16 Μαρ 2016

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ετοιμάζει η ΔΕΗ......
Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση ή και κατάργηση των προκαταβολών, ενώ εξετάζεται και αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Νέο πρόγραμμα διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος, και χωρίς να έχει κλείσει ούτε ένας χρόνος ισχύος του τρέχοντος, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ΔΕΗ, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η διοίκηση της εταιρείας αποπειράται νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών παραμένει σταθερά στα 2,2 δισ. ευρώ με κίνδυνο ακόμη υψηλότερης εκτίναξης.

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, αν δεν καθοριστεί η υποχρέωση της προκαταβολής, θα μοιάζει με αυτό τα ρύθμισης των χρεών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Στόχοι των νέων διακανονισμών είναι η αναχαίτιση του κύματος των απλήρωτων λογαριασμών, η διατήρηση σε ισχύ τρεχουσών ρυθμίσεων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, μειώνοντας το ύψος των δόσεών τους, αλλά και η άντληση ρευστότητας.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα ρύθμισης υπερήμερων οφειλών περιλαμβάνει:
1. Μείωση από το 10% στο 5% της προκαταβολής δόσης έναντι της συνολικής οφειλής για την υπαγωγή σε ρύθμιση με μηνιαίες καταβολές. Δεν αποκλείεται να παύσει και η υποχρέωση της προκαταβολής ποσού.

2. Αύξηση του αριθμού των ανώτατων μηνιαίων δόσεων από τις 36 στις 72. Δεν αποκλείεται οι 36 μηνιαίες δόσεις να διατηρηθούν και να μην αυξηθούν.

3. «Κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η μηδενική προκαταβολή για τους αγρότες, προκειμένου να υπαχθούν στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

4. Εξετάζεται η μείωση του «πλαφόν» της ελάχιστης δόσης. Σήμερα αυτή καθορίζεται στο 30% του μέσου μηνιαίου λογαριασμού.

5. Για τους οφειλέτες που δεν είναι συνεπείς ή έχουν εντοπιστεί να κλέβουν ρεύμα, η προκαταβολή του 30% για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διακανονισμών θα μειωθεί στο 20%, ενώ ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα ανέβει από τις 12 στις 18.
Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...