18 Μαρ 2016

Koινή θέση των 28 με πολλές «κόκκινες γραμμές»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ και.....
της Τουρκίας για την επίτευξη συμφωνίας στο μέτωπο του προσφυγικό. Μικρά τα περιθώρια ελιγμών.
Την κοινή θέση των χωρών της ΕΕ με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνία για τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο διαπραγματεύονται από τις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη συνάντηση, που θεωρητικά θα διαρκέσει μέχρι στις 13:00 τοπική ώρα, συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μέσω του Πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε και ο κ. Νταβούτογλου.

Όπως επισήμανε χθες ο Ντόναλντ Τούσκ οι 28 έχουν καταλήξει σε μια κοινή θέση, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κοινή θέση έχει πολλές «κόκκινες γραμμές», που σημαίνει ότι τα περιθώρια ελιγμών που έχει στη διαπραγμάτευση με την τουρκική πλευρά είναι μικρά. Σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστεί μετατόπιση από την κοινή θέση, θα πρέπει ο κ. Τουσκ να πάρει το «πράσινο φως» από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα
O Aχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες
Με βάση τον προγραμματισμό του Ντόναλντ Τουσκ η τετραμερής πρέπει να ολοκληρωθεί στις 13:00 το μεσημέρι, ώστε στη συνέχεια να συνεδριάσουν οι 28 ηγέτες και να εξετάσουν τα αποτελέσματα της τετραμερούς. Ωστόσο, με δεδομένη την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που περιλαμβάνει η συμφωνία και των πολιτικών καθώς και νομικών δυσκολιών που προκύπτουν από αυτά, η διαδικασία μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια χωρίς να είναι βέβαιο πως η τελική έκβαση θα είναι θετική.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κοινή θέση των «28» η Τουρκία θα παίρνει όλους τους Σύρους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, καθώς και τους παράτυπους μετανάστες, ενώ για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επαναπροωθείται από την Ελλάδα στην Τουρκία, τα κράτη μέλη θα παίρνουν έναν άλλο Σύρο πρόσφυγα από τους καταυλισμούς.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να χορηγήσουν χρηματοδότηση στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ με δυνατότητα να αυξηθεί κατά ακόμη 3 δισ. ευρώ το 2018. Προβλέπει επίσης την κατάργηση από τον Ιούνιο της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι το τέλος Απριλίου η Αγκυρα θα εκπληρώσει τα προβλεπόμενα 72 κοινοτικά κριτήρια. Τέλος παίρνει την υπόσχεση ότι οι «28» θα προετοιμάσουν το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας. Όλα τα παραπάνω για να έχουν ισχύ θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας, η οποία θα έχει τη μορφή κοινής δήλωσης.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Πηγή: dw.com
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...