20 Μαρ 2016

Όλος ο λογαριασμός της νέας φορολογικής κλίμακας

Αναλυτικοί πίνακες για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Στα 9.100 το αφορολόγητο. Αναζητούνται έσοδα έως.......
και 350 εκατ. ευρώ από αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Σενάρια για αυξήσεις φόρων σε καύσιμα αλλά και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Κλιμακωτές επιβαρύνσεις για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους με εξαίρεση όσους καλύπτονται από το νέο έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ, φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Η πρόταση αυτή, εμφανίστηκε από κυβερνητικές πηγές να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Η χθεσινή ανταλλαγή διαρροών όμως ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δείχνει ότι η κόντρα για το αφορολόγητο κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και ενδεχομένως –ανάλογα με τις εξελίξεις στα υπόλοιπα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης- να σταθεί ικανή για να ανοίξει εκ νέου το φορολογικό, με άγνωστη κατάληξη.

Η νέα κυβερνητική πρόταση πάντως, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές ικανοποιεί τον εισπρακτικό στόχο των δανειστών (αποφέρει πρόσθετα έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ), έχει την αρχική σύμφωνη γνώμη τους ενώ όπως επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην οποία συνέκλιναν οι δύο πλευρές προβλέπει συντελεστές:
· 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
· 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ)
· 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ) και
· 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ με έκπτωση φόρου στα 2.000 ευρώ (από 2.100) την οποία δικαιούνται αυτούσια όσοι έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια για κάθε χίλια ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ.

Η διατήρηση του Tax Credit και του έμμεσου αφορολογήτου αποτελεί βασική διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Το Ταμείο ζητούσε μειωμένο αφορολόγητο στα 7.000-8.000 ευρώ το οποίο όμως θα το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί- συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Οι επιβαρύνσεις
Η τελευταία πρόταση οδηγεί σε αύξηση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης κατά 100 ευρώ – στη ζώνη εισοδημάτων από 10.000 έως και 20.000 ευρώ- κατά 550 ευρώ στα 25.000 ευρώ εισοδήματος , κατά 600 ευρώ στα 30.000 ευρώ και κατά 1.200 ευρώ στα 50.000 ευρώ εισοδήματος (βλέπε αναλυτικό πίνακα με παραδείγματα).

Εξαιτίας της αύξησης των φόρων, οι αλλαγές στην μηνιαία κλίμακα παρακράτησης θα οδηγήσουν σε μείωση των αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους. Στα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση των μισθών και συντάξεων είναι 8,33 ευρώ (έως και τα 20.000 ευρώ) και όσο αυξάνονται τα εισοδήματα τόσο αυξάνονται και οι μηνιαίες απώλειες.
Μοιάζει σαν μια πρόταση συμβατή με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία βέβαια αρχικά επιθυμούσε να μην επιβαρύνει καθόλου τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και το μάρμαρο των νέων φόρων να σηκώσουν όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Οι προτάσεις για κατακόρυφη αύξηση των ανώτατων συντελεστών στο 50% ή ακόμα και στο 60% όπως συζητούσε η κυβέρνηση προσέκρουσαν στον τοίχο των δανειστών. Έτσι προέκυψε ο συμβιβασμός στον συντελεστή 45%, με την τρίτη κατά σειρά κυβερνητική πρόταση την οποία επεξεργάστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του.
Ψάχνουν και 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ
Το μαρτύριο των φόρων, ακόμα και εάν δεν έχει συνέχεια η κόντρα με το ΔΝΤ για το αφορολόγητο- δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στις διαπραγματεύσεις αναζητούνται επιπλέον μέτρα για να κλείσει μια δημοσιονομική τρύπα 1% του ΑΕΠ, απαραίτητη για να βγαίνουν τα νούμερα – όπως αρέσκεται να απαιτεί το ΔΝΤ-για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ καθώς μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών έχει προκύψει απώλεια εσόδων 350 εκατ. ευρώ (στα ποσά που πρόκειται να βεβαιωθούν για το 2016) ενώ έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αυξήσεις έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Τέτοιου τύπου μέτρα δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν τελικά για να βγει ο λογαριασμός στον οποίο θα πρέπει να δοθούν λύσεις και σε άλλα μεγάλα προβλήματα. Για παράδειγμα, η επιβολή τέλους πέντε λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -5,08% Α.Ε έχει φύγει από το τραπέζι ανοίγοντας «τρύπα» 210 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 100 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τις αρρυθμίες των VLT's.

Αδιευκρίνιστο παραμένει άλλωστε τι θα συμβεί με τις αμυντικές δαπάνες, καθώς η αρχική πρόβλεψη περικοπής τους 400 εκατ. ευρώ είχε εγείρει ενστάσεις από τους ΑΝΕΛ της συγκυβέρνησης.
Έλενα Λάσκαρη
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...