3 Μαρ 2016

Ο άγνωστος πρόωρος "Γολγοθάς" του ελληνικού χρέους

Του Γ. Αγγέλη
Το ενδεχόμενο καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης με τους "Θεσμούς” μέχρι και τα τέλη...
Μαΐου, δημιουργεί ένα νέο σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και το τέλος Μαΐου – κυρίως όμως μέχρι τα τέλη Απριλίου– οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και τα "διαθέσιμα” του προϋπολογισμού σε καμία περίπτωση δεν φαίνονται ικανά να καλύψουν τις απαιτήσεις αυτές δεδομένης της δυσκολίας που υπάρχει για την πληρωμή μισθών - συντάξεων και προμηθευτών του δημοσίου για να μη μιλήσουμε για τις αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:
* οι ανάγκες για πληρωμές χρεολυσίων αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό. Και από τα 2,5 δισ. ευρώ το 1,4 δισ. ευρώ αφορά σε υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ...

* όσον αφορά τις υποχρεώσεις για πληρωμές τόκων οι προβλεπόμενες ανάγκες είναι 1,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 130 εκατ. ευρώ αφορούν το χρέος προς το ΔΝΤ.

Με άλλα λόγια κάτι λιγότερο από τα μισά των πληρωμών για το χρέος αφορούν το ΔΝΤ το οποίο στο ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζεται να επιμένει στην μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να απαιτεί μεγαλύτερη είτε ελάφρυνση του χρέους (των δανείων από την Ευρωζώνη, όχι του ΔΝΤ) είτε περισσότερα μέτρα περικοπής των μελλοντικών δαπανών εξυπηρέτησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Θυμίζουμε εδώ ότι σε αντίστοιχη δυσκολία πληρωμής του ΔΝΤ τέλη της Άνοιξης του 2015 και μετά από τα περιβόητα ξαφνικά ταξίδια Βαρουφάκη στην Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις με την κα Lagarde, χρειάσθηκε να γίνει δανεισμός από ειδικό κονδύλι που υπήρχε στην ΤτΕ για να καλυφθεί άρον - άρον η πληρωμή του ΔΝΤ και να αποφευχθεί η "πτώση” της σύμβασης του δανείου με το Ταμείο...

Φέτος η πίεση είναι επίσης ασφυκτική, δεδομένου ότι από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι και σήμερα το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα εξοφλείται κανονικά – παρά τις περιπέτειες στα μέσα του 2015 – χωρίς όμως να αναχρηματοδοτείται από το "παγωμένο” υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ προς το Ελλάδα.

Αυτό το υπόλοιπο αγγίζει τα 16 δισ. ευρώ και η εκταμίευσή του εκκρεμούσε μαζί με το αν, πότε και με ποιές προϋποθέσεις, το Ταμείο θα έκρινε το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Στο Υπ. Οικονομικών προς το παρόν –σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr– δεν έχουν βρεθεί λύσεις για το πως θα πληρωθούν αυτά τα 4,2 δισ. ευρώ μέσα στους τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου.

Η μεγαλύτερη πίεση όπως παραδέχονται αφορά κυρίως τον μήνα Απρίλιο.

Κάποιες "ιδέες” φαίνεται να έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά η αβεβαιότητα και η ανησυχία είναι αυτά που προς το παρόν κυριαρχούν.

Και τροφοδότησαν την γνωστή έκφραση του κ. Τσακαλώτου (σ.σ. "καήκαμε”) αν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση καθυστερήσουν και επεκταθούν από το καθολικό στο ορθόδοξο Πάσχα...
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...