Ήταν 2006 όταν ο Christopher Egleton, πρόεδρος της εταιρείας Minoan Group Plc, δήλωνε.....
χαρακτηριστικά πως "δέκα χρόνια στην Ελλάδα ήταν αρκετά για να ασπρίσουν τα μαλλιά μου”. Σήμερα και μετά από περισσότερα από 25 χρόνια αναμονής, καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών εμποδίων φαίνεται πως μπαίνει τελικά το "νερό στο αυλάκι” για την υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης "Ίτανος Γαία” του ομίλου της Minoan Group στη Σητεία της Κρήτης στην περιοχή Κάβο Σίδερο, μετά και την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται χωροταξικά-πολεοδομικά η επένδυση. Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία "Loyalward Ltd.", θυγατρική του ομίλου που είναι εισηγμένος στην αγορά ΑΙΜ του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Μετά την ανακοίνωση του ομίλου για το "πράσινο φως” για την υλοποίηση της επένδυσης, χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, η τουριστική επένδυση εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2019.
Πλέον το επόμενο βήμα είναι να κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η έγκριση της οποίας είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο από τώρα, καθώς θα πρέπει να περάσει από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και από τα περιφερειακά συμβούλια. Έτσι την άνοιξη του 2017, και μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων που δεν απαιτούν άδεια δόμησης (π.χ. οδικό δίκτυο, σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρισμού). Στη συνέχεια, και αφού έχουν χορηγηθεί οι άδειες δόμησης, θα μπει μπροστά το χτίσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων.
Η τουριστική επένδυση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Κρήτη, συνολικού ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, είναι δυναμικότητας 1.936 κλινών σε μια έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων. Ο αρχικός προγραμματισμός αφορούσε επτά χιλιάδες κλίνες, έγιναν όμως αυστηρότερες στην Ελλάδα οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για μεγάλης κλίμακας τουριστικά σχέδια.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν μερικά χρόνια είχε μπλοκάρει την επένδυση στο Κάβο Σίδερο επικαλούμενο κυρίως περιβαλλοντικά ζητήματα. Είχε μάλιστα εκτιμηθεί πως η προβλεπόμενη δόμηση ήταν υπερβολικά εκτεταμένη, ενώ διαπιστώθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό-πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.
Σύμφωνα με το όμιλο της Minoan, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν σε ειδικά οριοθετημένη περιοχή περίπου 9.000 στρεμμάτων, το 75% της οποίας θα παραμείνει αδόμητο, η οποία πλαισιώνεται από ειδική ζώνη προστασίας 13.000 στρεμμάτων. Πέρα από τις κλασικές εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης των επισκεπτών, το σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει ειδικές τουριστικές υποδομές για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας και ετήσιας διάρκειας όπως ένα γκολφ (18 οπών) και spa, καθώς επίσης πλήθος υποδομών, ανοικτών στην τοπική κοινωνία και δράσεις για την ανάδειξη του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται ανοικτές ξενοδοχειακές υποδομές, υπαίθριο θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και βιολογικές καλλιέργειες, εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων και χειροτεχνίας, βοτανικός κήπος, περίπτερα ενημέρωσης, δίκτυο μονοπατιών και πολιτιστικών διαδρομών.
Πρόκειται για μια μοναδικής ηπιότητας επένδυση, όπως αναφέρει ο όμιλος, αφού αναλογεί 1 κλίνη ανά 11 στρέμματα, μέγιστης συνολικής δόμησης 108.000 τ.μ. που θα υλοποιηθεί συνεκτικά και σε θύλακες, με τρόπο απόλυτα προσαρμοσμένο στο ανάγλυφο της περιοχής. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα υποστηρίζεται από σύγχρονες τεχνικές ορθής διαχείρισης φυσικών πόρων και βέλτιστης αειφορικής επίδοσης.
Από την επένδυση αναμένεται αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία 1.200 άμεσων ισοδύναμων θέσεων εργασίας και 2.000 έμμεσων θέσεων εργασίας σε συναφείς κλάδους, ενώ σύμφωνα με τον όμιλο η πραγματοποίηση της επένδυσης θα δώσει "σάρκα και οστά” στο από το 1993 όραμα της εταιρείας, της Μονής Τοπλού και του Ιδρύματος "Παναγία η Ακρωτηριανή" και θα επανατοποθετήσει την περιοχή της Σητείας στον διεθνή τουριστικό χάρτη.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker