3 Μαρ 2016

"Ελάτε στην Ελλάδα, είμαστε ασφαλής προορισμός"

Επικοινωνιακή "επιδρομή” στις βασικές για την Ελλάδα τουριστικές αγορές, με αφετηρία.....
τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, ετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τουριστικοί φορείς, με στόχο να προβληθεί πως η χώρα μας παραμένει ασφαλής και ελκυστικός προορισμός, παρά τις προσφυγικές ροές.

Και αυτό γιατί είναι ακόμη ρευστό το πως θα κινηθούν οι πωλήσεις τουριστικών πακέτων από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως ναι μεν υπάρχει ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα, εντούτοις δεν έχει ακόμη καμφθεί η διστακτικότητα στην ολοκλήρωση της κράτησης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως φορείς της τουριστικής αγοράς χαρακτηρίζουν τη Γερμανία ως το "μεγάλο άγνωστο x” της φετινής σεζόν, ενώ φαίνεται πως όλα θα κριθούν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα πακέτα των ισπανικών προορισμών, με την Ελλάδα όμως να μην κερδίζει τα αναμενόμενα μερίδια.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα αφενός στην τουριστική έκθεση ITB στο Βερολίνο που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και στην οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι τάσεις της γερμανικής αγοράς, αφετέρου στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία της επόμενης Δευτέρας με επίκεντρο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στελέχη του τουρισμού εξηγούν στο Capital.gr πως αν επιτέλους βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, τότε θα μπορέσει να αντιστραφεί το κλίμα και στις κρατήσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ενθαρρυντικό είναι πως η χώρα μας έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δυναμική της όσον αφορά στις διαθέσιμες θέσεις των αεροπορικών εταιρειών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων διατηρεί θετικό πρόσημο (κοντά στο 5% όπως είχε ανακοινωθεί και το Δεκέμβριο) και όλη η προσοχή εστιάζεται στο να καλυφθούν οι θέσεις αυτές, δηλαδή πρακτικά να γίνουν οι ανάλογες κρατήσεις.

Έτσι, παρά τη δύσκολη συγκυρία που έχει να αντιμετωπίσει φέτος ο τουρισμός (προσφυγικό, ανησυχία για την πραγματοποίηση ταξιδιών στην ανατολική Μεσόγειο, πτώση των κρατήσεων από τη Ρωσία), το παραπάνω ποσοστό στις αεροπορικές θέσεις δείχνει πως θα έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά με αύξηση στον αριθμό των αφίξεων. 
Αυτό όμως, όπως εξηγούν οι φορείς του τουρισμού, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις εκπτώσεις στις τιμές στις οποίες έχουν προχωρήσει πολλοί ξενοδόχοι, οι οποίες αποτελούν "δέλεαρ” για τους tour operators. Τα στοιχεία που φτάνουν στις τουριστικές επιχειρήσεις λένε πως οι προορισμοί του Ιονίου και της Κρήτης θα πάνε καλά, δεν αναμένεται όμως το ίδιο για τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των τουριστών- τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο στόχος των αφίξεων για τη σεζόν- αποτιμάται πολύ θετικά από τους επιχειρηματίες, η μάχη θα δοθεί για άλλη μια φορά στον τομέα των εσόδων. Ο πήχης εκεί, όπως λένε οι εκτιμήσεις, δεν πρόκειται να τεθεί πολύ υψηλά, αφού η πτώση των τιμών στα πακέτα προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες στις εισπράξεις.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...