29 Φεβ 2016

Από ποιους ξεκινά η αναδιάρθωση των επιχειρηματικών δανείων

Της Νένας Μαλλιάρα
Μακροπρόθεσμες λύσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων.......
για τις υπό διάσωση επιχειρήσεις, θα ακολουθήσουν οι τράπεζες. Η αναδιάταξη του επιχειρηματικού τοπίου θα προχωρήσει γρήγορα, καθώς πλέον το νέο πλαίσιο διαχείρισης προβληματικών δανείων, θα παρέχει νομική κάλυψη στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των τραπεζών που θα βάλουν την υπογραφή τους στις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων θα απαιτήσει και τη στενή συνεργασία των κοινών πιστούχων, καθώς εκτιμάται ότι δάνεια τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, είναι κοινοπρακτικά. Σημειώνεται ότι επί συνόλου χορηγήσεων περίπου 205 δισ. ευρώ, τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε  97 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 52%, δηλαδή δάνεια περίπου 50 δισ. ευρώ, είναι "κόκκινα". Για 800 μεγάλες επιχειρήσεις, το σύνολο των "κόκκινων" δανείων ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Βάζοντας "το μαχαίρι στο κόκκαλο" - κάτι που ανέβαλλαν εδώ και μια πενταετία, οι τράπεζες καλούνται με την ολοκλήρωση του πλαισίου διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, να προχωρήσουν άμεσα σε διαγραφές δανείων και  κεφαλαιοποιήσεις χρεών, να πάρουν τις επιχειρήσεις στα χέρια τους και να προκαλέσουν συγκέντρωση της αγοράς είτε με κλείσιμο επιχειρήσεων είτε με αναδιάρθρωσή τους. Αυτό είναι σκόπιμο να γίνει, καθώς κατά την περίοδο της κρίσης η αγορά έχει χάσει το 30% - 35% του τζίρου της και την ίδια στιγμή η δομή της παραμένει ίδια όπως και προ κρίσης. Το γεγονός "υποθάλπει" εταιρίες πρακτικά μη βιώσιμες που συνεχίζουν να λειτουργούν, αποστερώντας πόρους χρηματοδότησης από τον υγιή ανταγωνισμό.

"Πιλότος" η αναδιάρθρωση της "Νίκας"
Η πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση, αυτή της αλλαντοβιομηχανίας "Νίκας", η οποία θα περάσει σε επενδυτικό σχήμα αποτελούμενο κατά 50% από τη βιομηχανία τροφίμων Chipita και κατά 50% από την επενδυτική εταιρεία Impala Invest BV, δείχνει το μοντέλο που μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες εταιρίες. Η αναδιάρθρωση που φέρει τις υπογραφές των πιστωτριών τραπεζών Alpha και Eurobank προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Νίκας" υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί συνολικά από νομικό πρόσωπο που θα συστήσουν η Chipita και η Impala Invest, και από τα 30 εκατ. ευρώ τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ από δανεισμό.

Παράλληλα, η αναδιάρθρωση προβλέπει απομείωση του δανεισμού της εταιρείας σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών της, ώστε ο δανεισμός μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ. Σήμερα, ο δανεισμός ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των ποσών που είναι μέσω factoring. Μέρος της απομείωσης του δανεισμού θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Π.Γ. Νίκας στις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το οποίο η εταιρεία στη συνέχεια θα μισθώσει για τις ανάγκες της (sale and lease back).

Ποιες περιπτώσεις εξετάζονται
Στην "ουρά" για αναδιαρθρώσεις βρίσκονται και άλλες περιπτώσεις υπερδανεισμένων εταιρειών, στις οποίες οι τράπεζες θα εξετάσουν την βιωσιμότητα, αλλά και την πρόθεση των σημερινών ιδιοκτητών να συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια στην αναδιάρθρωση.

Ενδεικτικές περιπτώσεις που εξετάζουν οι τράπεζες είναι π.χ. αυτή της Forthnet (δανειακές υποχρεώσεις 330 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια άνω των 127 εκατ. ευρώ), της εταιρίας ακινήτων του Μπάμπη Βωβού (δανεισμός άνω των 417 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 278,5 εκατ. ευρώ), της Axon Συμμετοχών (δάνεια άνω των 346,5 εκατ. ευρώ, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 175,9 εκατ. ευρώ) και της συνδεδεμένης Euromedica (δανεισμός άνω των 289,6 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 179 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ), της κατασκευαστικής Έδραση (μπορεί να ευελπιστεί σε σωτηρία καθώς ο δανεισμός της κινείται στα 152 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικών ιδίων κεφαλαίων 123 εκατ. ευρώ), εκδοτικών ομίλων κ.ά.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος
Πρωταγωνιστής στις αναδιαρθρώσεις δανείων, πάντως, αναμένεται ότι θα είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος. Ο κλάδος συγκεντρώνει αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό και σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", ήδη από την περασμένη χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς έχει "πακετάρει" προς πώληση δάνεια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Οι αναδιαρθρώσεις στα ξενοδοχεία αναμένονται είτε με την είσοδο νέων στρατηγικών επενδυτών και αποχώρηση των παλαιών ιδιοκτητών είτε με χρεοκοπία τους και πώλησή τους από τις τράπεζες.  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να αποδεχτούν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα παλαιά τους επίπεδα…

Ξένα επενδυτικά funds, πάντως, "χαρτογραφούν" την αγορά, ειδικά για τα πρώτης κατηγορίας ξενοδοχειακά ακίνητα που ελέγχουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν ξενοδοχεία φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της NAI Hellas, που ανήκει στο αμερικανικό Private equity C-III Capital Partners LLC, η αγοραία αξία των ξενοδοχείων 5 αστέρων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, ενώ των ξενοδοχείων 4 αστέρων υπολογίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ.

Οι προμηθευτές και τα οφέλη στους κλάδους
Κατά τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουν οι τράπεζες στο πρόβλημα που ενδεχομένως θα προκληθεί στους προμηθευτές των μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Αυτούς, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να τους στηρίξουν ώστε να μην υπάρξουν αλυσιδωτές αρνητικές καταστάσεις στην αγορά.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από το γενικότερο ξεκαθάρισμα στα επιχειρηματικά δάνεια, αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο η ελαφρά βιομηχανία, οι κατασκευές, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και τα logistics, αλλά και το λιανεμπόριο, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αποκτήσουν έντονη δυναμική ανάπτυξης. 
Από τους ανωτέρω κλάδους, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και τα logistics, το λιανεμπόριο, η εμπορία καυσίμων και η υγεία θα αλλάξουν σημαντικά ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.
Πηγή:capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...