18 Μαρ 2016

Εμπιστοσύνη στη συνεχή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού δίνει ο ΠΟΤ

«Ψήφο» εμπιστοσύνης έδωσε στον ελληνικό τουρισμό ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού,......
Ταλέμπ Ριφάι, εκφράζοντας τη βεβαιότητα με βάση τις τάσεις των κρατήσεων ότι θα εδραιώσει την ανάπτυξή του το 2016.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού φιλοξενούνται δηλώσεις του κ. Ριφάι έπειτα από συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο. Ο γενικός γραμματέας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ΠΟΤ στη συνεχή ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα. Το 2015 οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 7%, φθάνοντας σε 23,6 εκατ. ενώ τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% φθάνοντας σε 14,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Ριφάι δήλωσε πως δεν έχει έχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει μία ισχυρή εικόνα σε όλο τον κόσμο ως ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός και ότι η χώρα θα εδραιώσει την ανάπτυξή της το 2016 όπως φαίνεται από τις τάσεις των κρατήσεων. Από την πλευρά της, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν μία θετική τάση στις κρατήσεις και είναι έτοιμα να υποδεχθούν αυξημένο αριθμό τουριστών για την τρέχουσα σεζόν. Επιπλέον, επικαλέστηκε συναντήσεις της με εκπροσώπους κορυφαίων γερμανικών τουριστικών οργανισμών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν αυξημένη ζήτηση στις κρατήσεις για την Ελλάδα.

Είναι σαφές ότι μέχρι στιγμής η ασφάλεια που εκπέμπει η Ελλάδα ως προορισμός ευνοεί τον τουριστικό τομέα και υπερκαλύπτει τις απώλειες των κρατήσεων που έχουν προκύψει σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας με υψηλές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι εδραιώνεται η τάση του τουρισμού δύο ταχυτήτων, με τους προορισμούς που αντιμετωπίζουν υψηλά μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα να έχουν μείωση της τουριστικής ζήτησης και τους περισσότερους προορισμούς χωρίς τέτοιου είδους θέματα να καταγράφουν αύξηση των κρατήσεων εν όψει έναρξης της σεζόν. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο. Ενδεικτική είναι η αναφορά της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Τρίτη με θέμα το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα ότι «ο τουρισμός έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα».

Πάντως, υπάρχουν και προορισμοί που ανησυχούν ότι θα τους επηρεάσει περαιτέρω το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα αν η κυβέρνηση εγκαταστήσει hotspot στις περιοχές τους. Για παράδειγμα, η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας απέστειλε, χθες, επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σε συναρμόδιους υπουργούς και άλλους φορείς, δηλώνοντας αντίθετη σε μία πιθανή έλευση προσφύγων και προσωρινή τους εγκατάστασης στο λιμάνι του Βόλου. Η Ενωση σημειώνει ότι ήδη το τουριστικό ρεύμα εν όψει καλοκαιριού έχει επηρεαστεί αρνητικά και αν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό και στο προσεχές διάστημα η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη. Στο πλαίσιο αυτό προσθέτει ότι «ένα λιμάνι με πρόσφυγες είναι μία αποτρεπτική εικόνα για τους επισκέπτες της περιοχής που μεταβαίνουν στα νησιά της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου αλλά και για τους επισκέπτες που βρίσκονται στη πόλη του Βόλου».

Στο μεταξύ, το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγκυρα στις 13 Μαρτίου δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον τουρκικό τουρισμό. Η γειτονική χώρα έχοντας χάσει για τη φετινή σεζόν τη ρωσική αγορά λόγω του οικονομικού και κατ’ επέκταση τουριστικού εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία ως αντίποινα για την κατάρριψη του μαχητικού της κινδυνεύει με τουριστικές απώλειες και από άλλες βασικές αγορές όπως είναι η Βρετανία και η Γερμανία για λόγους ασφαλείας. Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας μετά την τελευταία επίθεση στην Αγκυρα επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές συστάσεις προς τους Βρετανούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα. Το ίδιο έπραξε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, επισείοντας την προσοχή προς τους Γερμανούς που πρόκειται να ταξιδέψουν σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και άλλες πόλεις της Τουρκίας. Η έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Τουρκία έχει μετατοπίσει από τη γειτονική χώρα σημαντικό αριθμό κρατήσεων κυρίως προς την Ισπανία αλλά και προς άλλους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και τον ελληνικό.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...