8 Μαρ 2016

Κεφάλαια 4,8 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος
«Ανάσα» ρευστότητας στην ελληνική αγορά μπορεί να αποτελέσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος...
καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις μπορούν να επιδοτηθούν χωρίς να βάλουν κεφάλαια. Τις καινοτομίες του νέου νόμου ανέλυσε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σήμερα, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας σημείωσε την ανάγκη βελτίωσης της λειτουργικότητας του αναπτυξιακού νόμου με προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και να υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας και ισονομίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στο νόμο περιλαμβάνονται οι φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, το 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις και ειδική επενδυτική μέριμνα για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ των οποίων και τα 9 νησιά που υπόκεινται στην πίεση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα έως 4,8 δις. ευρώ σε βάθος τετραετίας αναμένεται να «πέσουν» στην ελληνική οικονομία μέσω επιχορηγήσεων και φοροαπαλλαγών. Οπως είπε ο κ. Λόης Λαμπριανίδης ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ενταχθούν σε αυτόν χωρίς ίδια συμμετοχή.

Επίσης προβλέπει μεταξύ των άλλων φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς και ειδική επενδυτική μέριμνα για τα 9 νησιά που έχουν πιεστεί από το προσφυγικό. Ακόμη και εταιρείες με ζημιογόνες χρήσεις δεν θα αποκλείονται από την ένταξη στον νέο νόμο, ο οποίος έχει σταλεί στους Θεσμούς και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί παράλληλα με το συνολικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας.

Επίσης τίθεται πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει το επενδυτικό σχέδιο το οποίο είναι: έως 5 εκατ. ευρώ για επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και έως 15 εκατ. ευρώ για όμιλο.

Ποια είναι τα 8 καθεστώτα ενίσχυσης
1. Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού: Αφορά μηχανολογικό εξοπλισμός και μεταφορικά μέσα και θα δίνονται μόνο φοροαπαλλαγές, αλλά έχουν πολύ γρήγορες διαδικασίες.

2. Γενική Επιχειρηματικότητα: Περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, leasing και μισθολογικό κόστος, για το σύνολο των επιχειρήσεων. Ειδικότερα και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης θα μπορούν να πάρουν και επιχορήγηση έως 70% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.

3. Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ: Η επιχορήγηση είναι 70%, 100% οι φοροαπαλλαγές, leasing και μισθολογικό κόστος. Για την κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης θα μπορούν να πάρουν και επιχορήγηση έως 100% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.

4. Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ: Για μηχανήματα –εγκαταστάσεις η επιχορήγηση φθάνει 70%, προβλέπονται φοροαπαλλαγές, ενώ ενισχύεται το leasing και το μισθολογικό κόστος. Για την κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης θα μπορούν να πάρουν και επιχορήγηση έως 100% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.

5 Συνέργειες και δικτυώσεις clusters: Κοινές υποδομές 100% επιχορήγησης, φοροαπαλλαγές + leasing + μισθολογικό κόστος + εάν καινοτόμες και λειτουργικά,

6. Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών: Προβλέπονται χρηματοδοτικά εργαλεία για κεφαλαιουχική συμμετοχή, δάνεια, εγγυήσεις δανείων, κ.α.

7. Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – Αλυσίδες αξίας: Θα γίνει προκήρυξη προκείμενου ομάδα επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια στην οποία βρίσκονται ή κάποιο Πανεπιστήμιο να καταθέτου πρόταση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος.
Ο σχεδιασμός είναι να εγκριθεί μια τέτοια ομάδα ανά περιφέρεια.

8. Επενδύσεις μείζονος σημασίας (πάνω από 20 εκατ. ευρώ): Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 χρόνια ή φοροαπαλλαγή έως 5 εκατ. ευρώ. Αφορά επενδύσεις για πάνω από 20 εκατ. ευρώ ενώ η προϋπόθεση είναι για κάθε 1 εκατ. ευρώ να δημιουργείται έως 1 θέση εργασίας.
Και 3 τροπολογίες για βελτίωση νομοθεσίας για προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων
1. Εγκατάσταση αλλοδαπών εταιρειών για παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών
2.Χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδυτική δραστηριότητα.
3.Μείωση των ορίων για στρατηγικές επενδύσεις (fast track)

Γεωγραφικά κριτήρια: Ορεινές περιοχές, περιοχές μεγάλης πληθυσμιακής μείωσης (πάνω από 30% από το 2001-2011), παραμεθόριες περιοχές, μικρά νησιά (429 Δημοτικές ενότητες, 42% του συνόλου μόλις 16% του πληθωρισμού και 3% της χώρας) και τα 9 νησιά που δέχονται πίεση από την έλευση προσφύγων και επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε οργανωμένους υποδοχείς ΒΙΠΕ, χώροι καινοτομίας, κ.α.

Ποιες επιχειρήσεις ενισχύονται: Εξωστρεφείς, καινοτόμες, δυναμικές σε όρους αύξησης της απασχόλησης, έχουν προκύψει από συγχώνευση (όχι από εξαγορές), ανήκουν στους κλάδους ΤΠΕ ή αγροτοδιατροφικό τομέα, δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι συνεταιρισμοί – ΚΟΙΝΣΕΠ.

Είδη ενίσχυσης: Φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση, χρηματοδοτική μίσθωσης, επιδότηση μισθολογικού κόστους, χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ταχεία αδειοδότηση.
Πηγή: imerisia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...