρατικούς στοχαστές, όπως εκείνα για το πεντάτομο Φιλοσοφικό και Κοινωνιολογικό Λεξικό των εκδόσεων «Καπόπουλος» και για το δεκάτομο Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό της «Εκδοτικής Αθηνών». Επίσης, έχει εκδώσει ολοκληρωμένα συγγράμματα όπως: Ηράκλειτος, Δημόκριτος, Προσωκρατικοί, κ.ά.

Τιμώντας το νησί του, τη Σύρο, συνέγραψε μια χειρόγραφη – καλλιγραφημένη πραγματεία για τον Φερεκύδη τον Σύριο, η οποία κυκλοφόρησε το 2010, καθώς και το Τοπωνυμικό Σύρου, που κυκλοφόρησε το 2011 από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας Αίσωπος – La Fontaine.

Η διακριτική του παρουσία, ο μειλίχιος λόγος του, η εργατικότητα και η άψογη επιστημονική του γνώση ήταν τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν και όσοι έτυχαν την ευτυχούς συγκυρίας να τον συναναστραφούν και να συνεργαστούν μαζί του, μιλούσαν με τα θερμότερα λόγια για την προσωπικότητά του. Οι συζητήσεις μαζί του ήταν απολαυστικές και πάντοτε τεκμηριωμένες, ενώ ήταν πρόθυμος να προσφέρει τις γνώσεις του σε όποιον ενδιαφερόταν.

Με αφορμή τη μεγάλη αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύρο, την πλούσια προσφορά του στην επιστήμη της Φιλοσοφίας και κυρίως την εκτίμηση και το σεβασμό μας προς τη μνήμη του εκλιπόντος Ευαγγέλου Ρούσσου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε ομόφωνα:

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Συριανού λόγιου και μελετητή Ευαγγέλου Ρούσσου.

2. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την ημέρα της κηδείας του.

3. Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του εκλιπόντος εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

4. Να παρευρεθεί στην κηδεία του εκλιπόντος ο Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Αθανασίου.

5. Να ονομαστεί μια οδός της πόλεώς μας «οδός Ευαγγέλου Ρούσσου»
και

6. Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στους οικείους του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...