25 Φεβ 2016

Την δέσμευση του Γ. Σταθάκη για την ανανέωση του ειδικού προγράμματος στήριξης των νησιών απέσπασε ο Γ. Χατζημάρκος

Το Νότιο Αιγαίο είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ευρώπης σε πτώση του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία από όλες τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες,.......
που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

Την πολιτική δέσμευση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, για την χρηματοδότηση ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, απέσπασε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα, Πέμπτη, την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της περιόδου 2015-2019.

Επικαλούμενος στοιχεία – σοκ από όλες τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, που πέραν πάσης αμφισβήτησης καταδεικνύουν ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε την μεγαλύτερη μείωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ - 35 μονάδες από το 2009 έως και το 2013 – ζήτησε από τον κ. Σταθάκη να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα ανανεώσει το ειδικό πρόγραμμα στήριξης των νησιών, το οποίο έληξε στις 31/12/2015. Παράλληλα, ζήτησε από τον υπουργό την ενεργό στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην μάχη που θα δοθεί στις Βρυξέλλες, για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας, από ευρωπαϊκούς πόρους, λόγω προσφυγικού. Ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις της, δηλώνοντας απερίφραστα ότι «νησιωτική πολιτική στην Ελλάδα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει».
«Τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες δείχνουν ότι το Νότιο Αιγαίο υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση. Πρέπει να τονιστεί ότι αφορούν την περίοδο της κρίσης μέχρι του 2013, συνεπώς δεν αποτυπώνουν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ τόσο του προσφυγικού όσο και της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Σήμερα, πήραν την απάντησή τους όσοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών και το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να αναγνωρίσουν το λάθος τους σε βάρος των νησιών» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Η πρωτοβουλία για την ενημέρωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από τον Περιφερειάρχη, ανήκει στον βουλευτή Δωδεκανήσου και Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Δημήτρη Γάκη και έχει στόχο την θεσμική ενημέρωση των βουλευτών για τα προβλήματα των νησιωτών, προκείμενου να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση στην χάραξη περιφερειακής πολιτικής - η οποία θα λαμβάνει υπόψιν τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - και στην άμβλυνση των συνεπειών της νησιωτικότητας.

Παρόντες στην σημερινή συζήτηση ήταν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου κκ Νεκτάριος Σαντορινιός, Ηλίας Καματερός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, οι βουλευτές Κυκλάδων κκ Νίκος Συρμαλένιος, Εμμανουήλ Μανιός και Αντώνης Συρίγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ. Γιάννης Μαργαρίτης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, στην ομιλία του, επισήμανε την παντελή απουσία, όλα αυτά τα χρόνια, της νησιωτικής πολιτικής, που παρά τα ευχολόγια και τις διακηρύξεις, παρέμεινε γράμμα κενό περιεχομένου. Παράλληλα με τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των ανύπαρκτων νησιωτικών πολιτικών, ο κ. Χατζημάρκος παρουσίασε λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η περιφερειακή αρχή, μέσα από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης, ώστε να επαναφέρει το Νότιο Αιγαίο σε αναπτυξιακή τροχιά. Για την επίτευξη αυτού του θεμελιώδους για τα νησιά στόχου, ζήτησε από την κυβέρνηση την έμπρακτη στήριξή της μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις .
Ειδικότερα, οκ. Χατζημάρκος , αναφερόμενος στη μειωμένη χρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου από το νέο ΕΣΠΑ, τόνισε την ανάγκη αναβίωσης του ειδικού προγράμματος για τα νησιά, το οποίο έληξε στις 31/12/2015, ενώ ζήτησε την πολιτική στήριξη από μέρους της κυβέρνησης στο αίτημα που θα τεθεί στα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών, για πρόσθετη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, λόγω προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με σκοπό την εκπόνηση και υλοποίησης ενός επιχειρησιακού σχεδίου για τα νησιά, με επίκεντρο την βασική οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, τον τουρισμό, που έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού.

«Θέλουμε την μάχη στην Ευρώπη να τη δώσουμε με τη στήριξη και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας. Ζητάμε άμεσα συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε λύσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό για τη θεραπεία της βλάβης που έχουν υποστεί τα νησιά. Θέλουμε αρωγό την ελληνική πολιτεία» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, για να λάβει στην συνέχεια την διαβεβαίωση από τον κ. Γ. Σταθάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα για τον τουρισμό, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο τριετές στρατηγικό πλάνο τουριστικής προβολής που εκπόνησε και υλοποιεί η Περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνικό ζήτημα, ως εκ τούτου, εθνική πρέπει να είναι και η προσπάθεια μεταβολής της εικόνας των νησιών και της χώρας στο εξωτερικό. Σημείωσε δε ότι αυτό το εθνικής αναγκαιότητας πλάνο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το υλοποιεί μόνη της, με πολύ μεγάλη δυσκολία, από ίδιους πόρους.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης και η Επιτροπή Περιφεριών της Βουλής ενημερώθηκαν επίσης για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να χρηματοδοτήσει εξ ιδίων πόρων κίνητρα για επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς στα νησιά, για το μεγάλο εγχείρημα της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων, το πρώτο στη χώρα, που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή κυρίως στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου κανονιστικού, διοικητικού και νομικού πλαισίου λειτουργίας των λιμένων, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας της Περιφέρειας με την κυβέρνηση, για τον εξορθολογισμό των επιδοτούμενων αεροπορικών γραμμών, με τρόπο που η κάλυψη των μικρών νησιών να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθακης επικρότησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων, αναγνωρίζοντας ότι απαιτούνται νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, για την ολοκλήρωση του δικτύου.

Όσον αφορά την λειτουργία των λιμανιών, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα κρίσιμο ζήτημα στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν λύσεις λέγοντας ότι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών είναι στο επίκεντρο των κυβερνητικών συζητήσεων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...