14 Απρ 2016

Οι 3 βόμβες σε τουρισμό και εστίαση

ΦΠΑ, capital controls και προσφυγικό δυναμιτίζουν τον πιο ισχυρό κλάδο της οικονομίας.......
Φόρο σοκ 24(%)… καρατίων έρχεται να πλήξει τον τουρισμό και την εστίαση λίγο πριν ανοίξει και επίσημα η καλοκαιρινή σεζόν.
Ο τουρισμός που αποτελεί αναμφισβήτητα τον πλέον δυναμικό κλάδο της οικονομίας – και ίσως το μόνο μιας και η οικοδομή έχει… πατώσει – πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για μια σειρά κυβερνητικών κινήσεων που επηρεάζουν τον τουρισμό. «Κάθε άνοιξη ανακοινώνονται μέτρα ταφόπλακες για τον κλάδο», σημείωναν με νόημα στο ependisinews.gr στελέχη της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επικαλούμενος στοιχεία από την Amadeus διαπιστώνει αρνητικό πρόσημο στις κρατήσεις του Μαρτίου προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με αυτά οι κρατήσεις έως και τον περασμένο μήνα εμφανίζουν πτώση κατά 1% ενώ σε αρνητικό πεδίο κινούνται και άλλες αγορές, γεγονός που αποδίδεται στη "βουτιά" των κρατήσεων λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες. Σε tweet του με σχόλιο «οι κρατήσεις μετά τις Βρυξέλλες γύρισαν αρνητικές. Πλήττονται και από προσφυγικό, αβεβαιότητα αξιολόγησης» σημειώνει ότι η Τουρκία καταγράφει πτώση 30% ενώ η Ισπανία ανάκαμψη, η οποία με βάση τα στοιχεία της Amadeus φτάνει στο 4%.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο επιβολής Τέλους Διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Πλήγμα θα αποτελέσει και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%, καθώς θα επιβαρύνει του τουριστικό πακέτο κυρίως σε ότι αφορά την εστίαση.

Μέσα σε όλο αυτό το κύμα αυξήσεων έρχεται να προστεθεί τον Ιούλιο η δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά της χώρας μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30% συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα) που ίσχυε μέχρι πρότινος. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.

Να σημειωθεί ότι τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι από το δεύτερο κύμα αυξήσεων να εξαιρεθούν τέσσερα νησιά στα οποία εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές (Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος εκτιμάει ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, από 23% που είναι σήμερα, θα αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για την αγορά και σημειώνει ότι «η αύξηση της φορολογίας, έμμεσης ή άμεσης, οδηγεί την αγορά σε χειμερία νάρκη από την οποία δύσκολα θα εξέλθει».

Να σημειωθεί ότι ο υψηλός συντελεστής ανεβαίνει από το 23% στο 24% δηλαδή στο υψηλότερο σκαλί της Ευρωζώνης, μαζί με τη Φινλανδία.

Οι συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη

Capital controls
Σφοδρές επιπτώσεις στην αγορά έχουν δημιουργήσει τα capital controls. Η βασική εικόνα περιγράφει το απόλυτο «πάγωμα» των συναλλαγών κάθε είδους.
Τα προβλήματα από τη διακοπή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, η εξαφάνιση του ρευστού από την αγορά και η λειτουργία του web banking μόνο εντός των στενών ορίων της χώρας -και αυτό με δυσκολία σε αρκετές περιπτώσεις- έχουν προκαλέσει ασφυξία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικού, Δ. Μάρδα ότι «τα capital controls δεν είναι πρόβλημα, μέχρι και οι τουρίστες τα ξέχασαν». 

Προσφυγικό
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και η αβεβαιότητα που έχει επέλθει λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Δραματική παραμένει η κατάσταση στα νησιά όπου παρατηρείται μεγάλη ροή προσφύγων αφού κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μερίδιο της τουριστικής της πελατείας.
Πηγή: ependisinews.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...