3 Μαΐ 2016

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου: 110 νεκροί δημοσιογράφοι, διώξεις Μέσων, φιμώσεις ιστοσελίδων

Για άκρως επικίνδυνο επάγγελμα μιλούν οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας........
καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ.
Μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.
Πρωταθλήτρια σε φίμωση Μέσων η Τουρκία 
Σύμφωνα με την οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα το 2015 έχασαν τη ζωή τους 110 δημοσιογράφοι, 27 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επτά άτομα που είχαν γενική συνεργασία με ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης βασίζεται σε έρευνες σε 180 χώρες.

Από τα κράτη που απασχόλησαν περισσότερο τον περασμένο χρόνο σε θέματα έλλειψης σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου ήταν η Τουρκία.

Η Deutsche Welle απένειμε φέτος το βραβείο Ελευθερίας του Λόγου στον Τούρκο αρχισυντάκτη Σεντάντ Εργκίν από την εφημερίδα Χουριέτ. Ο εν λόγω δημοσιογράφος, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του, διώκεται για προσβολή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι σήμερα επικίνδυνο να εργάζεσαι ως δημοσιογράφος ή να γράφεις την γνώμη σου σε ένα βιβλίο ή σε μια εφημερίδα, δύσκολοι καιροί για την ελευθεροτυπία» λέει ο Αιγύπτιος δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκαμάλ Άιντ, μιλώντας στην Deutsche Welle.
Υπέρμετρος έλεγχος στο διαδίκτυο 
Στη Σαουδική Αραβία μπλόγκερ διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους απλά και μόνο επειδή εκφράζουν την άποψή τους.

Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τον υπέρμετρο έλεγχο του διαδικτύου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Άλλες χώρες, όπως η Κίνα ή το Ιράν, απαγορεύουν την πρόσβαση των χρηστών σε ιστοσελίδες που δεν είναι της αρεσκείας τους.

Τέλος, στην Αφρική, σε πολλές χώρες η κατάσταση χαρακτηρίζεται από «δύσκολη» έως «πολύ σοβαρή».

Το Μπουρούντι για παράδειγμα κατέχει την 156η θέση. «Οι άνθρωποι στο δρόμο φοβούνται να πουν τη γνώμη τους, πολλοί δημοσιογράφοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα και άλλοι να κρυφτούν» λέει ο Ερίκ Τοπόνα, δημοσιογράφος της Deutsche Welle από το Τσαντ.
Στην 89η θέση η Ελλάδα 
Σύμφωνα με την έρευνα των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα , μεταξύ του 2009 και του 2014, η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 56 θέσεις, καταλαμβάνοντας την δεύτερη χαμηλότερη θέση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014 η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 91η θέση ενώ το 2015 βρέθηκε στην 89η θέση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.
Πηγή:iefimerida.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...