«Φωτιές» ανάβει η Έκθεση του ΟΟΣΑ στο πεδίο των εργασιακών, σε μια περίοδο...
όπου η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο να ανοίξει τέτοια συζήτηση στη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης.
Ενώ όλα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο ΟΟΣΑ αναδεικνύει το θέμα του κατώτατου μισθού, "φωτογραφίζοντας" τον ως μια από τις τελευταίες αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον με τη μορφή που προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν ακόμα περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις αλλά ακόμα κι αν ευθυγραμμιστούμε με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η αύξηση της παραγωγής θα είναι μόλις 0,2% σε βάθος δεκαετίας. Τι γίνεται, όμως, με τον κατώτατο μισθό;
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο εν Ελλάδι κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, ωστόσο υπάρχει το... κάτι παραπάνω που αλλάζει τα δεδομένα. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Οργανισμού, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με την προϋπηρεσία (3ετίες) κι αυτό είναι μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι ίδιοι υπολογίζουν, δε, ότι αν προστεθούν οικογενειακά επιδόματα στις 3ετίας, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 818 ευρώ!
Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ, με δεδομένο ότι όλα αυτά θα επανεξεταστούν εντός του 2016; Κατ' αρχάς, ο κατώτατος μισθός να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση και πάνω απ' όλα να αναθεωρηθεί το σύστημα των 3ετιών!
Γιώργος Παππούς
Πηγή: iefimerida.gr
Newsroom MykonosTicker