22 Μαρ 2016

"Επιδρομή" στη Μόσχα για να επιστρέψουν οι Ρώσοι τουρίστες

"Όλα για όλα" θα τα παίξουν οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού για να ανακάμψει.....
η ρωσική αγορά και να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι περσινές απώλειες. Λίγο πριν την έναρξη της τουριστική έκθεσης – καταλύτη για την ζήτηση από τους Ρώσους τουρίστες ΜΙΤΤ, που πραγματοποιείται στη Μόσχα και θα διαρκέσει από 23 μέχρι και τις 26 Μαρτίου, τα μηνύματα που φθάνουν από τους tour operators και την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της χώρας είναι μοιρασμένα.

Το κλίμα δείχνει πως και αυτή τη χρονιά οι κρατήσεις από τη Ρωσία θα παραμείνουν "παγωμένες" και πως η σεζόν σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει στα επίπεδα του 2014, όταν ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών ξεπέρασε το 1,2 εκατ. Εντούτοις στους κόλπους των Ελλήνων στελεχών του τουρισμού υπάρχει αισιοδοξία πως οι πωλήσεις θα είναι σαφώς βελτιωμένες σε σύγκριση με πέρσι και στόχος είναι να καταφέρουν να αγγίξουν τις 800 χιλ.

Μάλιστα παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος της Ρωσίας (οι απώλειες που καταγράφει το ρούβλι, η επιβολή εμπάργκο προς τη Ρωσία, αλλά και τα "κανόνια” πολλών τουριστικών επιχειρήσεων) η συγκεκριμένη χώρα εξακολουθεί να θεωρείται "αγορά προτεραιότητας" για τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού για τρεις κυρίως λόγους: πρώτον επειδή υπάρχει ακόμη σημαντική μερίδα τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και αγοραστικής δύναμης που δεν έχουν σταματήσει τα ταξίδια αναψυχής (και στην Ελλάδα), επειδή υπάρχει γενικότερα ενδιαφέρον και διάθεση για ταξίδια στο εξωτερικό και τρίτον επειδή το μοντέλο "ήλιος- θάλασσα" στη λογική του all- inclusive που προσφέρουν ως πακέτα τα ελληνικά ξενοδοχεία προσελκύει τους Ρώσους.

Βέβαια, την περσινή χρονιά οι προτεραιότητες άλλαξαν. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρσι η Ελλάδα έπεσε από την 3η στην 5η θέση όσον αφορά την ζήτηση, ενώ συνολικά η πτώση στις αφίξεις κυμάνθηκε στο 48%. Την ίδια ώρα, από τις 2,1 εκατ. θέσεις αεροπορικές θέσεις που είχαν προγραμματιστεί, τελικά καλύφθηκαν μόλις οι 600 χιλ. Ειδικότερα για τον προγραμματισμό των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες (slots), η ρωσική αγορά καταγράφει φέτος πτώση 53% σε σύγκριση με το 2015, ενώ σε απόλυτα νούμερα ο αριθμός των θέσεων που έχουν προβλεφθεί από τις εταιρείες φθάνει μόλις τις 953 χιλ... δηλαδή πάνω από ένα εκατ. λιγότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με φορείς του τουρισμού, η υστέρηση οφείλεται μεταξύ άλλων και στην υποστελέχωση των ελληνικών προξενείων για τη χορήγηση βίζας. Η επιτάχυνση της νέας διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους Ρώσους θεωρείται κομβικής σημασίας και κάθε επιπλέον καθυστέρηση μπορεί να κοστίσει ακριβά στους ελληνικούς προορισμούς. Όπως λένε οι πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχει βελτιωθεί ο ρυθμός έκδοσης θεωρήσεων, ωστόσο και να φτάσουμε το στόχο των 800 χιλ. επισκεπτών, οι θεωρήσεις θα πρέπει να χορηγούνται το πολύ εντός 48 ωρών. 

Στη μεγάλη τουριστική έκθεση της Μόσχας πάντως αναμένεται να γίνει "μάχη προσφορών" προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση. Παράλληλα θα υπάρξει προβολή και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου που έχουν πληγεί από το προσφυγικό. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε ο ΕΟΤ αποφάσισε να διαθέσει πρόσθετο ποσό 129 χιλ. ευρώ για την ενοικίαση επιπλέον εκθεσιακού χώρου 253 τ.μ. στην έκθεση, ο οποίος θα παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προβολή των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων στη ρωσική τουριστική αγορά.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...