2 Μαρ 2016

«Θυσία» οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ για να «σωθεί» η διαπραγμάτευση

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο ασφαλιστικό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ......
προετοιμάζεται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ( πιθανή ημερομηνία 10 Μαρτίου) με στόχο να διασώσει τις κύριες συντάξεις (πλην των υψηλών) και να αναζητήσει συμβιβαστικές λύσεις στις υπόλοιπες αξιώσεις του κουαρτέτου ( ύψος εθνικής σύνταξης, επικουρικές, ποσοστά αναπλήρωσης).

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επανέλαβε κατηγορηματικά ότι κόκκινη γραμμή παραμένει η προστασία των κύριων συντάξεων προσπαθώντας να ξεδιαλύνει τις «θολές» γραμμές που άφησε ο πρωθυπουργός στην εκπομπή «στον Ενικό» αναφερόμενος σε δύο κυβερνητικές «έγνοιες». Στην προστασία της μεγάλης πλειοψηφίας των συντάξεων από 600 έως 1.200 ευρώ και στο στόχο να μην μειωθούν συντάξεις 1.400 ευρώ.

Παράγοντες τις ασφάλισης υποστηρίζουν ότι αν το πλέγμα προστασίας «κατέβει » στα 1400-1500 ευρώ (μικτά), θα βρεθούν στο στόχαστρο των μειώσεων 100.000 κύριες συντάξεις πάνω από αυτό το όριο αλλά και 370.000 συντάξεις οι οποίες αθροιστικά (διπλές κύριες + χηρείας + επικουρικές) υπερβαίνουν το όριο (στοιχεία συστήματος ΗΛΙΟΣ).

Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε μείωση των υψηλών συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ, αλλά όπως είπε αυτό δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ μετά τις αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές, οι συντάξεις (κύριες + επικουρικές) άνω των 2000 ευρώ δεν υπερβαίνουν σε αριθμό τις 50.000. Ακόμα και αν «σφαγιαστούν» οι εναπομείνασες υψηλές συντάξεις το όφελος δε θα υπερβεί τα 40 εκ. ευρώ .

Το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένεται να συρρικνωθεί δραστικά στα 2.400 -2.500 ευρώ. Στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις ορίζεται στα 3.088 ευρώ ( καθαρά) και πλαφόν για μια σύνταξη στα 2.473 ευρώ (καθαρά).

Σύμφωνα με το σύστημα ΗΛΙΟΣ μια σύνταξη λαμβάνουν 1.288.000 συνταξιούχοι, δύο συντάξεις 995.000 συνταξιούχοι και τρεις συντάξεις 335.000 συνταξιούχοι. Υπάρχουν 4 συνταξιούχοι που παίρνουν 10 συντάξεις, 7 παίρνουν 9 συντάξεις, 49 παίρνουν 8 συντάξεις και 364 παίρνουν 7 συντάξεις.

Είναι σαφές ότι η μοίρα των κύριων συντάξεων θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο οποίο ασκούνται πολύπλευρες πιέσεις να «χαμηλώσει »τις απαιτήσεις του.

Δεν είναι τυχαία η αλλαγή στάσης του Βερολίνου το οποίο ενώ προηγουμένως απαιτούσε περικοπές στις συντάξεις, τώρα δηλώνει θα ήταν τώρα ικανοποιημένο με ένα συνδυασμό μέτρων που θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε αντίθεση με το ΔΝΤ που εμμένει στις περικοπές.

Αγκάθι στη διαπραγμάτευση εκτός από τα κόκκινα δάνεια ,παραμένει το δημοσιονομικό κενό ,το οποίο οι μεν Ευρωπαίοι εταίροι υπολογίζουν ότι ανέρχεται στα 300 εκ ευρώ για το 2016 ,το δε ΔΝΤ το ανεβάζει στο 1,5 -2 δισ. προκαλώντας εμπλοκή στην πορεία των συζητήσεων. Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ μάλιστα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου αποτελεί μια βιώσιμη λύση για το σύστημα μακροπρόθεσμα αλλά δεν δίνει άμεσες απαντήσεις. Συγκεκριμένα, ο επεσήμανε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, μεταξύ 2016-2018, καθώς οι συνταξιοδοτικές δαπάνες πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό.

Το εύρος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις θα κριθεί από την τελική απάντηση των δανειστών στην ελληνική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι θεσμοί δεν έχουν απαντήσει επισήμως αν δέχονται η όχι γιατί δεν έχουν ενιαία στάση για το θέμα.

Όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης με την περικοπή κατά 6,6 % μεσοσταθμικά των επικουρικών που εισπράττουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, εξασφαλίζονται 330 εκ ευρώ ετησίως . Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά από 2% έως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό , η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκ ευρώ. Αν εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς 1%, τότε θα καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου που ανέρχεται σε 600 εκ. ευρώ. Αν πάλι ο πήχης πέσει από τα 170 στα 150 ευρώ, οι μειώσεις θα είναι ηπιότερες.

Αυτό το μήνα αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ που θα οδηγήσει στην οριστική απώλεια του επιδόματος για 80.000 έως 115.000 χαμηλοσυνταξιούχους (εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ).

Ο κ Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θά 'πρεπε να έχει προωθηθεί ανεξάρτητα από τα μνημόνια προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα . Το νέο ασφαλιστικό προβλέπει συντάξεις κατά τι μικρότερες – παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός – αλλά η μείωση αφορά μελλοντικούς συνταξιούχους που μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους , με βάση τα νέα δεδομένα. «Δεν μπορεί, τόνισε, να περικοπούν για 13η φορά οι τρέχουσες συντάξεις 600 έως 1200 ευρώ».
Μαίρη Λαμπαδίτη
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...