10 Μαρ 2016

Διευκρινίσεις για την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά ζητά η Ν.Δ.

Το μνημόνιο κατανόησης, μεταξύ του Ελληνα Υπουργού Δημοσίας Τάξης Νικ. Τόσκα και του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Efkan Ala.
Το μνημόνιο κατανόησης, μεταξύ του Ελληνα Υπουργού Δημοσίας Τάξης Νικ. Τόσκα και......
του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Efkan Ala, που κάνει λόγο για παρουσία τούρκων αξιωματούχων σε hot spots τεσσάρων νησιών του Αιγαίου, δημοσιοποιεί η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας διευκρινίσεις για το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας των δύο χωρών.

Οπως σημείωσε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, «στο κείμενο κατανόησης (memorandum intent) για την παράνομη μετανάστευση, που συμφωνήθηκε μεταξύ του κ. Τόσκα και του κ. Efkan Ala, του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, υπάρχει μια παράγραφος για την οποία η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει διευκρινίσεις: «Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη λειτουργία των hot spots στη Λέσβο, στη Χίο, τη Σάμο και την Κω, εξετάζει την αποστολή αντιπροσωπείας αξιωματούχων επανεισδοχής, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αποδοχής των παράτυπων μεταναστών».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, από το κείμενο αυτό, προκύπτει ότι υπάρχει ή έχει διατυπωθεί κάποιας μορφής αίτημα της ελληνικής πλευράς - ειδάλλως δεν θα το εξέταζε η Τουρκία και δεν θα έμπαινε στο κοινό κείμενο - να έρθουν στην Ελλάδα και στα συγκεκριμένα νησιά, αξιωματούχοι, στελέχη της τουρκικής δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να συνδράμουν στην ταυτοποίηση και εν πάση περιπτώσει στη διαδικασία προσδιορισμού των μεταναστών ή προσφύγων, που καταλήγουν στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. δεν δραματοποιεί αλλά και δεν υποβαθμίζει το θέμα:

«Ζητούμε διευκρινίσεις και εξηγήσεις. Τι ακριβώς είναι αυτό; Τι υπονοείται; Και ποια ενέργεια έχει γίνει; Το ζήτησε η ελληνική Κυβέρνηση; Είναι πρόταση της τουρκικής Κυβέρνησης; Πως ακριβώς θα λειτουργήσει; Τι σημαίνει αυτό; Για πόσο καιρό; Τι αρμοδιότητες θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα ενταχθούν στη δομή των hot spots ή θα κινούνται έξω από αυτές; Αυτά πρέπει να απαντηθούν. Και να απαντηθούν με σοβαρότητα και υπεύθυνα».
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...