22 Μαρ 2016

Τουρισμός: Διπλή «νίκη» τον Φεβρουάριο στη γερμανική αγορά

Ελληνικό δίδυμο «κορυφής» τον Φεβρουάριο στις κρατήσεις διακοπών στη Γερμανία. Μεγάλη πτώση.......
των προορισμών Τουρκίας, Αιγύπτου. Κρίσιμη παράμετρος ο οδικός τουρισμός από Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη. 

«Νίκη ψυχολογίας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με όρους ποδοσφαίρου/μπάσκετ το γεγονός πως Ηράκλειο και Ρόδος κατέγραψαν τον Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη άνοδο κρατήσεων στην αγορά της Γερμανίας μεταξύ όλων των προορισμών της Μεσογείου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι κύριοι προορισμοί της Τουρκίας και της Αιγύπτου εμφάνιζαν μεγάλη πτώση. Οι φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο, θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό και από το τουριστικό ρεύμα που φθάνει στη χώρα μας οδικώς από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων Bistro, την οποία χρησιμοποιούν 11.000 γερμανικά τουριστικά γραφεία και 350 online ταξιδιωτικά πρακτορεία για να κάνουν κρατήσεις «πακέτων» διακοπών που προέρχονται από 130 τουρ οπερέιτορ.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης (Ηράκλειο) ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Bistro, αυτό που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων «πακέτων» φθάνοντας στο +56% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η «πρωτιά» ήρθε, μάλιστα, ως συνέχεια της ανόδου που εμφάνισε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης στις κρατήσεις Ιανουαρίου (+26%).

Το ελληνικό δίδυμο «κορυφής» στη γερμανική αγορά επιτεύχθηκε χάρη στις εξίσου υψηλές επιδόσεις της Ρόδου κατά τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με το Bistro, οι κρατήσεις για το «σμαραγδένιο» νησί κατέγραψαν 37% άνοδο τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενισχύοντας την ανοδική δυναμική κρατήσεων που αποτυπώθηκε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με διψήφια ποσοστά αύξησης.

Βουτιά στην Τουρκία, πτώση στην Αίγυπτο
Την ίδια στιγμή, η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας εξακολουθεί να κλυδωνίζεται, με το αεροδρόμιο της Αττάλειας (πύλη για τη λεγόμενη τουρκική Ριβιέρα) να καταγράφει τον Φεβρουάριο μεγάλη πτώση κρατήσεων 42%. Το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί στο 19% το μερίδιο αγοράς της τουρκικής παραθεριστικής «Μέκκας» μεταξύ των 10 δημοφιλέστερων προορισμών για διακοπές των Γερμανών σε όλη τη Μεσόγειο.

Το πιο οδυνηρό για τον βασικό πόλο αναψυχής της Τουρκίας είναι πως στα στοιχεία δείχνουν να παγιώνονται οι απώλειες για τη φετινή χρονιά, καθώς είχε προηγηθεί ένα «κατακόκκινο» τρίμηνο με πτώση 40% τον Ιανουάριο, 26% τον Δεκέμβριο και 24% τον Νοέμβριο.

Στο ίδιο καθοδικό κανάλι κινούνται οι κρατήσεις από τη Γερμανία για την Αίγυπτο. Σύμφωνα πάντα με το Bistro, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο υποδοχής ξένων τουριστών της χώρας (Ουργκάντα) κατέγραψε πτώση κρατήσεων 29% τον Φεβρουάριο, τον Ιανουάριο οι κρατήσεις κινούνταν με ελεύθερη πτώση (-57%), ενώ η πτώση έφθασε το 29% τον Δεκέμβριο και το 42% τον Νοέμβριο.
Ισχυροί Γερμανοί τουρ οπερέιτορ, ωστόσο, τροποποιούν ακόμα και τώρα τα προγράμματά τους, ενώ όλα δείχνουν πως θα επιχειρηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια ανάκαμψης των κρατήσεων για την Τουρκία.

Στην πρώτη περίπτωση, ο FTI συμφώνησε με την ολλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Transavia για πρόσθετες πτήσεις που θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου, θα αναχωρούν από το Μόναχο και θα κατευθύνονται σε παραλιακές πόλεις κυρίως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Στη δεύτερη περίπτωση, οι τουρ Γερμανοί οπερέιτορ Thomas Cook και FTI εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε διαφημιστική καμπάνια με την ελπίδα να αναθερμανθούν οι κρατήσεις για την Τουρκία, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειές τους.
Με δεδομένη την ανάκαμψη κρατήσεων από τη Γερμανία για ελληνικούς προορισμούς, κρίσιμες για τις τελικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος φαίνεται πως θα είναι οι οδικές αφίξεις από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές στο ξεκίνημα της χρονιάς παρά τα προβλήματα που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο στις πύλες εισόδου με τη Βουλγαρία, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Το πρόβλημα, όμως, εντάθηκε στους επόμενους μήνες εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη (βασική πύλη για την ΠΓΔΜ).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οδικές αφίξεις μέσω Βουλγαρίας κατέγραψαν πτώση 40% τον Ιανουάριο αλλά εμφάνισαν αύξηση 12% από τις άλλες πύλες εισόδου της χώρας.
Το φετινό στοίχημα του οδικού τουρισμού, πάντως, είναι πολλαπλό καθώς εμπεριέχει αρκετές «μεταβλητές» για τις οποίες τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς. 
Μία από αυτές αφορά στις αφίξεις από τη γειτονική Τουρκία, η οποία εξελίσσεται σε κύρια «δεξαμενή» άντλησης πελατείας του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...