3 Μαρ 2016

Τουρισμός: «Φως» από Ρωσία, μπερδεμένα «σινιάλα» από Γερμανία

Αυξάνονται 50% τα visa centers στη Ρωσία. Στο +30% οι προκρατήσεις του ομίλου Μουζενίδη. Μειώνει πτήσεις για Λέσβο, Χίο, Κω, Ρόδο η Condor του Thomas Cook. Την ίδια στιγμή.......
η Thomas Cook Γερμανίας αυξάνει τις πτήσεις προς Θεσ/νίκη. 

Συγκεχυμένες έως και αντικρουόμενες είναι οι ενδείξεις που εκπέμπονται από παραδοσιακές και ανερχόμενες αγορές για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα εφέτος, ενδεικτικό της ρευστής κατάστασης στο μέτωπο των κρατήσεων καθώς οι μεν ταξιδιώτες θέλουν να πεισθούν ότι θα είναι ασφαλείς στις διακοπές τους ενώ οι τουρ οπερέϊτορ προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Τα πρώτα θετικά «σήματα», μετά από αρκετούς μήνες, εκπέμφθηκαν χθες από την αγορά της Ρωσίας. Με αρκετή καθυστέρηση οι ελληνικές αρχές φαίνεται πως είναι έτοιμες να ενισχύσουν το μηχανισμό χορήγησης των νέων θεωρήσεων εισόδου (visa) με βιομετρικά στοιχεία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί η χώρα μας την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, Πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα, η χώρα μας πρόκειται να ενισχύσει τις προξενικές της αρχές με το απαραίτητο προσωπικό ενώ πρόκειται να αυξήσει τα κέντρα θεωρήσεων (visa centers) έως και κατά 50%. Ταυτόχρονα, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου δεσμεύθηκε ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούν στα αιτήματα θεωρήσεων, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν συνολικά 29 visa centers στη Ρωσία το επόμενο διάστημα.

Οι σχετικές αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσε στη ρωσική πρωτεύουσα ο όμιλος Μουζενίδη με τη συμμετοχή εκπροσώπων 700 τουριστικών πρακτορείων απ'όλη τη Ρωσική Επικράτεια.

Το δεύτερο θετικό «σήμα» αφορά την εξέλιξη των κρατήσεων από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον όμιλο Μουζενίδη οι προκρατήσεις του για όλους τους ελληνικούς προορισμούς εμφανίζουν άνοδο 25-30% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι υπεύθυνοι του ταξιδιωτικού οργανισμού, μάλιστα, εκτιμούν ότι η αύξηση της πελατείας του που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει το 50% εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο.

Οι εκτιμήσεις του ταξιδιωτικού οργανισμού Μουζενίδη αποτελούν ισχυρή ένδειξη των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά της Ρωσίας καθώς διακινεί το 30% των Ρώσων τουριστών που έρχονται στη χώρα μας.

Αντιφατικά εμφανίζονται την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την αγορά της Γερμανίας. Κορυφαίος γερμανός τουρ οπερέϊτορ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Euro2day.gr χθες βράδυ γερμανική πηγή, φέρεται να καταγράφει σημαντική αύξηση της κίνησης προς Ελλάδα αλλά για συγκεκριμένους προορισμούς. Η υψηλότερη ζήτηση μεταξύ των πελατών του συγκεκριμένου τουρ οπερέϊτορ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταγράφεται για την Κρήτη και τα Επτάνησα, ιδιαιτέρως την Κέρκυρα.

Αντικρουόμενα, αν και ερμηνεύσιμα, εμφανίζονται την ίδια στιγμή τα μηνύματα που εκπέμπονται από τον δεύτερο μεγαλύτερο τουρ οπερέϊτορ της Ευρώπης, Thomas Cook.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ το Euro2day.gr, ο αεροπορικός όμιλος Condor προχώρησε σε μείωση του αριθμού πτήσεων ανά εβδομάδα που είχε προγραμματίσει για νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Ρόδος.

Σημειώνεται πως ο όμιλος Condor ανήκει στον ταξιδιωτικό όμιλο Thomas Cook και αποτελεί την «ομπρέλα» κάτω από την οποία συνενώνονται οι αεροπορικές εταιρείες του ομίλου που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία (Condor), το Ην.Βασίλειο (ΤThomas Cook UK), τη Σκανδιναβία (Thomas Cook Scandinavia) και τις Κάτω Χώρες (Thomas Cook Belgium).

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, o Thomas Cook Γερμανίας που ελέγχει και τον τουρ οπερέϊτορ Neckermann Reisen φέρεται να αυξάνει τις πτήσεις του από αρκετές πόλεις της Γερμανίας προς τη Θεσ/νίκη. Ενδεικτικό, των διορθωτικών κινήσεων που στις οποίες προχωρούν οι τουρ οπερέϊτορ αλλά και των διαφορετικών σχεδιασμών που έχουν οι εταιρείες τους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές χώρες.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για παραλιακούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και το Ιόνιο επιβεβαιώνουν στοιχεία από τη ραγδαία ανερχόμενη για τη χώρα μας, αγορά της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι προκρατήσεις κινούνται στα περυσινά επίπεδα με τους Ρουμάνους να επικεντρώνουν τις προτιμήσεις τους στη Χαλκιδική, την Πιερία, τα Επτάνησα και τη Θάσο.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...