7 Μαρ 2016

ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι μπορούν και θα έχουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Την επίσπευση υλοποίησης έργων που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση και υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.... συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, ο αρμόδιος Υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. 
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα που δυσκολεύουν τη διαδικασία υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και τόνισε ότι οι δήμοι μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των έργων.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας θα επιλύονται μια σειρά από προβλήματα και θα επισπεύδονται οι διαδικασίες ωρίμασης και υλοποίησης των έργων.

Στόχος του Υπουργείου είναι η Υπουργική Απόφαση να έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Μετά από εισηγήσεις της ΚΕΔΕ, ιδιαίτερη έμφαση στη σχετική απόφαση θα δίδεται σε θέματα που αφορούν στην επιλεξιμότητα έργων μικρών, ορεινών και νησιωτικών έργων.

Επιπλέον συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών και γενικότερα των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να μην σημειώνονται καθυστερήσεις.

Tέλος, επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη οι Δήμοι να έχουν περισσότερο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία του Υπουργείου, της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ προκειμένου να σχεδιαστούν δράσεις στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου που αφορούν τους Δήμους.

Βασικός στόχος των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν θα είναι η εξασφάλιση της Διοικητικής, Επιχειρησιακής και της Οικονομικής Επάρκειας των φορέων που επιδιώκουν να εντάξουν έργα τους στο ΕΣΠΑ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...