4 Μαρ 2016

Το Οινόραμα, η κορυφαία έκθεση κρασιού, έτοιμη και δυνατή

Με περισσότερα από 200 οινοποιεία και περίπου 1.500 κρασιά, το Οινόραμα 2016 αποδεικνύει.....
πως δεν φέρει τυχαία τον τίτλο της μεγαλύτερης έκθεσης ελληνικών κρασιών στον κόσμο και σίγουρα της πιο σημαντικής στην Ελλάδα. Λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή της, η έκθεση είναι έτοιμη, είναι πλήρης, είναι εξαιρετικά δυνατή και γεμάτη καινοτομίες.

Λέγοντας «Οινόραμα» εννοούμε όλον τον ελληνικό αμπελώνα στο κέντρο της Αθήνας, στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2016 (10:00-19:00), στο Ζάππειο Μέγαρο. Εννοούμε οινοπαραγωγούς και κρασιά απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και εισαγόμενους οίνους, που παρουσιάζονται σε έλληνες και ξένους επαγγελματίες, αλλά και σε οινόφιλους. 
Εννοούμε νέες και συναρπαστικές ετικέτες, κρασιά απ’ όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, μερικά από τα ακριβότερα και πιο σπάνια ελληνικά κρασιά, καθώς και κρασιά της νέας εσοδείας (2015), που θεωρείται μάλιστα πάρα πολύ καλή έως και εξαιρετική! Οι πολλές χιλιάδες αναμενόμενοι επισκέπτες δεν έχουν παρά να παραλάβουν το ποτήρι γευσιγνωσίας της έκθεσης στην είσοδο και να αφεθούν στη μαγεία του κρασιού.

Παρότι όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα κατήφειας, προβλημάτων και απαισιοδοξίας, το ελληνικό κρασί έρχεται, για άλλη μία φορά, να αποδείξει πως σε πείσμα των καιρών και της πολιτικής, η Ελλάδα των δημιουργών υπάρχει και ανθίσταται.

Όσο για τις καινοτομίες του Οινοράματος, αυτές είναι πάρα πολλές: η αίθουσα «Discover Greek Wines» θα φιλοξενεί τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα για τους επαγγελματίες εκείνους που θέλουν να κάνουν μία γρήγορη γευστική επισκόπηση της ελληνικής παραγωγής,· η αίθουσα «Οινικές Αποκαλύψεις» φιλοξενεί οινοποιεία πολύ μικρής παραγωγής καθώς και κρασιά από «αφανείς» ή «άγνωστες» ποικιλίες αμπέλου, «φυσικά» και βιοδυναμικά κρασιά, κρασιά από σταφύλια αυτόρριζων αμπελιών (προ-φυλλοξερικών) και κρασιά ζυμωμένα με γηγενείς ζυμομύκητες, για τους οινόφιλους και επαγγελματίες εκείνους που ψάχνουν το «Top Obscure» κρασί, που δεν είναι δηλαδή καθόλου γνωστό.

Η δράση «ΕλλΟινικό Εστιατόριο» από την άλλη, εστιάζει στην επιβράβευση των εστιατορίων που προβάλλουν τα ελληνικά κρασιά στις λίστες τους, αλλά και στην παροχή συμβουλών σε εστιάτορες που επιθυμούν να κάνουν τους χώρους τους «οινικά εστιατόρια», όπου προβάλλεται το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρωτοτυπία παρουσιάζει το ομαδικό σταντ «Τα Ελαιόλαδα των Οινοποιών», με έξτρα παρθένα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, που παράγονται από οινοποιούς του Οινοράματος! Επιπλέον, στο Οινόραμα εκτίθενται και εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα, εφόδια για το αμπέλι και το οινοποιείο καθώς και χρήσιμες υπηρεσίες, όπως οι σχολές κρασιού. 

Τέλος, στον ιστότοπο της έκθεσης (www.oenorama.com) βρίσκονται αναρτημένα όλα τα κρασιά του φετινού Οινοράματος, με δυνατότητα δυναμικά συνδυαστικής αναζήτησης. Έτσι, με αφετηρία πολλά διαφορετικά κριτήρια, μπορεί κάποιος να σχεδιάσει από πριν την επίσκεψή του, αξιοποιώντας στην εντέλεια το χρόνο του.

Όπως και πέρυσι, το Οινόραμα πλαισιώνεται από την εβδομάδα κρασιού «Athens Wine Week» (28/02 - 6/03), κατά τη διάρκεια της οποίας οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις για το κρασί, (γευσιγνωσίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις, διαλέξεις, οινικά δείπνα κ.ά.) σε διάφορα σημεία της πόλης (www.athenswineweek.gr). Ξεχωρίζει ο «Μαραθώνιος Οινικής Γνώσης», με 30 διαλέξεις-εξπρές (10 λεπτά η κάθε μία), από ειδικούς του κρασιού, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 28/02/16 στο ξενοδοχείο King George, 10:00-18:00 με κόστος εισόδου 5€.

Το εισιτήριο στο Οινόραμα 2016 κοστίζει 10€, περιλαμβάνει το αναμνηστικό και απαραίτητο ποτήρι γευσιγνωσίας, τον κατάλογο κρασιών της έκθεσης και ισχύει για όλες τις ημέρες λειτουργίας της, ενώ με προεγγραφή στο www.oenorama.com ο επισκέπτης κερδίζει χρόνο κατά την είσοδό του στην έκθεση.

Το Οινόραμα, που οργανώνεται στην Αθήνα από το 1994 από την εταιρεία Vinetum, τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...