8 Μαρ 2016

Γιατί το ΔΝΤ πιέζει πάλι για περισσότερα κεφάλαια στις τράπεζες

Ένα ασφυκτικό πλαίσιο δράσης διαμορφώνουν για τους χειρισμούς κυβέρνησης και τραπεζών..... στα "κόκκινα" δάνεια, οι απαιτήσεις μετόχων των τραπεζών και "θεσμών", με το ΔΝΤ να ξαναβγαίνει στο προσκήνιο. Το σκηνικό δείχνει "μετωπική σύγκρουση" μεταξύ "θεσμών" και κυβέρνησης για τα "κόκκινα" δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους "θεσμούς" για τα "κόκκινα" δάνεια φαίνεται ότι θα γίνει με πολύ μικρό… καλάθι.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν αδύνατον να επιτευχθούν στόχοι όπως τριετές "πάγωμα" στη δυνατότητα πώλησης δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία, καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ, δάνεια που έχουν ενταχθεί στο ν.3869/2010 (Κατσέλη) και στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση και οι οποίοι εκτείνονται επίσης στα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπου επιδιώκεται να μην μπορούν να πωληθούν δάνεια μικρομεσαίων έως 500.000 ευρώ, καθώς και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών έως 100.000 ευρώ.

Υπό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, πάντως, πολύ δύσκολα θα πρέπει να αναμένεται η παραμικρή εξαίρεση ή χρονική αναβολή από ένα αυστηρό πλαίσιο διαχείρισης, το οποίο θα ανοίγει άμεσα τη δυνατότητα πωλήσεων δανείων σε funds.

Η "βόμβα" του ΔΝΤ το οποίο, όπως αποκάλυψε το "Κεφάλαιο", κρίνει ανεπαρκή την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να στηρίξει την Οικονομία, αφού η δυνατότητά τους για νέες χρηματοδοτήσεις εμποδίζεται από τα "κόκκινα" δάνεια, έρχεται να προστεθεί στα ήδη δύσκολα δεδομένα.

Πρόκειται για δεδομένα που προκύπτουν από το πανευρωπαϊκό κλίμα για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, τις αυξανόμενες πιέσεις των funds που πλέον είναι μέτοχοι στις ελληνικές τράπεζες, καθώς επίσης από τον χρόνο που έχει χαθεί με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Η εκκρεμότητα αυτή, όχι μόνο δεν έχει βοηθήσει στο να περιοριστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά δημιουργεί έντονη ανησυχία για πιθανή νέα ύφεση από το β΄ εξάμηνο του έτους με συνέπεια τη συσσώρευση νέων επισφαλειών.

Όπως εκτιμάται, η παρατεταμένη στασιμότητα στην Οικονομία εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα μπορούσε να φέρει στο "κόκκινο" επιπλέον δάνεια, της τάξεως των 21 δις. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που είναι ήδη ρυθμισμένα και απομειωμένα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζών, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται επιχειρηματικά δάνεια ύψους 10 δις. ευρώ, στεγαστικά 7 δις. ευρώ, δάνεια 3 δις. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δις. ευρώ καταναλωτικά. Τα δάνεια αυτά κινδυνεύουν να προστεθούν στα 73 δις. ευρώ των δανείων που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης, και τα οποία αποτελούν το 36% των συνολικών χορηγήσεων των τραπεζών.

Την ώρα που οι προοπτικές ανάκαμψης ενέχουν αυξημένες αβεβαιότητες, οι τράπεζες (θέλουν να) προβλέπουν ότι η "στάθμη" των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους χαμηλότερα από τα επίπεδα Δεκεμβρίου 2015. Αυτή είναι η εκτίμηση που έκαναν την εβδομάδα αυτή στους ξένους αναλυτές, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών που παρουσίασαν αποτελέσματα χρήσεως 2015.

Το θέμα των NPLs ήταν στην κορυφή των ερωτήσεων των ξένων αναλυτών, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα πλήρη ανάλυση των εκτιμήσεων για τις ανακτήσεις δανείων ανά κατηγορία πελατών, όπως επίσης και συγκεκριμένους στόχους για μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι μέτοχοι των τραπεζών και πόσω μάλλον τα funds που μπήκαν με προσδοκίες υψηλών κερδών από τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, πιέζουν ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν να εισπράττουν έστω μέρος από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Και στην κορυφή των πιέσεων βρίσκεται η ΕΚΤ και ο SSM. Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα ακριβώς ένα μήνα πριν, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, είχε επισημάνει επί λέξει στους τραπεζίτες πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επιδείξει όρεξη να αντιμετωπίσουν το θέμα των "κόκκινων" δανείων, ζητώντας άμεση δράση με κάθε μέσο…
Νένα Μαλλιάρα
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...