1 Μαρ 2016

Eφάπαξ "τέλος" για φέτος για να πληρωθούν οι συντάξεις

Ούτε φέτος θα πρέπει να περιμένουν να δουν… εφάπαξ 63000 συνταξιούχοι, οι οποίοι......
κάνουν αίτηση για τη συγκεκριμένη παροχή από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα.

Και αυτό γιατί δεν αναμένεται να έχει προσδιοριστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού εφάπαξ πριν τον ερχόμενο Ιούνιο-Ιούλιο, ενώ αρκετούς μήνες επιπλέον –εκτιμάται- ότι θα χρειαστεί και ο επαναϋπολογισμός καθενός από τα 63000 εκκρεμή εφάπαξ με βάση το νέο μαθηματικό τύπο που θα αποφασίσει το Υπ. Εργασίας.

Μέχρι, όμως, να προσδιοριστεί ο νέος τύπος υπολογισμού των εφάπαξ όχι μόνο θα εισπράττονται εισφορές περίπου 450 εκατ. ευρώ υπέρ των ταμείων πρόνοιας, αλλά θα συγκεντρώνονται στον κοινό "κουμπαρά" του κυοφορούμενου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο –σύμφωνα με το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού – θα συγχωνευτούν, χάνοντας πλήρως της διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους, τα Ταμεία Πρόνοιας.

Τα κεφάλαια τα οποία θα συγκεντρώνει αυτός ο "κουμπαράς" θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κάθε άλλης ανάγκης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και πρώτα απ’ όλα της καταβολής των κύριων συντάξεων των ελλειμματικών ταμείων (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιόπιστε πληροφορίες του Capital.gr:
· Κανένα από μεγάλα Ταμεία Πρόνοιας δεν πρόκειται να κάνει αναλογιστική μελέτη με βάση τα τρία σενάρια επαναϋπολογισμού των εφάπαξ τα οποία τους απέστειλε το Υπουργείου Εργασίας στα μέσα του περασμένου μήνα και τα οποία οδηγούν σε μία μείωση 20-25% στα εφάπαξ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα ήδη έλαβε αρνητική απόφαση. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και το ΔΣ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μαρτίου.

· Η έκδοση νέων αναλογιστικών μελετών από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα χρειαστεί 4-5 μήνες. Συνεπώς θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο Ιούνιο – Ιούλιο. Ο επαναϋπολογισμός 63000 εφάπαξ από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων πρόνοιας, οι οποίες αναμένεται ( εφόσον έχει ψηφιστεί έως τότε το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο προβλέπει την ένταξη των εν λόγω ταμείων στο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο διοικητικό σύνολο, θα χρειαστεί άλλους τόσους μήνες.

· Στο μεταξύ, οι τομείς πρόνοιας θα εισπράττουν εισφορές από τους εργαζομένους. Συνολικά αναμένονται να εισπραχθούν κοντά στα 450 εκατ. ευρώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2016. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 16% των δαπανών του 2015 για την καταβολή κύριων συντάξεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (27,5 δισ. ευρώ).
Για παράδειγμα, αναμένεται να εισπραχθούν 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλα περίπου 120 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας είναι συγκεντρωμένα αποθεματικά ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τα ταμεία πρόνοιας.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό ασφαλιστικό προσχέδιο "τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης συγκροτούν τρεις (3) κλάδοι, με αυτοτελή λογιστική παρακολούθηση, χωρίς διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια: α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος εφάπαξ παροχών και γ) κλάδος λοιπών παροχών". Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές που θα εισπράττονται υπέρ των ταμείων πρόνοιας θα οδηγούνται σε ένα κοινό "κουμπαρά", πάνω στον οποίο δεν θα έχει κανένα ουσιαστικά έλεγχο η νέα διεύθυνση των ταμείων πρόνοιας. 
Έτσι υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω ταμείων εκφράζουν φόβους πως μέρος των εισφορών των ταμείων πρόνοιας θα κατευθυνθούν στην κάλυψη ταμειακών ελλειμμάτων άλλων φορέων κύριας ασφάλισης, όπως το ΙΚΑ που φέτος εκτιμάται ότι θα έχει έλλειμμα… 2,1 δισ. ευρώ ή ο ΟΑΕΕ που προβλέπει έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ.
Δημήτρης Κατσαγάνης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...