17 Μαρ 2016

Ο ελιγμός του Καμμένου: Να φύγουν οι υπουργοί του από την κυβέρνηση

Σκληρό παιχνίδι παίζεται από χθες με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος απειλεί ότι θα αποχωρήσει.....
από την κυβέρνηση αν ο πρωθυπουργός δεν απομακρύνει τον Γιάννη Μουζάλα, που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» σε τηλεοπτική εκπομπή.
Το σκληρό παιχνίδι παίχτηκε σε τέσσερις φάσεις.

Φάση πρώτη: Ο Καμμένος στο Μαξίμου
Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να απομακρύνει τον κ. Μουζάλα από το κρίσιμο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε τετ α τετ που είχε με τον Πάνο Καμμένο το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να τον κατευνάσει, λέγοντας ότι ο κ. Μουζάλας ζήτησε συγγνώμη για το «ολίσθημα» και ότι δεν είναι η στιγμή για να προκληθεί ρήγμα κορυφής στην κυβέρνηση, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Ο Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μαξίμου, επέμεινε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα Μουζάλα, ζήτησε εκ νέου την παραίτησή του και έδειξε αδιάλλακτος για το ζήτημα.

Φάση δεύτερη: Διαρροές για παραίτηση Καμμένου
Οσο περνούσε η ώρα, το απόγευμα της Τετάρτης, βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να υψώνουν ασπίδα προστασίας γύρω από τον Γιάννη Μουζάλα, έπλεκαν το εγκώμιό του και υποβάθμιζαν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι διαρροές αυτές εκνεύρισαν εμφανώς τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος μέσω διαρροών σε κάποιους δημοσιογράφους άφηνε να εννοηθεί ότι μαζεύει τα πράγματά του από το υπουργείο Αμυνας, ότι συγκαλεί τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του και ότι δεν κάνει βήμα πίσω από την απόφασή του «ή ο Μουζάλας ή εγώ».

Φάση τρίτη: Ο Νίκος Παππάς στο σπίτι Καμμένου στη Βουλιαγμένη
«Αντιπροσωπεία» έμπιστων συνεργατών του πρωθυπουργού μετέβη το βράδυ της Τετάρτης στην οικία Καμμένου, στη Βουλιαγμένη, για να μεσολαβήσει ώστε να αποσοβηθεί η κυβερνητική κρίση. Νίκος Παππάς και Τέρενς Κουίκ συνέφαγαν με τον υπουργό Αμυνας και προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους και να αποδραματοποιήσουν το ζήτημα. Επικράτησε προς στιγμήν η εντύπωση ότι ο Πάνος Καμμένος έκανε για άλλη μια φορά πίσω. Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου και ακούστηκαν σκληρές φράσεις. 

«Οποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον κυβερνητικό του εταίρο. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρότεινε στον πρωθυπουργό να αποσύρει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να στηρίζει με την κοινοβουλευτική ψήφο την κυβερνητική πλειοψηφία. Η πρόταση αυτή απερρίφθη από τον πρωθυπουργό, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Φάση τέταρτη: Παγώνουν οι εχθροπραξίες ως τη Δευτέρα
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ότι υποχώρησε για μία ακόμη φορά, έκανε νέο tweet (γύρω στις 23:30) στο οποίο ανέφερε ότι θα επιμείνει στην αποπομπή Μουζάλα από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την δική του παραμονή:  
«Ό,τι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις, αύριο (σ.σ.: σήμερα) η ΚΟ των ΑΝΕΛ, παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, αναίμακτη λύση στο θέμα δεν υπάρχει. Είτε ο κ. Καμμένος θα κάνει ακόμη έναν ελιγμό, είτε ο πρωθυπουργός θα υποχωρήσει στον εκβιασμό «θυσιάζοντας» τον Γιάννη Μουζάλα.

Λύση διά της... παράτασης
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν σημαντικές υποχρεώσεις τα επόμενα 24ωρα. Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο Πάνος Καμμένος πάει στις ΗΠΑ. Όλα δείχνουν ότι επήλθε ανακωχή, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν ξανά όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Το ατόπημα Μουζάλα, με αναφορά σε «Μακεδονία» αντί για ΠΓΔΜ, «χτυπάει» στην καρδιά των ΑΝΕΛ και δύσκολα θα μπορέσει ο Πάνος Καμμένος να το «περάσει» στην ΚΟ, που συνεδριάζει από τις 9 το πρωί της Πέμπτης. Εξάλλου, το γόητρο των ΑΝΕΛ έχει στραπατσαριστεί με την ομαδική στήριξη που προσέφεραν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάννη Μουζάλα, ενώ σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα άφηναν υπαινιγμούς για αδιέξοδο εθνικισμό, «φωτογραφίζοντας» τον Πάνο Καμμένο.

Στήριξη με το ένα πόδι έξω
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος θα ανακοινώσει στους βουλευτές την εμμονή του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά θα παρουσιάσει και τη σκέψη του να  επιλεγεί η ρήξη -ως ενός σημείου όμως. Θα επιλέξει, δηλαδή, την απόσυρση των υπουργών του από το κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Οι ΑΝΕΛ δηλαδή, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα συνεχίζουν να ψηφίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα ζητήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ να εγκρίνει τις αποφάσεις και να καταλήξει σε μια στρατηγική. Μια τέτοια επιλογή, ωστόσο, φέρνει το κόμμα με το ένα πόδι εκτός κυβερνητικού σχήματος και σίγουρα προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση.

Θα είναι, λοιπόν, αυτή η απόφαση των ΑΝΕΛ; Ειδικά σε μια περίοδο όπου η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην κορύφωσή της και το μεταναστευτικό πρόβλημα εξελίσσεται σε μείζοντα εθνική κρίση;

Πολλοί εκτιμούν ότι, αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για ηρωική έξοδο του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, με στόχο να πετάξει το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να χρεωθεί ο πρωθυπουργός τη ρήξη στο κυβερνητικό σχήμα και την πολιτική αστάθεια που θα επακολουθήσει.
Πηγή: iefimerida.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...